Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja ramienia w Thorens TD160

b

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Proszę o pomoc w wyważeniu ramienia w gramofonie Thorens TD 160, mianowicie robię to tak:

1. Wyłączam antiskating.

2. Zeruję pokrętło nacisku igły na płytę

3. Przesuwam ramię na okolo 3 cm odległości od brzegu płyty (tak jakbym chciał włączyć w przykładowej płycie drugi utwór na stronie)

4. Oduszczam ramię dźwigienką

5. Przytrzymując ramię lewą ręką, prawą operuję przeciwwagą.

I TUTAJ WŁAŚNIE NIE WIEM CZY ROBIĘ DOBRZE:

6. Przeciwwagę staram się ustawić tak, aby igła bardzo lekko i minimalnie dotykała powierzchni płyty,

bo w oryginalnej instrukcji od gramofonu jest tak napisane: "Slide the counterweight until the stylus is at record surface level"

Nie wiem może źle to zdanie rozumiem ale czy tak powinno się to ustawiać? czy może tak jak w

sławnym artykule o kalibracji czyli idealnie wypozimować ramię (a właśnie: czy na opuszczonym ramieniu czy na podniesionym? i czy już z ustawionym na skali naciskiem igły?)

7. Później już tylko ustawiam zalecany nacisk igły pokrętłem ze skalą i antiskating metodą nienagranej powierzchni płyty.

Czy wszystko robię dobrze i czy nie zniszczę igły bądź płyt? W moim gramofonie nie ma regulacji wysokości ramienia tylko przeciwwaga i dodatkowe pokrętełko od nacisku igły.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ zamówiłem dosyć wartościową wkładkę średniej klasy (Audio-Technica at440ml) i nie chcę jej odrazu skaleczyć, lub ustawiać tego metodą prób i błędów. Przeszukałem całe forum i nic co by mi pomogło nie znalazłem.Mam nadzieję że ewentualne odpowiedzi pomogą innym początkującym właścicielom Thorensów. Dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/24190-kalibracja-ramienia-w-thorens-td160/

Polecam Thorensową stronkę. Może tam znajdziesz odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie to ustawiasz ramię w równowadze przy opuszczonej dźwigni windy - powinno być poziomo, i wtedy kręcisz przeciwwagą do żądanego nacisku.

Mam AT-440 ML i najlepiej się ona sprawuje przy nacisku ok. 1,5 g (dopuszczalny VTF), mimo że producent zaleca bodajże 1,3 g. Nie mam wagi opieram się tylko na podziałce przeciwwagi, więc tak na prawdę to nie wiem jaki mam VTF ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasadniczo sprawa jest bardzo prosta. Całkowicie zrównoważone ramię powinno mieć t.zw. równowage obojetną. To znaczy równie chętnie będzie pozostawać w spoczynku gdy jest poziomo (swoja droga co to znaczy poziomo. Co niby ma byc poziome? To pojęcie nieprecyzyjne) jak i zadarte do gory i znizone prawie do styku igły z płytą. W praktyce bywa różnie, wiele zalezy od momentu oporowego łożysk, ale także np. od sztywności przewodów wychodzących z ramienia. Generalnie postępujesz dobrze z tym zastrzeżeniem, że podczas wyważania nie schodź do styku z płytą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.