Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP 770 - audio out

rafmarta

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od jakiegoś czasu podglądam forum - to pierwszy wpis,

oczywiście sporo podobnych tematów znalazłem ale zapytam...

/sory jak coś narozrabiam, nie ta zakładka itp./

Chodzi mi o wyjście audio w CDP 770 (stara maszyna i raczej przeciętna/,

ale ma 2x PCM56 (chyba K z tego co pamiętam),

chcę pominąc regulację poziomu potencjometrem i tranzystory muting'u

dołączając wyjście cinch bezpośrednio do wzm. op. oczywiście przez pojemność

ok. kilka uF, i teraz czy pominięcie tranzystorów wspomnianych powoduje

stuki, trzaski w głośnikach itp. przy włączaniu CD (wzmacniacz już włączony)

jak we wzmacniaczu bez miękkiego startu?

Czy to się objawia też pomiędzy utworami ?

W przyszłości będzie wymiana MC4558 chyba na OPA 2134 w podstawce.

pozdrawiam

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/24215-sony-cdp-770-audio-out/

jeżeli pominiesz te tranzystorki mutingu to jedynie będziesz słyszeć lekkie pukanie w głosnikach gdy bedziesz włączał lub wyłączał cd. Przy odtwarzanych utworach nie bedzie żadnego stukania i innych nieprzyjemnych żeczy. Jeżeli je usuniesz zyskasz nawed na poprawie brzmienia. Pojawi ci się wiecej detali.

• 4 miesiące później...

Witam !

Jestem posiadaczem podobnego sprzętu tyle że o symbolu CDP-M70. Chciałbym wymienić wzmacniacze operacyjne (oryginalne to NE5532P) no i może usunąć tranzystory muttingu. Nie mam niestety schematu tego odtwarzacza. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie wzmacniacze zastosować i co ewentualnie można jeszcze zmienić?

To rzeczywiście temat na zakładkę DIY.

marw>>

Mam też tego CDeka. Bardzo solidnie zbudowany, a taki niepozorny:) Nie to co te późniejsze Sony z niższych serii. Generalnie z potencjałem. Przetworniki PCM56P-J może nie pierwszej młodości, ale za to pełne 16bitów.

Tranzystory mutujące masz nad wzmacniaczami operacyjnymi -oznaczone Q401,402,501,502.

Dzięki za info

Chciałbym jeszcze uzyskać informację na temat wzmacniaczy operacyjnych, czy można zastosować np. OPA 2134? Bo wymiana przetworników ( PCM 56) chyba nie wchodzi w grę? Jeśli wiesz coś na ten temat z góry dziękuje.

witam

ja cdp-770 odstawiłem na razie do pudła, nie mam czasu na przeróbki niestety,

ale niedawno za grosze kupiłem Philipsa cd473 - porównując oba to filip wypada sporo lepiej wg mnie,

chociaż plastikowy jest do bólu i grzeje się jak piecyk, oba nie modyfikowane,

wymiana op w cdp770 sporo pomoże bo gorszego scalaka jak tam siedzi być nie może, a wymiane dac bym sobie darował - nie warto.

>>bartezzz

Dzięki za pomoc.

Ostatnio dokładniej przejrzałem starsze wypowiedzi na forum. Ktoś zalecał jako zamiennik za NE 5532 zastosowanie OP275Gp. Oczywiście chodziło o inny model odtwarzacza niż ten który posiadam, ale wzm. operacyjne ma te same. Chyba z nimi pokombinuję. Nie wiem tylko czy trzeba dokonywać zmian w ich układzie aplikacyjnym np; zmieniać rezystancję lub przerywać ścieżki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.