Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak sluchawkowy - podlaczenie?

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako szczesliwy posiadacz sluchawek Beyerdynamic DT 880 zamierzam zakupic jakis wzmak sluchawkowy do tychze przeznaczony. Mam jednak pytanie do sluchawkowcow, gdyz sam sie nim jeszcze nie czuje:

wiekszosc wzmakow sluchawkowych ma jedno wejscie i jak rozumiem wiekszosc z Was ma podpiety don CDek, lub inne jedno zrodlo. Jest to zatem opcja "osobny system sluchawkowy" - oprocz zrodla glownego macie drugie dedykowane specjalnie do sluchawek, ale co kiedy ja oprocz CDka chce posluchac sobie czasem i radia i analogu na sluchawkach, czy za kazdym razem bede musial przepinac IC od danego zrodla - z wzmaka do sluchawkowca??? Przeciez nawet jesli uda mi sie znalezc wzmak z 3 wejsciami, to nie posiadam dwoch wyjsc rownoleglych w zrodlach !?! Czy posiadanie sluchawek nieodlacznie wiaze sie z drugim, alternatywnym systemem.....?

https://www.audiostereo.pl/topic/24268-wzmak-sluchawkowy-podlaczenie/

Cd podłącz do wzmacniacza stereo, a wzm. słuchawkowy do wyjscia tape out we wzmacniaczu tudzież amplitunera! Dlaczego do tego ? A to dlatego gdyż wyjście tape out nie jest regulowane i wprowadza zakłoceń itd itp !

Rozwiazanie z podpieciem pod tape-out jest dobre, ale o ile wyjscie petli magnetofonowej nie jest zrealizowe jako stabilne zwarcie poprzez selektor ze zrodlem, zasilanie wzmacniacza sluchawkowego bedzie wymagalo wlaczenia wzmacniacza kolumnowego (z wszystkimi konsekwencjami np. koniecznoscia jego skrecenia do zera).

Rozwiazaniem jest nabycie wzmacniacza sluchawkowego przelotowego - z wejsciem i wyjsciem, a wlasciwie z rozdzielaczem sygnalu (mialem tak w X-Dacu).

Nastepnym rozwiazaniem jest kupienie po prostu nieaudiofilskiego podwojnego rozdzielacza RCA-2xRCA i uzycie go na wyjsciu CD.

Mnie problemy nie dotycza, moj CD ma dwa niezalezne wyjscia.

W moim poprzednim wpisie chodzilo mi rzecz jasna o X-Can a nie X-Dac.

Jeszcze jedno. Jezeli odleglosc miedzy zrodlem a zestawem sluchawkowym jest duza, polecem rozwiazanie dlugie polaczenie cyfrowe ze zrodla -> DAC -> headamp. Jeszcze do niedawna tak mialem, uwazam to za optymalne w takich warunkach.

Przy wielu zrodlach rzeczywiscie nie pozostaje Ci nic innego jak tape-out w glownym wzmacniaczu (najlepiej z mechanicznym selektorem zrodel, spelniajacym wczesniej wymienione przeze mnie zalozenia). Rozwiazania z odrebnym selektorem, ktore moglyby chodzic po glowie wydaja mi sie juz przekombinowane.

• 1 rok później...

Od kilku dni posiadam wzmacniacz słuchawkowy Linnart i... jak na razie strasznie mnie rozczarował. Po podłączeniu pod Marantz DR 6000 zagrał znacznie gorzej niż jak słucham bezpośrednio z CD. Bas się gdzieś stracił, dynamika w porównaniu do wyjścia słuchawkowego w CD tez DUZO mniejsza. Na początku myślałem, że to wina kabli ale niestety już wiem, że nie. W czym może być problem ?? Wzmacniacza używam parę dni, czy musi sie bardziej wygrzać ? (juz go zostawiam na cały dzień żeby grał ale narazie to nic nie daje...) Słuchawki to Senheiser hd 595. A może poprostu wzmacniacz słuchawkowy w Marantz DR 6000 jest taki dobry ;-)

W dziurkach zazwyczaj są rezystory, a we wzmakach słuchawkowych najczęściej ich nie ma. HD 595 akurat bardzo je lubią. Zrób tuning wzmaka w ten sposób, żeby podłączenie zacisków gniazda słuchawkowego szło przez jakieś porządne, metalizowane rezystory 75 ohm, albo sobie taką przelotkę zrób do słuchawek, tylko nie z wtyczek no-name. No i jeszcze pytanie - jaki interkonekt, i czy na line-out z CD coś jeszcze wisi, i co?

Interkonekt (na kablu):

1) condor blue mc 3.1 triple balanced by Eagle CABLE

2) SREBRO

Bezpośrednio z CD połączone ze wzmacniaczem, jak taka przelotka powinna wyglądać ? (gniazdo-rezystor-gniazdo ? czy jeszcze coś ??). Jaki rezystor byś polecił ?

Dzięki.

>zergian,

Rezystory wystarczą 0.6W 1% metalizowane. Te, które kupuję to bodajże Rohm. Musi być jeden w każdym kanale szeregowo z przetwornikiem. Nie kupuj "zwykłych", bo to porażka dźwiękowa będzie. Konstruowałem swój wzmacniacz słuchawkowy opierając się o HD 595 i w nim jest opcja włączania tych rezystorków. Nie wiem skąd jesteś, ale takowe egzemplarze trafiły już do Warszawy i Bielska-Białej, to mógłbyś się z kimś umówić i posłuchać, czy taki patent Tobie odpowiada. Poza tym nie daję głowy, że już jakieś rezystory nie siedzą we wzmacniaczu, a Tobie się po prostu nie podoba jego dźwięk.

Co do interkonektów, ja używałem no-name, potem IXOSa 104 (czysta miedź) przez złoconą przelotkę, bo wejście jest mini-jack w moim wzmaku, a najlepiej oceniam inrekonekt DIY na kablach ze srebrzonej miedzi z dodatkowymi ekranami foliowymi, wtyczki Neutrik złocone. Także ten Twój srebrny to pewnie niezła rzecz.

>rafko,

>ja mojego Qaudio mam podlaczonego do wyjścia Tape out (pętla magnetofonowa) we wzmacniaczu. Dzięki temu nawet przy zmianie na inne żródło sygnał na Tape out jest podawane.

zergian, 13 Cze 2007, 19:24

>>>michelangelo

>

>Jaki przetwornik masz na myśli ?

"Głośnik" słuchawki. W kablu słuchawkowym są 3 przewody - masa, lewy kanał i prawy kanał. Chodzi o to, by sygnał ze wzmacniacza szedł na każdy przewód "kanałowy" przez rezystor. Ile on ma mieć zależy od gustu, dla mnie 75 ohm to ideał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.