Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do altusa/ów

Konrad_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno od kolegi zakupiłem głośniki altus 140, i poszukuje do nich jakiegoś wzmacniacza za około 100zł max 150zł. Najlepiej jakby to było allegro. Czy moge liczyć na waszą pomoc?

Z góry dziękuje

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24067-wzmacniacz-do-altusa%C3%B3w/

A jaki masz odtwarzacz CD? Z Radmorem jest tak, że ma tylko gniazda DIN, więc zwykłe Chinch nie pasują. Oczywiście wchodzi w grę jakaś "wydziełka", ale zakup wtyczki DIN nie jest łatwe. Brzmienie Radmora znam. Obawiam się, że jego niedostatki z zakresie niskiego basu nałożą się na taką samą niedoskonałość Altusów, ale np. to chyba dałoby radę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gdyby Ci się udało wyrwać to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) byłoby super - słyszałem ten wynalazek i mimo urody polecam. Zresztą inaczej: z niedrogisz i nieszumiących są: 1) Luxman, 2) Pioneer- ale tylko stare wyższe modele, ale te z lat "80" mimo iż są niezłe mają dobrą cenę bo są brzydkie - wiesz styl Star Trek. 3) Dual, 4) Toshiba. Możesz poszukać amplitunera. Ach jeszcze ...... niestety interkonekt jakiś za 30 to kupić musisz, bo niekiedy ok kabla zależy więcej niż od końcówki mocy - wiem co piszę. Art

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Art6900>>

to musiales chyba sluchac jakiegos zdezwlowanego i zniszczonego radmora skoro piszesz o niedostatkach basu!!!!ja mam w 25m2 radmora i altusy 300 i slucham bez konturu z basami na "1" bo bo basu jest wystarczajaca duzo a jak sobie wlacze kontur to mi sie caly dom trzesie!! Moja dziewczyna natomiast ma radmora 5100 i altusy 110 gra super. A bas jest mocny i z takim zapasem ze sie slucha z niskimi na -"1"!!

Nawet tak wielki wzmacniacz jak NEC AUA 8000E nie ma takiego wykopa i takiego brzmienia jak RADMOR!!

JEzeli bedziesz kupowal jednak radmora to staraj sie kupic u takiego goscia z allegro "NatrixNatrix"!!

pozdrawiam

Potwierdzam przedmówcę.... i choć zamierzam zmienić swojego Radmora na co bardziej "audiofilskiego" to jednak jeśli chodzi o niski bas to jest kolosalny.... nawet na monitorach jakie mam obecnie w pokoju 30m2 w niektórych momentach mam wrażenie jakby gdzieś sub w tym systemie maczał palce ....

Pozdrawiam....

Luxmany i winyle 

Ps. Swojego kupiłem właśnie od Natrixa z allegro i również potwierdzam... sprzęt od niego jest niemal fabryczny... a jeśli sesteś zainteresowany Radmorem to możesz odezwać się na priv. Adres w "o mnie". I przeraszam za prywatę na forum. To był pierwszy i ostatni raz.

Licze na wyrozumiałość i pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Zdaje się, że mieliśmy pomóc koledze poszukać niedrogiego wzmaka a nie kłócić się o to jak gra Radmorek. Jeśli o bas chodzi - proszę posłuchać kilku audiofilskich konstrukcji. Proszę posłuchać jak brzmi kontrabas na Gryphonie czy Tact. Nie chodzi mi o ilość basu tylko jego wybrzmiewanie. Niedostatek zróżnicowania brzmienia no prawdę słychać. Chociać kilka lat temu grzebałem troszkę i wymiana przewodów wewnątrz, wyrzucenie drabinki rezystorów i wymiana elektrolitów w zasilaczu na 2x10.000 mikro pomaga. A .... jest jeszcze coś. Głośnik wysokotonowy w Altusie to tuba. Szumi troszkę, do tego szum z radmora ....... Nie twierdzę, że każdemu, ale to może pezeszkadzać. Do tego - coś jeszcze. Radmory grają nierówno. Z moich obserwcji wynika, że w modelu 5102 lepiej te z początku produkcji, o niskich numerach seryjnych. Miały japońskie kondensatory i kilka tranzystorów z importu. No i 2N3055 w końcówce mocy były Toshiby. Później Tungsram - te tranzystory były fatalne.

Art6900

Tak mielismy pomoc poszukac taniego wzmaka, padla propozycja radmora.

Ja sam grzebalem w swoim i wlozylem wspomniane kondensatory 2*10,000 uF. a co do szumow.. moj tez szumial ale to byla wina uszkodzonych tranzystorow na przedwzmacniaczu regulacyjnym glosnosci. gra normalnie ale jest szum. wyiana tych tranzystorkow (jak sie nie myle tzamienniki to bc 547) daje duzo w redukcji szumow. U mnie nic nie szumi, ale to tez zalezy od zrodla dzwieku!na dvd hitachi szum.. a na cd technicsa cisza..

dzięki za wszystkie wpisy do tej pory :)

dzisiaj na strychu znalazłem jakiś wzmacniacz stereo unitra pw8040 . wygląda na sprawny, da się coś takiego pod te altusy podpiąć czy za słabe/stare to?

Art6900

Ależ nikt się tu nie kłuci :) Prowadzimy jedynie konstruktywna dyskusję na temat dość tanich wzmacniaczy. Oczywiście, że konstrukcję bardziej "audiofilskie" brzmią lepiej od Radmora, że kontrabas czy inne instrumenty wyrzmiewają na nich bezapelacyjnie lepiej, jednak nie zapominajmy, że poszukiwany wzmacniacz będzie zasilał Altusy a więc konstrukcję bardzo "nieaudiofilską". I w takim połaczeniu myślę, że Radmor jest trafną konstrukcją. A tak przy okazji...: pokusiłem się ostatnimi czasy o odsłuch kilku dość poważnych zestawów głośnikowych zasilanych właśnie moim Radmorem. Te konstrukcje to Paradigm Monitor 3v3, Tannnoy MX3 (czy jakoś tak), oraz B&W 602 s3. Muszę przyznać, że brzmienie Radmora mnie naprawdę zaskoczyło. Przyznali to nawet panowie z Top-HiFi (w połączeniu z Bowersami). Tak więc chcąc być obiektywnym: istnieją rewelacyjnie brzmiace wzmacniacze, nawet w dość niedrogim zakresie cenowym, jednak w połączeniu z Altusami nie pokażą na co je stać. Natomiast Radmor hmmm... jak to ująć..... może tak: Radmor pokryje się z wadami Altusów....

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Viniu>>

moze radmor byl wtedy "robiony" pod takie kolumny jak altus i tym podobne??

a swoja droga z checia bym posluchal jak gra radmor na innych kolumnach.. bo do tej pory mialem "przyjemnosc" sluchac tylko na jakis malych kolumienkach tonsila z "alpierdami" i altusami 300...

a i jeszcze sluchalem radmora 5100 z kolumnami pioneera cs- 960?? czy jakos tak..

ale to to byla tragedia..

konrad

napewno sie da

podepnij, sprawdz.

jezeli Cie to zadowoli to mozesz sobie na tym sluchac

jezeli nie bedziesz zadowolony to zawsze mozesz poszukac cos innego:)

cos od kogos porzyczyc porownac..

trzeba probowac!

Witam

Kilka tygodni temu dałem się wcągnąć w popełnienie kilku przeróbek PW90... Wszystkie wzmaki tej serii niewiele konstruckyjnie się różniły.

A wyszło to tak: Wymieniłem wewnątrz okablowanie, pominąłem przełącznik wyboru kolumn (A B A+B). Przebudowałem zasilanie części przedwzmacniacza, w zasilaniu końcówki wymieniłem elektrolity (przy okazji na większe). Poprawiło się i choć szumu było wyraźnie mniej nie wystarczyło. Tranzystory w przedwzm. poszły małoszumne (BC 307, 308 - na te z serii BC 550 560), wejściowe w końcówce tak samo. Znów jakiś słyszalny postęp - było jakby bardziej przejżyście. W środku kable od gniazd wejściowych były straszne. Na próbę podpiołem mikrofonowym (takim 10 pln za metr) jedno gniazdo - to był strzał w 10!. W końcu te BD 395..396 na 2N6488 ...6491 (miało być tanio, pewnie lepiej byłoby z 2SA1943 2SC5200 Toshiby lub osławioną parą Sankena ....). Efakt końcowy: kilka instrumentów więcej, bas poprawił się, nawet zyskał troszkę na kontroli, szumy - no cóż w sumie do zaakceptowania. Wrzuciłem Collinsa - dało radę. SL PG 500 jako CD zdaje się z tym grał a właściciel rozpoczął przesłuchanie całej kolekcji - był co najmniej zadowolony. Zbiegiem okoliczności Luxman L-190 trafił się do testów porównawczych i ........ i PW ze swym nieco za ostrym, ciut szorstkim brzmieniem poszedł jako

wzmak do kompa, Luxmana zalupiono za 200 PLN + przesyłka.

Na pytanie czy warto - tak. A... wzmacniacze Diory WS 422 zdaje się po takich przeróbkach to na prawdę fajnie grają.

A... no jeszcze o kabelkach i kolumnach. Monster Int. 200 (niby nic) ale gdy zastąpił zwykły 20 letni kabel kupiony w zestawie z tym PW to dał więcej niż przeróbki. Różnica pomiędzy nim a moim AudioQuestem była już niewielka na tym wzmaku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.