Skocz do zawartości
IGNORED

Rola wtyków RCA

AlexCross

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

kompletuję swój pierwszy zestaw audio...

jestem na etapie kabli..mam zamiar zakupić tanie kable nakamichi 2x2,5mm2 i zastanawiam się nad wtykami rca..

Tzn. czy warto je kupować i czy coś zmienią/poprawią w brzmieniu..Potrzebowałbym ok. 8 sztuk...

Może lepszym wyjsciem jest kupić lepsze kable bez wtyków?

Z góry dziękuję za rady....

https://www.audiostereo.pl/topic/24305-rola-wtyk%C3%B3w-rca/

o ile się nie mylę, to RCA to potocznie chinch..banany są do głosnikowych, chinch do sygnałowych.

Ja nie używam bananków, mam zalutowane końcówki kabli głośnikowych i jest ok.

Za to zbyt mocno zaoszczędziłem na wtykach chinch (kupiłem plastkowe za 0,50zł) i tutaj faktycznie potrzebne jest coś lepszego. Cos, co by chociaż nie wypadało z gniazd i nie pękało...

AlexCross, 5 Lut 2006, 14:59

Nie ma sensu. Teraz wiekszosć sprzętu ma zakręcane gniazda. Jeśli nie masz potrzeby jego ciągłego odpinania, to pobielasz końcówki kabla i zakręcasz je w terminalach - bez pośrednictwa wtyczek.

A jeśli już musisz albo lubisz odpinac kable to tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz dość tanie banany Monacora. Zauważ że kabel w tych bananach jest zakręcany - a więc tak samo jak w typowym terminalu głośnikowym. Róznica tylko taka, że przez pośrednictwo banana masz o jeden punkt styku więcej na kablu od wzmacniacza do kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie będę odpinał za często, więc rzeczywiście dam sobie spokój...

tylko jeszcze mam pytanie? jak zakończyć przewód? zakręcać goły kabel czy czymś go zlutowac? podobno najlepiej goły......

Tylko teraz musisz wiedzieć, że są różne cyny do lutowania :-) Ja ostatnio na allegro kupiłem taka 96%cyny+4% srebra (bez ołowiu), bardzo dobra cyna tylko że choroba ciężko się lutuje, trzeba troche popracować żeby wszystko dobrze chwyciła i obawiam się że pobielenie końcówek taka cyną będzie bardzo trudne. Ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też ma srebro (3,5%), ale zdaje się, ze również i ołów i zdecydowanie lepiej "nawilża" lutowane elementy i z pobieleniem spokojnie sobie poradzisz. Jest jeszcze cyna z miedzią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tą sie nie bawiłem. Także wybór masz spory :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok dzięki za rady.........a czy może ktoś powiedziec, czy warto w ogóle zawracać sobie głowę takimi kablami nakamichi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ja z tanich kabelków polecam ProCab LS25

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli szukasz tanich kabli to proponuję ProCab LS25.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wracajac co do pobielania - sam sie do tego przymierzam - czy taka cyna bez olowiu sie nie utlenia wogole?

A probowal ktos pokryc koncowke kabla zlotem? Nie jestem chemikiem ale galwanicznie powinno sie to dac latwo zrobic. A pobielic gruby kabel moze byc klopot bo miedz przewodzi cieplo b. dobrze.

podobno pobielenie cyna ujemnie wplywa na sygnal/brzmienie, najlepiej bananki (skrecane nie lutowane) lub po prostu zwykly zloty lub srebrny zacisk.....jak porzadnie scisniesz, to i miedzi sie w tym miejscu utleniac odechce.... :-)

Re antyzydel

no z ta cyna to chyba nie jest tak jak piszesz ... wszystkie elementy wzmaka sa laczone przeciez cyna. No chyba ze cyna jes przezroczysta po lutowaniu, a po tylko zacisnieciu nabiera charakteru ;). Na pewno lepiej lutowac niz zaciskac - bo jest pewnosc ze pod powierzchnia sie nie utleni. Co do banankow to imho po co zamiast zacisnac kabel w kolumnie zaciskac go w bananku a tego dopiero w kolumnie (dwa polaczenia zamiast jednego)?

Czesc Bogus...oczywiscie ze wszystkie czesci elektroniczne sa lutowane - ale musisz przyznac ze czym miejsc takich mniej to lepiej...podobnie jest z nadmiarem elektroniki w ukladzie. Juz sam Einstein powiedzial: "Wszystko powinno byc zrobione tak prosto jak jest to tylko mozliwe, ale nie prosciej..." - widzisz w elektronice sie to czesto sprawdza ;-). Dobrze i profesjonalnie wykonany zacisk nie powinien z zalozenia wykazywac efektow starzenia ;-) tj. specjalnymi obcegami + spray majacy na celu polepszenie polaczenia i zarazem jego konserwacje..... Przyznam ze tez kiedys lutowalem.... ale spotkalem sie z paroma negatywnymi opiniami na np. niemieckim HiFi Stereo - Forum.... nie chce klamac i wciskac Wam kit ze od tego momentu slysze kolosalna roznice, aczkolwiek nie lutuje wiecej kabli glosnikowych ;-) Chocby dlatego ze miedz, srebro i zloto sa metalami duzo szlachetniejszymi niz cyna i nie dam sie przekonac ze polaczenie cynowe nie ma wplywu na zachowanie idealnej sinusoidy w przebiegu ... hahaha. Pozdr. goraco: Anty

P.S. ciekawa sprawa jest to ze jeszcze nigdy nie wpadlem na pomysl by rozebrac jakiegos markowego "banana" i zobaczyc rodzaj polaczenia.....hmmmmm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.