Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy tunningu Denon DCD-735

TheOne2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich proszę o pomoc gdyż jak się okazało dobre elementy i zła aplikacja czasem idą w parze. Opis poniżej:

Wymieniłem:

Wzmacniacze operacyjne z JRC na BB 2132

Usunąłem tranzystory mutujące.

Gniazdo IEC + przewód sieciowy

gniazda RCA (połączone z płytką KLOTZ Professional Microphone Cable)

Wytłumienie matą bitumiczną napędu i obudowy

2 brązowe (na zdjęciu) wyjściowe 100uF/16V na panasonic FC 100uF/63V

Większość kondensatorów w zasilaczu na Panasonic FC (brak zdjęcia)

Przy DAC-u znajdują się 4 kondensatory:

Te 2 większe 220uF/16V - wymieniłem na 220uF/10V Sanyo OS-CON SA - ostatnio

Te 2 miejsze 100uF/16V - wymieniłem na 100uF/16V Sanyo OS-CON SP

Nie wiem za co odpowiedzialne są te 2 kondensatory 100uF/16V po prawej stronie kondensatora wyjściowego (przy białych stykach) - wymieniłem je na 100uF/63V Panasonic FC

Wyżej (nie ma na zdjęciu) przy stabilizatorze są też:

10uF/16V - Wymieniłem na 10uf/16V Sanyo OS-CON SP

220uF/16V - Wymieniłem na 220uF/10V Sanyo OS-CON SA - ostatnio

Po zmianach (przed wlutowaniem kondensatorów z dopiskiem ostatnio )grało to całkiem nieźle, zawsze była poprawa do czasu gdy chciałem po raz kolejny coś ulepszyć i zakupiłem 4 OS-CON 220uF/10V powyższym wyszczególnieniu dopisek ostatnio.Jeden OS-CON 220uF/10V wstawiłem też w zasilaczu-była tam taka pojemność więc chciałem zamienić na coś lepszego.... Dźwięk stał się zamulony, przygaszony i basu jest 2 razy więcej (dudni) co nie bardzo mi się podoba.

Proszę o sugestie co do ewentualnych zmian. Oczywiście mogę zawsze wrócić do poprzednich kondów ale może uda się coś z tym zrobić? Może za to pogorszenie odpowiedzialny jest jakaś konkretna zła aplikacja tych kondensatorów-a?. Bardzo proszę o poradę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/24129-pomoc-przy-tunningu-denon-dcd-735/

A może to ten OSCON 220uF/10V wszystko zepsuł co go wstawiłem w zasilaczu?. Nie wiem czy OSCON-y się do tego nadają.....Czy wg Was reszta jest prawidłowo zastosowana?

AT

jakie są napięcia na tych os-con'ach 10V ktore wstawiles zamiast 16-to voltowych?

moze napiecie jest wyzsze niz 10V, wtedy sa jakies uplywnosci przez dielektryk (ktory jest na napiecia do 10V), ale w elektrolitach dielektryk dostosowuje sie do napiecia (formuje sie) i uplywnosci po pewnym czasie sie zmniejszaja.

nie wiem czy to moze byc przyczyna, ale kto wie.

na moj gust powinno sie poprawic po pewnym czasie (wygrzaniu/formowaniu)

>A może to ten OSCON 220uF/10V wszystko zepsuł co go wstawiłem w zasilaczu?

Też tak sądzę. Jego napięcie pracy jest za niskie - poprzednio był tam kondensator na 16V. Więc lepiej wylutować z powrotem tan 220uF/16V na swoje miejsce. Czasem lepiej się ograniczyć z tuningiem i nie zmieniać za wiele.

Przed wlutowaniem tego OS-CON-a 220uF/10V mierzyłem napięcie. Było 8,63 V. Tam przy DAC-u, te co były 220uF/16V zmieniłem na 220uF/10V OS-CON (mierzyłem napięcie było 5,63V)Myślałem, że jeżeli w zasilaczu napięcie jest 8,63 V a kondensator pracuje do 10V nie powinno być problemu - tym bardziej te przy DAC-u gdzie napięcie jest 5,63V. Dobrze myślę czy jest w tym coś złego?. Czy ktoś próbował tunningować już ten CD i miałby już jakieś gotowe rozwiązanie zastosowania elementów w określonych miejscach?. Wnioskuję, że wszyscy skłaniacie się ku złej aplikacji tego OS-CON-a w zasilaniu?. Jeżeli to nie byłoby złe dobranie odpowiedniego napięcia to może sam OS-CON stosowany w sekcji zasilacza może mieć taki wpływ. W większości wpisób nie widziałem aby ktoś stosował OS-CON-y w zasilaczu. Czy to był zły pomysł? - może ktoś miał podobne doświadczenia?....

AT

Ps. Ile może trwać takie formowanie? Gra u mnie już ok.12 H. Czy ktoś miał doświadczenia z diametralną zmianą brzmienia po pewnym czasie? Wydawało mi się, że wygrzewanie owszem coś potrafi zmienić ale jest to raczej kosmetyka....Nie sądziłem, że to może być aż do tego stopnia....Jak jest w rzeczywistości?

AT

Bardzo proszę o sugestie dotyczące właściwej aplikacji w/w elementów. Czy wygrzewanie powyżej 12H ma jeszcze aż na tyle duże znaczenie aby pozostawić te elementy w tych samych miejscach w nadziei na ewentualną poprawę?. Czy w ogóle elementy, które zastosowałem są we właściwych miejscach - chodzi mi o oscony?. Proszę również w miarę możliwości i próbę rozszyfrowania (na podstawie zdjęcia-wiem, że bez schematu trudno) za co odpowiedzialne są kondensatory zamieszczone na zdjęciu. Pojemności podałem w wyliczeniu na początku postu. Z góry dziękuję na wszelkie sugestie....

AT

Nie mam doświadczeń z wygrzewaniem, myślę że zmiany nie powinny być w tym procesie duże. Czas wygrzewania, formowani sie elektrolitów może wynosić nawet kilkadziesiąt godzin i tyle bym poczekał. Jesli to nic nie da to może trzeba zrezygnować w tym miejscu z tego kondensatora i jeśli uważasz, że coś można tam jeszcze poprawić - poszukać innego typu i pojemności która tam się sprawdzi. Przy takich napięciach jak podałeś parametry pracy tego kondensatora nie zostały przekroczone i nie to jest przyczyną zaburzenia dźwięku.

Co do procesu wygrzewania to wcale nie są to zmiany kosmetyczne,a zwłaszcza wtedy gdy wymianie są poddawane niemal wszystkie pojemności. Pierwszym typowym objawem przed wygrzaniem jest właśnie mułowaty,zabasowiony dźwięk.Po 2-3 dniach słychać jak zaczynają wchodzić detale,a bas się dystansuje do reszty i wydaje się dostosowywać do poziomu innych dźwięków.Tak samo poprawia się średnica,powoli zaczyna rysować się stereofonia. Pewności co do wygrzania nie miałbym (w zależności od sprzętu) przed upływem tygodnia nieprzerwanej pracy.

Poczekaj wstępnie ze 2-3 dni,wsłuchaj się i jeżeli nie będzie żadnej pozytywnej zmiany (słuchając ciągle może się wydawać,że są to zmiany kosmetyczne ale powinny być słyszalne) to zacznij od zmiany tego OS Cona z zasilania.One faktycznie najlepiej spisują się w cyfrówce. I tak na przyszłość to one nie lubią zbyt dużego napięcia.Najlepiej jakby MAX było (dla 10V) 9.5V.Są to poprostu "wrażliwe" kondensatory.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

220uF to były stanadardowe wartości w tym CD gdzie zamieniłem je na OS-CON-y. Czyżby w Denon'ie-często posądzanym o zamulone brzmienie największą przyczyną owej wady była zbyt duża wartość tych kondensatorów przy DAC-u?. Przyznam, że przeglądając wpisy na forum nie spotyka się zbyt często tak dużych wartości w tych miejscach. Co dokładnie powoduje w dźwięku zmniejszanie pojemności tych kondensatorów?...

AT

Ps.Czy jest słyszalna różnica w stosowaniu OS-CON-ów z różnych serii. Mi udało się dorwać ostatnio te 220uF z serii SA ale chyba to nie jest nic szczególnego. Te 100uF mam z serii SP. Obecnie są na Allegro OS-CON-y 220uF z serii SG. Jaka jest wasza opinia dot.różnic w brzmieniu pomiędzy nimi i jakie są między nimi różnice?..

AT

Aha, to jeszcze jest tak, że jak podmieniasz na OSCONy to wystarczą dużo mniejsze wartości niż początkowe bo te kondenstory mają b.mały ESR i zastępuja wielokrotnie większe pojemności. Więc podmiana pojemności 1:1 niekoniecznie jest poprawna. Wystarczą takie jak napisał bikoz, może nawet trochę mniejsze, np 47uF.

Zmniejszeniu powinny ulec tylko te kondensatory przy DAC-u o pojemności 220uF? (są ich 2 sztuki). Są jeszcze 2X 100uF/16V również przy DAC-u - czy również zmniejszyć i ich pojemność?. Troszkę wyżej (nie widać na zdjęciu) jest stabilizator a przy nim 2 kondensatory 10uF/16V i 220uF.16V - co zrobić z ich pojemnościami - również zmniejszyć, jeśli tak to na jakie czy zostawić jak jest?....Proszę o porady...

AT

Pojemność możesz zmniejszyć tylko tam gdzie dajesz OSCON,to znaczy gdzieś w cyfrówce,tam najlepiej się OSCONY nadają .W innych miejscach ,jak zasilacz czy tor analogowy OSCONOW nie dawaj,tylko np ELNA ,NICHICON czy PANASONIC albo BG ale tu już musisz popróbować co Ci lepiej pasuje

Tych pojemności nie zmniejszaj,czasem trzeba nawet zwiększyć niektóre z nich.

powyżej DAC-a jest stabilizator, obok niego 2 kondensatory 220uF i 10uF. Zamieniłem je na OSCON-y. Rozumiem przez to,że powinienem zastąpić je raczej Panasonicami FC?

AT

Wstawiłem w zasilaczu z powrotem kondensator z przed wymiany (zamiast OSCON) - słyszalna poprawa ale jeszcze większa jest po całonocnym wygrzewaniu. Bas się poprawił, pojawiła się przestrzeń ale jeszcze dźwięk trochę ciemny i kluchowaty. Może jeszcze proces wygrzewania coś pomoże. Jak nie, zmniejszę wartości tych OSCON-ów 220uF. Tylko co z tymi kondensatorami nad DAC-iem przy stabilizatorze? Zamienić na FC?

AT

• 3 tygodnie później...

Odnawiam wątek jako informację dla osób, które miałyby ochotę dokonywać tunningu Denon-a DC-735. Próbowałem te oscony (220uF i 100uF) w cyfrówce, zmieniałem ich wartości (zgodnie z zaleceniami powyżej-z 220uF na 100uF) i po wielu próbach najlepszym rozwiązaniem okazało się:

Panasonic FC w Zasilaczu - ok 16 sztuk (1 sztuka 220uF/25V z serii FM) - wszystkie na 63 V, dwa z nich 33uF/100V

W analogu Panasonic FC - m.in. na zasilaniu OPA-2X100uF/63V

W cyfrówce 2X220uF/25V Panasonic FM, 2X100uF/63V Panasonic FC

Powyżej cyfrówki-przy stabilizatorze 220uF/25V Panasonic FM i 10uF/16V Nippon Chemicon SME

Ten Nippon okazał się najlepszym wyjściem-lekko ocieplił brzmienie i ładnie wygładził nie rozmywając precyzji dźwięku - wstawiałem też inne i to nie było to...

Wcześniej zastosowane OSCON-y powodowały (mimo tygodniowego wygrzewania) dudniący bas i szeleszczącą górę. Ogólnie dźwięk mało przyjemny a tak wiele o nich dobrego.....W tym modelu niestety się nie sprawdziły.Po wymianie na Panasoniki od razu było słychać pozytywną różnicę..... Dosyć sporo tych Panasoniców ale Denon ogólnie jest znany (ten model) raczej z kluchowatego brzmienia więc raczej rozjaśniające Panasonici tylko poprawiły sytuację.

Z innych rzeczy wymieniłem:

Wzmacniacze operacyjne na BB 2132

Gniazdo IEC

Gniazda RCA na pozłacane z izolacją teflonową - połączyłęm to KLOTZ-em z płytką

Wytłumiłem obudowę matą bitumiczną - napęd, boki, całą pokrywę górną i spód gdzie się dało....

Usunąłem mutting

Gra to teraz naprawdę znacznie lepiej - bardziej detalicznie, precyzyjnie. Bas już nie jest ciągle miękki i kluchowaty a potrafi zmieniać charakter. Średnie tony straciły nalot ciągle rozmytych wybrzmień, dźwięk nabrał powietrza....

Polecam....Następną rzeczą będzie wymiana kwarcu na coś z OMIG-u..

Pozdrawiam wszystkich

AT

• 2 tygodnie później...

Poniżej linki do skanów schematu DCD-737 - może się komuś przydadzą przy tunningu.

Mam nadzieję że właściciel strony nie usunie ich tak jak dawniej (były kiedyś na onecie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

420 przekroczony limit transferu

kuffa - a właśnie by mi się przydały - czy ktoś zdążył je zassać i ma je lokalnie na swoim kompie? jeśli tak to bardzo proszę o podesłanie mi ich na maila :)

panowie - gdzie tu jest błąd

ucieszony otrzymaniem serwisówki zrobiłem sobie symulacje stopnia analogowego - i co - coś chyba zrobiłem nie tak - jak się przypatrzymy analizie AC sygnału na wyjściu to wynikało by z tego, że nie powinno być wysokich tylko sam bas :/

rys. 1 - kawałek serwisówki

rys. 2 - symulacja w LTSpice

Ukryta Zawartość

post-29-100005483 1170286888_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.