Skocz do zawartości
IGNORED

SONY NS - 92 czy Panasonic S97 ?

Zwrotnik

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

No i kupiłem dzisiaj Soniaka, wrażenia na razie pozytywne, odtwarzacz jest podłączony kablem euro Ixosa ( RGB )do telewizora 16 : 9 Thomson ( niedługo do wymiany ). W stosunku do starego Pioneera DV 525 Sony daje bardziej wyważony obraz tzn. nie faworyzuje tak pierwszego planu, szczególy dalszych planów sa bardziej wyraziste, kolory trochę mniej żywe, generalnie podoba mi się. Szuflada wysuwa się wolno i cicho, przy wczytywaniu płyty mechanizm trochę hałasuje, innych typów plyt poza DVD jeszcze nie próbowałem.

Oooooooooo! Drogi imku! Nie damy Ci tak lekko zamnąć tematu :D.

Opisz proszę szczegółowo CA 89. Toć to nowość i nawet w necie prawie nie ma o nim informacji, poza suchymi specyfikacjami technicznymi. To że jeakość obrazu jest super, już wiem. A jak z przeskalowywaniem, dźwiękiem?

Z góry wielkie dzięki.

>... odtwarza SACD wielokanałowo, czy tylko stereo tak jak Samsung 950?

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Mam poprzednika 950 i odtwarza i stereo i mch. W instrukcji 950 też nic nie napisali o ograniczeniu SACD do 2 kanałów

Zwrotnik

Właśnie kupiłem NS-92 i chciałem się zapytać czy u ciebie też jest coś takiego, że przy odtwarzaniu płyt MP3 lub nagrywanych CD napęd wydaje dziwny dzwięk co ok. 2 sekundy jakby doczytywał płytę, takie ciche cykanie. Z tego co na razie sprawdziłem to na oryginalnych CD jest OK, na DVD znośnie. Przy wczytywaniu to faktycznie hałasuje, a miałem DVP- NS730 i czegoś takiego nie było.

Panasonic S-97, juz pisalem wczesniej nie ma konkurencji w przedziale do 2,500 pln. malo tego panasonic wycofal ten model z produkcji. podobno za malo policzyl i konkurencja larum podniosla.

a tutaj sprawdzone forum o S-97

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-->ppred, 9 Mar 2006, 17:52

>Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Mam poprzednika 950 i odtwarza i stereo i mch. W instrukcji 950

>też nic nie napisali o ograniczeniu SACD do 2 kanałów

A np. stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, pisac nie lubie za bardzo, wiec bede sie streszczal.

Wykonanie - ideal, zlocone gniazda, super pilot z blaszana wykladzinka itp. szuflada glosno sie otwiera. szybki start, szybko zaczytuje plyty. przelaczenie warstw plyty wystepuje na wiekszosci plyt niezauwazalnie.

jest multiregionalny juz ze sklepu, mozna hackiem z pilota wlaczyc obsluge mp3.

obraz swietny - czasami na zlym transferze i projektorze pojawi sie ziarno - na sony nie bylo tego widac, ale tam obraz byl kiepski w porownaniu do 89.

przez hdmi wypuszcza tylko 480p w góre, za to przez component 480i. mozna przestawaiac PAL/NTSC i 89 sam dokonuje konwersji systemow.

przy skalowaniu 720p i 1080i obraz przesowa sie do gory - to jakis blad. mnie jednak nie przeszkadza, bo najelpszy obraz mam przy 480p. przy 1080i obraz tez lekko drży, ale nie wiem, czy to nie wina kabla, choc przy Sony nic nie drzalo. ma blad w oprogramowaniu i przy materiale 576 wystepuje zabkowanie krawedzi. gdybym jednak o tym nie przeczytal, to bym nie zauwazyl.

Divx i audio tego sprzetu w ogole mnie nie interesuje, wiec nie sprawdzalem. kolega puszczal zwykle plyty CD i w porownaniu z PD-S06 strasznie szelesci.

jak macie jakies konkretne pytania to chetnie odpowiem. ogolnie jest zajebisty.

imek, 10 Mar 2006, 01:20

>dartman, a wiesz co to macroblocking?

>a ten tekst z za niska cena to dobry jest.

wiem. u mnie nie wystepuje. nigdy nie wystepowal, nawet z wczesna wersja firmware (chodz sa uzytkownicy majacy mniej szczescia). co do ceny ja placilem 1.200pln. nie specjalnie wiele za to co otrzymujesz.faktem jest, ze panasonic wycofal ze sprzedazy ten dvd player. czesto sie zdarza, ze producent nie trafi z cena za produkt i w odniesieniu do cen produktow od konkurencji. wtedy albo sie sam szybko orientuje albo pomaga mu w tym konkurencja. mialo i ma to miejsce w roznych branzach.

dartman,

Panasonic wycofał S97 bo wszystko wskazuje na to, że nadchodzi nowe. Już LCD nowe się pojawiły, a za nimi mają się ukazać nowe nagrywarki i odtwarzacze. Właśnie rok temu ukazał się S97, a Panasonic "wstawia" nowe zwykle w lutym-marcu.

idzie nowe to fakt ale s97 wycofano juz dawno, nie pamietam dokladnie ale chyba juz w sierpniu 05 nie bylo nowych dostaw. a trzeba pamietac, ze byl to duzy suces panasonica (na zachodzie) i mogl jeszcze troche posprzedawac. na zagranicznych forach caly czas wymieniaja sie info gdzie to jeszcze mozna kupic. nigdy nie palalem specjala miloscia do tej firmy ale s97 i ae700 naprawde im sie udaly.

----> R99

Przy czytaniu płyt z mp3 słychać objawy takie jak podałeś, ale dla mnie to nie problem, jest to wg. mnie bardzo ciche. Przy czytaniu innych płyt nie stwierdziłem żadnych problemów. Jeszcze nie sprawdzałem SACD, poza tym ten odtwarzacz będzie mi służył tylko do DVD. Jak oceniasz obraz? Powiem szczerze, że ja się jeszcze do obrazu jeszcze nie przekonałem, oczywiście mój tv to kaszanka, ale byłem przyzwyczajony do bardziej kontrastowego i żywszego obrazu z Pioneera.Liczę, że po podłączeniu kablem HDMI do dobrego LCD sytuacja się zmieni. A swoją drogą firmy produkują coraz większy badziew. Żeby naprawdę być zadowolonym, to musiałbym wyłożyć 4 - 5 tyś na dobrego Pioneera. Pozdrawiam.

Dartman,

Panasonicowi to sie udała kampania reklamowa a nie sprzet.

S97 ma macroblocking i wszyscy to widzą, oprócz Ciebie (bo używa Faroudji, która ma MB - dlatego nowy CA już nie korzysta z tego układu), a 95% projektorów (również 900) ma Vertical Banding... w zadnych innych projektorach LCD ten efekt nie wystepuje w ogole, albo w duzo mniejszym stopniu...

Ale marketing Panasonic ma doskonały, trudno tego nie przyznac...

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to może spojrzysz na Panasonica z innej strony.

Ukryta Zawartość

korzystam z avsforum, sa dwa interesujace dot panaslonika s-97

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiele firm uzywa Faroudji, nie widze w tym problemu. U mnie macroblocking nie wystepuje i slepy nie jestem. Zapraszam do siebie na prezentacje. dzialaja dwa panasloniki s97+ae700. i jeszcze raz, fanem tej firmy nie jestem ale z tych produktow jestem zadowolny. moze tylko ja? to mam fart :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Jesli Imek najlepszy obraz ma przy 480 na dvd to chyba znaczy że telewizor wykonuje lepszy upscaling niż dvd player?

Tak czy inaczej warto chyba kupić ten CA dvd 89 i ma on chyba wiele wspólnego technologicznie ze słynnym kalifornijskim Oppo (nb. Oppo można kupować na ich stronie internetowej obsługującej wysyłki w Europie)

Zakładam że CA 89 ma lepsze audio niż Oppo i podobnej klasy video co Oppo, no i piękniejsza budowę oczywiście

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.