Skocz do zawartości
IGNORED

music serwer

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

Takie moje 0.03 zl.

RAID5 nie jest synonimem backupu. Jak juz to konfiguracja RAID-5 I backup, a nie albo to albo to. Wbrew pozorom - moze byc calkiem sporo przyczyn, z powodu ktorych padnie wiecej niz 1 dysk w macierzy - szczegolnie, ze mowimy o serwerze wykonanym z elementow desktopowych (a takie tu propozycje widze). Z dyskow - o samsungach mam jak najgorsza opinie. Jesli chcecie dobre, trwale dyski to polecam serwerowe Hitachi 750GB A7K1000 - na kilkadziesiat uzywanych od prawie roku, zaden nie wyszedl jeszcze poza optymalne parametry. Mozna mu obnizyc poziom wydajnosci - wtedy glowic praktycznie nie slychac.

Kurcze, nie ma edycji postow...

Zapomnialem dodac - ja swoj serwer muzyczny mam zbudowany na NASie DNS-323. 2 dyski w RAID 1, 500MHz ARM na pokladzie, jako system operacyjny - Linux. Przetwornikiem jest karta na PCM 2702 z wysjciem symetrycznym podlaczona na 5m kablu USB do tej maszyny. Calosc sterowana przez przegladarke (w planach dodanie interfejsu na podczerwien).

josef --->

1.) Przestrzeni dyskowej na pewno Ci wystarczy w każdym z wymienionych przypadków; Samsungi F1 są bardzo dobre, ale z dyskami twardymi w dzisiejszych czasach to naprawdę loteria: zawsze możesz trafić na jakiś felerny model. Celowałbym w coś o jak najmniejszej liczbie talerzy;

2.) Jakiś słabszy Intel w technologii 45nm, dasz radę schłodzić go pasywnie ewentualnie przy pomocy Thermalrighta lub Noctuy z BARDZOwolnoobrotowym wiatraczkiem 120mm :-); Płyta... wybór ogromny, opinii tyle ilu uzytkowników (podobnie jak tutaj): coś na P35 lub P45 (z grafiką: G35) ;-)

3.) Ciche zasilacze to już cała historia (podobnie jak ogólnie rozumiane kwestie związane z wyciszaniem komputerów). Polecam zapoznać się z ofertą ze strony zenfist.pl Mają tam bardzo bogate opisy oferowanych zasilaczy i z tego co wiem kompetentną obsługę;

Pozdrawiam,

Krzysztof.

Wypowiem się w kwestii w której mam jakieś doświadczenie:

Płyta i procek - ja obstawiam amd z serii x2 be, łobuzy idą na DOBRYM pasywnym chłodzeniu (Scythe Ninja?), na płycie z chipsetem 780G. Płyty takie mają niezłą grafikę, możliwość hybrid crossfire, gigabitowe sieciówki, hdmi, e-sata... jedynie karty dźwiękowe to Realtek :-( Wyjścia cyfrowe obecne.

Zasilacz polecam Amacrox Calmer, chłodzone pasywnie o dużym zapasie mocy, świetnie trzymają napięcia (porównywałem np z seasonic i nawet nieco lepiej). Nie zabijają cenowo. Mogą być jednak problemy z dostępnością - zapytać trzeba w zenfiście (dobry sklep)

A jaka obudowa?

• 2 miesiące później...

->gutekbull, 3 Gru 2007, 19:49

>Już pisałem wyżej.

>1. Spory dysk ok. 200 - 320 GB ( zakladam ,ze można wymienić na większy )

>2. Wyjcie cyfrowe ( najlepiej oba ) !!!

>3. Wyswietlacz - czytelny i wygodny

>4. Oprogramowanie biegle czytające ; WAV, APE, FLAC itp.

>5. Jakies łącze ; USB lub sieciowe

Udało mi się znaleźć urządzenie spełniające wszystkie te wymagania. Chodzi o Dvico Tvix M-4000 lub jakiś droższy model pokrewny.

1. Można zamontować do środka dysk twardy

2. Posiada oba wyjścia cyfrowe audio

3. Wyświetlacz czytelny, mógłby być troszkę większy, ale jest ok

4. Biegle czyta WAV, FLAC, MP3 i pewnie też inne

5. Łącze sieciowe i 2 USB

Dodatkowo odtwarza filmy. Ma wyjście component, composite i s-video. Dodatkowo można dokupić tuner tv i włożyć do środka. No i ma jeszcze pilot.

Aktualnie nie znalazłem na rynku urządzenia o podobnych możliwościach.

->Ryszard1, 16 Lip 2008, 00:01

>Mozna linka z dokladniejszym opisem, paramerami, cena,

W google znalazłem stronę producenta. Co do ceny to trzeba samemu poszukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Onkyo wypuścił ostatnio serię mini wież z dyskiem twardym HDD, złączem USB i Ethernet:

CS-925

BR-NX10

X-NX10A

Pojemność dysku to 80gb. Z formatów bezstratnych odtwarzają niestety tylko WAV. Ale dobrym znakiem jest rozpoczęcie trendu na music serwery na rynku audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-9298-100005877 1232818702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.