Skocz do zawartości
IGNORED

Podłoga na legarach.Czy jest jakaś rada?

MCClassic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podłogę sosnową na legarach.Czy jest jakaś rada na to żeby zminimalizować w sposób skuteczny-bez rozbierania podłogi zaznaczam-jej wpływ na dzwięk?Kilkukrotnie takie pytanie sie pojawiało ale brak było konkretnych odpowiedzi a jako że zbliza mi się termin wyjazdu do tego nieszczesnego pomieszenia prosiłbym o rady od doświadczonych kolegów.Czy większy wpływ ma powietrze drgające,czy może jednak drganie samej kolumny.

Witaj

Mam też podłogę na legarach tyle że dębową.

Z akustycznego puinktu widzenia pewna różnica jest - twardość drewna.

Jednak ja też miałem problem.

Zaradziłam relatywnie prostym sposobem

Po kolumny wstawiłem podkładki z płyt z kamienia (nie wiem czy to marmur czy granit), a kolumny na nich postawiłem na kolcach.

Dzwięk poprawił się od razu i to w zauważalny (słyszalny) sposób.

Bas się zdecydowanie skrócił, praktycznie całkowicie zniknęło dudnienie, i przydźwięki rezonansowe w niskich częstotliwoaściach.

Polecam....

-> MCClassic

Ja także mam podłogę na legarach (budynek z lat 30. XX w.); na początku były same problemy, bo - szczegónie podczas głośnych odsłuchów - od wibracji kolumn (mimo kolców) "pływała" mi podłoga w całym pokoju... Problem rozwiązały płyty granitowe (o grubości 7 cm oraz rozmiarów dwa razy większych, niż wymiary kolumn) o wadze ok. 35 kG sztuka ;-) Płyty maja nawiercone gniazda na kolce/stożki, jednak jeszcze ich nie zastosowałem - od roku je "kupuję i kupuję" i jakoś nabyć nie mogę ;-D Kolumny są przyklejone do płyt "blue tackiem" także bez zastosowania kolców; na górze kolumn również przykleiłem płytki granitowe (o wadze ok. 8 kG/szt.), zatem jedna moja kolumna waży teraz ok. 60 kG ;-) Myślę, że w Twoim przypadku podobne działania też powinny przynieść poprawę ;-)

Podobnie..., podloga sosnowa na legarach i to na pietrze.

Duzo wczesniej przed zakupem kolumn mialem juz kupione panele podlogowe. Na szczescie zmienilem decyzje i kupilem wykladzine z gestym strzyzonym wlosem (takim jak w dywanach) i to na filcu. Dodatkowo polozylem na podloge (pod wykladzine) pianke (te, ktora uklada sie pod panele) - dodatkowy plus, ze bardzo przyjemnie - miekko - chodzi sie po podlodze. Kolumny zaopatrzone w kolce stoja na granitowych cokolach..., niezbyt grubych (niecale 3 cm). Cokoly sa takiej wielkosci, ze wystaja poza krawedz kolumny ok. 3 cm.

Nie ma problemow z basem - dobrze kontrolowany, nie dudni, nie stwierdzam rezonansow. Zreszta przed polozeniem wykladziny, kolumny staly kilka dni na cokolach i dywanie (wokolo podloga byla gola) w niemal golym pokoju i juz wtedy nie bylo zle z basem (po wypelnieniu pokoju jeszcze lepiej), ale to juz pewnie zasluga mistrzowskich rąk McGyvera i Grzegorza.

-> Lutek, MCClassic

Ciekawy pomysł z tą pianka pod wykładziną ;-) Może jeszcze także wyjaśnię, że na - opartej na legarach - podłodze mam zwykły stary parkiet (nie wiem, co to jest za drewno ;-), a na tym - wykładzinę...

właśnie skończyłem robić podłogę....... na legarach, sosnową - ale było moje zdziwienie kiedy podczas pierwszego odsłuchu w wyremontowanym pokoju bas się rozlazł....

muszę polatać za podkładkami granitowymi bo jest tragicznie. Przed kolumny dam chyba jeszcze jakiś dywanik - może trochę odbicia wytłumi. Nie spodziewałem się takiej różnicy w dźwięku!! na nic porządny sprzęt jak jest spieprzona akustyka.

Dzięki za wypowiedzi i prosze o jeszcze.Taki wątek osobny chyba może się przydać wielu osobom co mają niestabilne podłogi.Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia? w tym temacie?

Albo może zbudować jakąś pułapkę rezonansową na czestotliwośc drgań tej podłogi jeśli cos takiego istnieje.

Wieszanie sprzętu na ścianie odpada bo mam dość duże podłogowe kolumny.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Co też jeśli wiecie ma większy wpływ na dzwięk te drgania kolumny stojącej na podłodze czy dzwiek i jego odbicia bo nikt jeszcze nie powiedział nic na ten temat.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Jeszcze raz dziękuje i wypowiadajcie się proszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.