Skocz do zawartości
IGNORED

KAiM: NOS DAC vs. A. Stelmach DAC

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

>jar1

Rotelka 961 nie miałem okazji przerabiać . Wiem tyle że jest to ostatnia seria odtwarzaczy tej firmy

dosyć przyzwoicie zrobionych. Następne modele posiadają gorsze komponenty a montaż w środku

wygląda jakby na Taiwanie przeszedł huragan :)))

Delikatnie modowałem model 971 ( zegar, opampy) , efekt był naprawdę dobry.

Czy masz dostęp do serwisówki 961 ?

Tu mozna znalezc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Absolutnie nic, pytam z ciekawości.

A swoją drogą, DAC Petera jest absolutnie rewelacyjny. Nie słyszałem Stelmacha ale jeśli jest podobnie niesamowity jak NOS DAC na TDA1543 to moje uznanie.

Miałem okazję posłuchać już kilka modyfikowanych odtwarzaczy, kilka sklepowych miałem, (co prawda była to niski i średni poziom cenowy, ale zawsze). Kilka cedeków sam dłubałem. Żaden z powyższych nie zagrał tak jak DAC Petera, tj. z piękną barwą (średnica fantastyczna zwłaszcza w wersji full wypas), dynamiką i niezłą (wbrew niektórym opinią) przestrzenią. DAC jest wrażliwy na jakoś transportu. Przykład: mam Philipsa na CDM4/19 trochę modyfikowanego pod kontem właśnie transportu, (czyli brak całej analogówki, poprawione zasilanie CD, wstawiony prosty zegar z precyzyjnym kwarce zasilany z osobnego trafo, wymienione trafo wyjściowe, itd.) a na dniach dostałem do dłubania od znajomego z forum świetny odtwarzacz CA CD3 (CDM1mk2, 4xTDA1541), nie omieszkałem, więc porównać oba te napędy. Z pierwszego starcie zwycięsko wyszedł jednak Phlilips, ale już wystarczyło odłączyć całą cześć analogową w Cambridge i mamy nowego zwycięzcę. Jak wtedy CA zagrał dźwiękiem zaciemnionym i spowolnionym, kluchowatym tak w drugiej odsłonie pojawiła się i piękna przestrzeń i kolorowe barwy, że o dynamice nie wspomnę. Nie ma mowy o żadnym zapiaszczeniu. Podobny efekt był, gdy Jurek1 wpadł do mnie ze swoim modyfikowaym Revoxem na CDM1.

Zresztą, poczytajcie proszę, co Peter pisze o tym DAC.

Aha, najważniejsze chyba, miałem okazję porównać do właściwie kitu DAC AN, który jako jedyny był od NOSa lepszy (jednak nie w opinii wszystkich AN wygrywał, ponoć brakowało odrobiny magii :P).

Tak czy inaczej, ciężko za rozsądne pieniądze (a i za znacznie większe kwoty zje większość konkurencji) coś lepiej grającego znaleźć.

Pozdrawiam

Polecam

Aha, przed wykonaniem warto się jednak posłuchać, czy w danym zestawieniu zagra.

Magazynier wrote

"Aha, najważniejsze chyba, miałem okazję porównać do właściwie kitu DAC AN, który jako jedyny był od NOSa lepszy (jednak nie w opinii wszystkich AN wygrywał, ponoć brakowało odrobiny magii :P)."

Tak nie w opinii wszystkich ;-), u mnie, w moim systemie bardziej podpasował mi Nos Dac Petera. Magazynier przecież sam przyznałeś, że jest lepszy od kitu AN, już nic nie rozumiem :P

Wywoływanie zamieszania nie jest moim celem, pragnę tyko zauważyć że bez konkretnych odsłuchów, wątek ma już ponad dwieście wpisów (no dobra moja zasługa też aktywność tych, no, zorro? aha "stelmachowców" dość mała (oprócz mojego skromnego udziału;-) w przeciweiństwie do "nosowców" którzy piszą jaki dobry jest NOS;-)

Żeby była jasność, słuchałem przez dłuższą chwilę i rzeczywiście jest dobry ale czy to nie jest wpływanie na "komisję"?;-)))))

Zresztą Platforma też prowadziła w sondażach;-)))))

Przepraszam za OT.

Bartek1:

Co to za radiator na tej fotce GC zrobionego na desce (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i gdzie taki można kupić? wygląda na bardzo ładny.

Ukryta Zawartość

> Walery

O, przepraszam, ale ja jako "stelmachowiec" sie wpisywalem ;-)

Opinii o tym ze NOS jest dobry (ja tez sie z reszta do tego przychylam) jest wiele, ale kazdy pisze o nim jako o DACu per se, ale brak jest w zasadzie porownan obu DACow. Panowie do dziela... ;-)))

>PrzemekElektro

Skad nagle pytanie o radiator wtym wątku???? Przeczytałem je totalnym przypadkiem bo aurat czegoś szukałem tutaj :)

Radiator jest z miejscowej giełdy elektronicznej z odzysku, pochodzi z jakis maszyn. Mieli tego kupę i spzedawali po 10-15zł.

Co do Gain Clona na Elpodach i Panasonic FC (chyba Ci nie odpisałem w któryms z wątków), to niestety tak uważam choć zabrzmiało to dość "nie ładnie" i w sumie nadal podtrzymuję moje zdanie. Chociaz na pewno nie gra to tragicznie, szczególniew porównaniu do budzetowych wzmacniaczy. poza tym weź pod uwagę koszt..znacznie mniejszy niż na BG , Riken i Caddock

>zorro

No wlasnie, ze Stelmachem jest tak ze na jakosc dzwieku wplywa w 80% DAC, a w 20% naped i przy starszej wersji nawet naped Teaca VRDS 10 niewiele mogl wskurac... Najlepiej graja nowsze wersje DACa - od powiedzmy 1-1.5 roku wstecz po "poprawkach" Piotrka608...

>zorro

Piotrek oprocz napedu i cyfrowki "zaglada" tez do DACa....

Z tym udzialem czynnikow wplywajacych na dzwiek to chodzilo mi o to ze duzo lepiej gra "dobry Stelmach" na slabszym napedzie niz "starszy Stelmach" na mega swietnym.... Ot i dlatego przedstawilem to w procentazu ;-))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.