Skocz do zawartości
IGNORED

Rola wtyków RCA

AlexCross

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

kompletuję swój pierwszy zestaw audio...

jestem na etapie kabli..mam zamiar zakupić tanie kable nakamichi 2x2,5mm2 i zastanawiam się nad wtykami rca..

Tzn. czy warto je kupować i czy coś zmienią/poprawią w brzmieniu..Potrzebowałbym ok. 8 sztuk...

Może lepszym wyjsciem jest kupić lepsze kable bez wtyków?

Z góry dziękuję za rady....

https://www.audiostereo.pl/topic/24305-rola-wtyk%C3%B3w-rca/

o ile się nie mylę, to RCA to potocznie chinch..banany są do głosnikowych, chinch do sygnałowych.

Ja nie używam bananków, mam zalutowane końcówki kabli głośnikowych i jest ok.

Za to zbyt mocno zaoszczędziłem na wtykach chinch (kupiłem plastkowe za 0,50zł) i tutaj faktycznie potrzebne jest coś lepszego. Cos, co by chociaż nie wypadało z gniazd i nie pękało...

AlexCross, 5 Lut 2006, 14:59

Nie ma sensu. Teraz wiekszosć sprzętu ma zakręcane gniazda. Jeśli nie masz potrzeby jego ciągłego odpinania, to pobielasz końcówki kabla i zakręcasz je w terminalach - bez pośrednictwa wtyczek.

A jeśli już musisz albo lubisz odpinac kable to tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz dość tanie banany Monacora. Zauważ że kabel w tych bananach jest zakręcany - a więc tak samo jak w typowym terminalu głośnikowym. Róznica tylko taka, że przez pośrednictwo banana masz o jeden punkt styku więcej na kablu od wzmacniacza do kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko teraz musisz wiedzieć, że są różne cyny do lutowania :-) Ja ostatnio na allegro kupiłem taka 96%cyny+4% srebra (bez ołowiu), bardzo dobra cyna tylko że choroba ciężko się lutuje, trzeba troche popracować żeby wszystko dobrze chwyciła i obawiam się że pobielenie końcówek taka cyną będzie bardzo trudne. Ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też ma srebro (3,5%), ale zdaje się, ze również i ołów i zdecydowanie lepiej "nawilża" lutowane elementy i z pobieleniem spokojnie sobie poradzisz. Jest jeszcze cyna z miedzią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tą sie nie bawiłem. Także wybór masz spory :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok dzięki za rady.........a czy może ktoś powiedziec, czy warto w ogóle zawracać sobie głowę takimi kablami nakamichi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ja z tanich kabelków polecam ProCab LS25

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli szukasz tanich kabli to proponuję ProCab LS25.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wracajac co do pobielania - sam sie do tego przymierzam - czy taka cyna bez olowiu sie nie utlenia wogole?

A probowal ktos pokryc koncowke kabla zlotem? Nie jestem chemikiem ale galwanicznie powinno sie to dac latwo zrobic. A pobielic gruby kabel moze byc klopot bo miedz przewodzi cieplo b. dobrze.

podobno pobielenie cyna ujemnie wplywa na sygnal/brzmienie, najlepiej bananki (skrecane nie lutowane) lub po prostu zwykly zloty lub srebrny zacisk.....jak porzadnie scisniesz, to i miedzi sie w tym miejscu utleniac odechce.... :-)

Re antyzydel

no z ta cyna to chyba nie jest tak jak piszesz ... wszystkie elementy wzmaka sa laczone przeciez cyna. No chyba ze cyna jes przezroczysta po lutowaniu, a po tylko zacisnieciu nabiera charakteru ;). Na pewno lepiej lutowac niz zaciskac - bo jest pewnosc ze pod powierzchnia sie nie utleni. Co do banankow to imho po co zamiast zacisnac kabel w kolumnie zaciskac go w bananku a tego dopiero w kolumnie (dwa polaczenia zamiast jednego)?

Czesc Bogus...oczywiscie ze wszystkie czesci elektroniczne sa lutowane - ale musisz przyznac ze czym miejsc takich mniej to lepiej...podobnie jest z nadmiarem elektroniki w ukladzie. Juz sam Einstein powiedzial: "Wszystko powinno byc zrobione tak prosto jak jest to tylko mozliwe, ale nie prosciej..." - widzisz w elektronice sie to czesto sprawdza ;-). Dobrze i profesjonalnie wykonany zacisk nie powinien z zalozenia wykazywac efektow starzenia ;-) tj. specjalnymi obcegami + spray majacy na celu polepszenie polaczenia i zarazem jego konserwacje..... Przyznam ze tez kiedys lutowalem.... ale spotkalem sie z paroma negatywnymi opiniami na np. niemieckim HiFi Stereo - Forum.... nie chce klamac i wciskac Wam kit ze od tego momentu slysze kolosalna roznice, aczkolwiek nie lutuje wiecej kabli glosnikowych ;-) Chocby dlatego ze miedz, srebro i zloto sa metalami duzo szlachetniejszymi niz cyna i nie dam sie przekonac ze polaczenie cynowe nie ma wplywu na zachowanie idealnej sinusoidy w przebiegu ... hahaha. Pozdr. goraco: Anty

P.S. ciekawa sprawa jest to ze jeszcze nigdy nie wpadlem na pomysl by rozebrac jakiegos markowego "banana" i zobaczyc rodzaj polaczenia.....hmmmmm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.