Skocz do zawartości
IGNORED

Inf. na temat Philips CD-604/610/614

radzioc

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu masz jeszcze te KMF

Ukryta Zawartość

no i doszły te kondensatorki...na początek wymieniłem 3300uF na 5600uF, koło opa zamiast 470uF dałem panasonic fc 220uF i koło kwarcu jakieś maleństwo. I chciałem sprawdzić co się będzie działo, a tu po 15-20sek grania zaczyna charczeć i wywala "error" Pomożecie???

po przygodach - wygrzewam :) i tu mam pytanie - jaki wpływ na dzwięk ma zmiana pojemności właśnie tych kondensatorów przy opa z 470uF na 220uF (bo takie wstawiłem panasonic fc) i czy to jest dopuszczalne, czy raczej zmieniać na wyzej? pozdrawiam

Większa pojemność spowoduje zgęstnienie dźwięku. Jak przecholujesz to zmuli,moga nawet pojawić się świsty na górze (sybilanty). Próbuj! próbuj ! To niestety najlepsze rozwiązabnie

• 1 miesiąc później...

Witam

Sprezentowałem sobie CD610, myślałem, że siedzi tam TDA1545. ale jest 1543(dzis włożyłem na nos magiczne szkła;))

Wewnątrz oprócz 1543 są kostki SAA7220P/A i SAA7310GP. Na początek chciałbym zrobić z tego NOS-a i posłuchać.

MA ktoś może pomysł jak to zrobić? Mam rozpiskę z TDA1541(SAA7210, 7220), ale do takiej kombinacji nie mam pojęcia jak to zrobić. Analogówkę planuję wykonać na lampie, ale to za jakiś czas, na razie ten NOS chodzi mi po głowie. Widziałem, że w wątku ktoś już wcześniej o to pytał, ale nie dostał odpowiedzi....może tym razem ktoś zerknie.

Nie wkleję niestety schematu, bo nie mam serwisówki do niego(za ewentualne podesłanie będe wdzieczny).

Pozdrawiam

jurek, dzięki.

foxbat, narazie fotki są słabe, ale myślę, że za jakis czas pociągnę ten temat w zakłądce DIY, wtedy zrobię więcej i lepsze.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3044-100008355 1170297362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-3044-100008355 1170297362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->>Lancaster

jurek1 ma rację piny nawet tak samo się nazywają.

I raczej nie wsadzajaj lamp tylko wywal opampy i zrób pasywny stopień wyjściowy ala Peter Daniel No Oversampling DAC- przecież taka możliwość to przewaga 45' i 43' nad 41'.

PS. Sorrry za offtopic- jak tam sprawa z Pass D1?-odpowiedz we właściwym wątku;)

morris, no niestety nie udało mi się dojść do tego co jest sknocone w jednym kanale. Oba wyjścia z TDA1541 są sprawne, tzn. tak dla ścisłości jednego TDA1541 w nim uwaliłem, ale mam już kilka Philipsów uwalonych z innych powodów, więc TDA na podmiankę to żaden kłopot;)

W kazdym razie płyki pod D1 zaprojektowałem jeszcze raz, są o przeszło połowę mniejsze niż na DIY audio.

Mam nadzieję, że teraz to zagada jak należy, przed wszystkim prowadzenie ścieżek w obu kanałach jest identyczne.

Dzieki za sugestię, na początek zrobię tak jak mówisz i poprostu wywalę OPA, może nawet jakieś ładne kondy(BG N) na zasilaniu przy stabilizatorze mu wlutuję, bo na wyjściu to na bank MBGO2+PIO, lub teflon. Wiadomo;)

Pozdrawiam

Lancaster w tej chwili mam innych faworytów jeżeli chodzi o kondensatory sprzęgające;)

Ach to DIY- ciągle coś nowego bym zbudował, jak znajdę moich faworytów to zacznę inwestować w bdb jakości części- jeżeli o preampa to już chyba mam, stopień do TDA1541 też chyba).

Oj niestety nie - Lacaster źle mnie zrozumiałeś- sprzęgające w torze sygnału- Siemensy MKV i ruskie miki.

Coś mi się zdaje że nic nie zdetronizuje BG N i Std w zasilaniu. Jak znajdę to się pochwalę.

• 4 tygodnie później...

Pewnie już niedługo będe miał elementy do wykonania NOSa(zasilanie, i rezystory I/U wg. Petera)

Teraz takie pytanie:

Nie widzę w mojej 610-ce SAA7210.

Sa za to:

SAA7310GP, ZC699698P Motorolli i SAA7220P/A(do wywalenia)

Czy na tych kostkach(zwłaszcza ta Motorolla mnie martwi) da sie zrobić NOSa?

Pozdrawiam

SAA7310 to nowsza wersja SAA7210. Omijasz SAA7220 (nie możesz go wywalić bo generuje zegar - no chyba że dasz osobny) i podłączasz pod DAC jaki tam masz/chesz TDA1541/3. Motorola to chyba jakiś procesor sterująy pracą całego odtwarzaczai musi zostać (tak sądzę ze to jakiś mikrokontroler - nie siedzę za bawdozw Philipsach ;).

Molibden, planowałem zegar podpiąć bezpośrednio pod SAA7310. Tak mam zrobione w mojej 371 i SAA7210, gdzie po zrobieniu

NOSa 7220 poprostu wylutowałem(i gra!:)).

W kazdym razie lepiej mi, bo ten CD to pierwszy Philips, któregp kupiłem i ma możliwosć sterowania pilotem.

Po 2 latach walki z Philipsami chyba mi się nalezy?;)

Ten 7310 wyglada bardziej hajendowo, nie no zdecydowanie lepiej:)), tylko smd trochę mnie oniesmiela;)

A tak serio, to bladego pojęcia nie mam który lepszy?

Jak tylko dostane klamoty do 1543 zaraz napiszę jak zagrało.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.