Skocz do zawartości
IGNORED

wytlumaczy ktos schemat (GC) laikowi...?

Wajman

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie. jestem dosc zielony... rozrozniam podstawowe elementy i wiem co robia.... bardzo podstawowe.... chce zbudowac tego GC... nie musze zrozumiec kompleksowo wszystkiego..... ale czesc chociaz by wypadalo..... gdyby ktos mial troche czasu i checi bylbym wdzieczny za opis KAZDEGO elementu w tym schemacie.... z gory dzieki! licze na cierpliwosc w stosunku do pytan zadawanych przeze mnie.... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24198-wytlumaczy-ktos-schemat-gc-laikowi/

Ja ci chetnie wytlumacze. Wiec jest to wzm zbudowany na ukladzie scalonym zaprojektowanym do wzm w telewizorach. Pamietasz takie wielkie telew. z lat 80-90? stereo? to wlasnie do tych bydlakow zostal ten uklad scalony wymyslony. Ma on moc tak ze 20w ciaglej a usrednionej bardzo nawet 60W. Ale dlugo tak obciazony nie pociagnie bo sie spali. No i co dalej. Dzwiek ma dobry ale na krotkich drutach bo ten scalak objety strasznie glebokim nf sklonny jest do wzbudzen a szczegolnie wtedy gdy mu sie podlaczy nasze ulubione kable glosnikowe o wielkiej pojemnosci wlasnej. Mamy wtedy dzwiek chropowaty i nieprzyjemny. Na schemacie ktory podales brakuje kilku elemntow a szczegolnie cewki w szereg z glosnikiem bo bez niej i kilku innych elementow ten scalak robi sie nadajnikiem. No, to chyba wszystko.

Patrząc na schemat od lewej: mamy włącznik, bezpiecznik, transformator, dwa mostki prostownicze zrobione z 16 diód, tam gdzie jest IN to jest gniazdo chinch, te "zygzaki" to rezystory (oznaczenie amerykańskie), ten trójkąt to symbol wzmacniacza operacyjnego, tutaj nim oznaczono LM'a, na końcu po prawej głośnik. Nad i pod LM znajdują się kondensatory.

LM - wiadomo, to jest prawie kompletny wzmacniacz.

Transformator zmienia napięcie zasilania (na wejściu sieciowe, na wyjściu 2 x 22V).

Diody, tworzą układ dwóch mostków prostowniczych, czyli zamieniają prąd zmienny na prąd stały. Mostki są dwa, dlatego, że potrzebe jest napięcie symetryczne.

Kondensatory gromadzą energie, tutaj służą głównie do "wygładzania" napięcie zasilania (likwidacji tętnień).

Rezystory - w uproszczeniu można powiedzieć, że wyznaczają tutaj wzmocnienie układu.

To tak w uproszczeniu.... Skontaktuj się z Veteranem lub DeTomem, oni robili płytki drukowane, wtedy cała budowa upraszcza się tylko do zlutowania całości.

jeszcze jedno: nie słuchaj senicza :)

>Wajman

To jest właśnie najlepszy przykład szkodliwej działalności senicza na forum, Otóż człowiek ten nie mając pojęcia i posiadając ewidentne braki w wykształceniu elektronicznym rekompensuje je bufonadą i pseudotechnicznym bełkotem. Napisz co właściwie chciałbyś wiedzieć, na początek polecam jednak notę aplikacyjną national -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to wszystko co pisza o tym scalaku jest grubo przesadzone pod wzgledem mocy oddawanej. Np. w avt pisza cos o 70W!!! no moze i pogra z taka moca ale ile czasu? zreszta czy ja nie napisalem prawdy? ja go chwale ale realnie do mocy 20W wiecej i bezpiecznie i z malym thd to potrzebne sa dodatkowe tranzystory. Opublikujcie wreszcie schemat takiego wzm z dokladnymi parametrami. No chyba ze nie potraficie zrobic?

Senicz-spadaj z tego forum... Gdzie nie wejde to widze cos takiego:

"Wpisy użytkownika senicz są przez Ciebie ignorowane.

Aby usunąć ignorowanie - kliknij link "nie ignoruj" po lewej stronie pod nickiem"

Faktem jest, ze te puste plamy sa zdecydowanie lepsze niz Twoje głupie wpisy..

>>

co za bufon

Po raz kolejny nakłania do publikacji, chyba jednak chce skopiować jakiś działający schemat, bo sam nie potrafi zrobić działającego wzmaka, tylko pali scalaczki. A wystarczy poszukać, przed chwilą znalazłem 3 strony, na których są podane wyniki pomiarów dotyczące GC, a nie szukałem zbyt gruntownie.

jeszcze raz przepraszxam ale chce sie dokladnie dowiedziec o co w tym wszystkim chodzi?

a jakie te strony? ja nic nie znalazlem? czy sa obiektywne czy to czasem nie reklamy jakis konstrukcji na sprzedaz? bo np. na allegro jest wzm na lm z zasilaczem impulsowym i facet podaje wlasnie tak duze moce. To chyba nie jest grzechem gdy ktos jest dociekliwy? a ja jestem bardzo. I bardzo nie lubie gdy ktos klamie.

>senicz

na przykład lampy i GC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) THD i moc.

Forum DIY audio w zakładce DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest na prawdę kopalnia wiedzy o GC, wystarczy poszukac, gdzieś były pomiary.

Sam też robiłem pomiary pasma i zniekształceń dla 1 kHz, dla mocy 12 W(czyli tyle ile normalnie idzie na głosniki, jak słucham muzy)wyszło mi THD=0,07% , niestety przestałem się w to bawic, gdy zorientowałem się, że moja zintegrowana karta dźwiękowa nie nadaje się do takich pomiarów, po prostu mierzę zniekształcenia karty, a nie zniekształcenia mierzonych urzadzeń :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu akurat nie trafiles. Te hibryd z gc to wyrywanie pieniedzy od naiwnych ktorzy slyszeli ze hybrydy sa super. Lampa z 35 anodowego jak wtornik katodowy? i po co? a drugi link to do fanatykow a oni nie sa obiektywni.

>senicz

każdy, kto zbudował jakieś urzadzenie i używa go jest nieobiektywny, natomiast pomiary sa raczej obiektywne.Osobiście nie widzę sensu w publikowaniu nieprawdziwych pomiarów urzadzenia, które zbudowałem i nie zamierzam go sprzedać i myślę, że kudzie robiący coś kierują się podobnymi założeniami, podejrzliwość w przypadku prawdziwego DIY jest na prawdę bezsensu. Co do lamp, to się nie wypowiem, bo sie na tym po prostu nie znam.

Senicz

Czy LM jest hybrydą?

W kartach katalogowych nationala masz więcej informacji, niż potrzebujesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja pierdziele, kolega Wajman zapytal sie o podstawy budowy i przeznaczenia elementow a tu jeden z drugim sie sprzeczacie...smutne to

Kolego wajman, tak jak kilka postow ktos napisal, kup plytki od DeToma lub Veterana, skompletuje wszystkie potrzebne elementy, rezystory Elpod kondensatory Panasonc seria FC diody MUR860 trafko i po prostu zlutuj to na plytce :-) na 99% zagra ten jeden procent to jesli polutujesz cos inaczej niz jest opisane na plytkach :)

>bprzem, 31 Sty 2006, 21:33

Bo gra na prawdę lepiej na 2 niż na jednym, jedyna chyba teoria, która sie pojawiła na ten temat, to izolacja od zakłóceń z trafka. Na poczatek na pewno można na jednym i to zwykłym "ze sklepu".

ulala... troche poszaleliscie :)

chodzilo mi o dokladne wytlumaczenie schematu.... bylo by naprawde fajnie gdyby nie bylo tu kolejnej klotni z Kolega Seniczem.... moze komus sie ten watek jeszcze przyda :)

jeszcze kilka elementow niewyjasnione....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Punkty: PG ( Power Ground - że tak po polsku to masa zasilacza i masa wyjściowa, tędy płyną duże prądy); PS (Signal Ground - masa wejściowa, do niej podpięty jest rezystor sprzężenia zwrotnego, rezystor filtra wejsciowego - tą masą płyną bardzo niewielkie prądy). Obydwie masy PG i SG łaczą się ze sobą.

No dobra w ramach mojej pokuty za kłótnię z seniczem, jak to jest u mnie.

bezpiecznik 2 A szybki, dobierasz do mocy trafa, zbyt mała wartośc może sie palic zwłaszcz przy włącznaiu toroida.

trafo - kropkami oznaczone sa początki uzwojeń, u mnie - nigdy się tym nie interesowałem.

masa i tu jest problem - u mnie masa łączy się za mostkami i idzie do płytki z dwoma kanałami jednym grubym przewodem. Do płytki z GC podłączona masa wejściowa z drabinkiR, której nie ma na schemacie - mój GC to chwilowo końcówka mocy z potencjometrem - drabinkąR.

Masa wyjściowa, czyli to co idzie do - głośnika też brana z płytki z GC, układ ścieżek masy gwiaździsty, wspólny dla obu kanałów. U mnie przy mostkach prostowniczych są dodatkowo 2 x 330 uF ZL, ale chcę wrócić do 2 x 100uF FC, kondy(1000uF STD) jak najbliżej scalaczków, u mnie 2x 2700uF Nichicon HE, masa też dochodzi do wspólnego punktu na płytce z 2 kanałami.

...Ups chciałem dołączyć obrazek z płytką, ale mi ją wcięło - kurde zaczynam pisac jak senicz - klonik działa ładnych pare miesięcy, nic nie buczy, nie szumi, żadnych problemów, jak do tej pory.

A oże ktoś dla mnie wytłumaczy schemat LM-a?

Może być na przykładzie LM3875.

To nie jest żart ani prowokacja, mam małą wiedzę na temat wzmacniaczy (konfiguracji etc.), to co jest podawane w przykładach książkowych i różnych artykulikach uczących podstaw, wymaga nieco wyobraźni "technicznej" aby to przełożyć na "schemat" scalaka podany w nocie aplikacyjnej (a ja czasami cierpię na braki tejże wyobraźni "technicznej"...).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.