Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz do pomiarów - Wallin

PabloSen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Uruchomilem ten preamp, dzwiek jest czysty, ale wydaje mi sie, że mam za słaby sygnał wyjściowy z niego. Podczas pomiarów w Speaker Workshop obseruje Uv meter i wychodzi ze maksymalna amlituda dla kanalu referencyjnego to 32K a dla mikrofonu tylko 1.6K. Wzmacniacz na 100% ustawiony jest na ponad 1W. Spróbowalem nagrac cokolwiek, ale przy próbie odtwarzania nagrany dzwiek z odleglosci 1 metra jest tak cichy, ze prawie go nie slychac. Mikrofon to WM-61a, dzwiekowa SB live!

W filmie Igoda widzialem ze amplituda u niego wynosi ponad 10 razy wiecej, dlatego podejzenie pada na preamp.

Z tego co zmierzylem to na mikrofon podawane jest napiecie niecałe 5V, wydaje mi sie ze jest dobre.

Jak zwiekrzyc te wzmocnienie?

Pozdrawiam

>igod

Zrobiłem preamp wg schematu dla LM6134 czyli ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale zamiast LM6134 dałem TL074 bo nie mogłem nigdzie kupić LM-a.

Czy to jest nieprawidłowe?

Do jakiej wartości należy zwiększyć R10?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uwe300, 4 Lut 2006, 11:49

>Nie zapominajcie ze jest przełącznik do nearfield i on axis!! Czy ruszałeś nim??

Wiem ze jest ten przełącznik! Musze ustawic na wzmocnienie na OnAxis, zeby zmierzyc coś metodą Nearfiled, bo mam za slaby sygnal. Na początek zamienie ten R10 na 100k zobacze czy sie przesteruje.

• 1 miesiąc później...

robię ten cholerny preamp i robię.....

problem: LM4040. Nie mogę go kupić. Może macie jakieś pomysły gdzie? Ew. zamienniki jakie znalazłem to: LM4050, LM 4120, AD620, no i jeszcze propozycja Borysgo2 OPA. Nie wiem czy i te znajdę, ta Warszawa taka mała ;)). Który z tych byłby najlepszy? Co Wy zamiast tego macie?

a co to za układ ten LM4040? poczwórny wzmacniacz operacyjny? jeśli tak to daj TL074 lub inny dowolny (no prawie) poczwórny, w pomiarach charakterystyki głośników jego jakość nie ma zanczenia.

no nie..

TL074 jest zamiast LM6134

LM4040 to układ do bateryjki 9V. Teraz w tym cały pic żeby znaleźć taki zamiennik żeby pobierał niewielki prąd bo co tydzień nie chce mi się zmieniać baterii ;) no i był w miarę niskoszumny

Aah to jakiś stabilizator, źródło napięcia odniesienia. to może TL431, LM385 lub LM385-2,5 (2.5V) lub ICL 8069 (1.2V) będzie odpowiedni? Coś w roli (regulowanej) diody Zenera?

LM 385-2,5

Źródło napięcia odniesienia 2,5 V

Prod. National Semiconductor

Tolerancja: ±3 %

Współcz. temp.: 150 ppm/°C max

Zakres prąd.: 20 μA do 20 mA

Szumy: 120 μV rms typ

Obudowa: TO92

no właśnie je sprawdzałem....

widzę że masz po Polsku....szczęściarz ;)

zastanawia mnie tylko parametr Initial Accuracy, dla LM385 jest na poziomie 3%, dla LM4040 są różne wartości... Co to za parametr? dla 2,5V (LM4040) jest 0,2 ?? dobrze to rozumiem?

reszta by pasowała, nawet pobór prądu minimalnie większy

No, znalazłem schemat do tego przedwzmacniacza Wallina: nie ma co przesadzać ztym źr. nap. osdniesienia i trzymac się sztywno schematu, to służy tylko do zasialnia mikrofonu i może tam być byle co ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.