Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Brawo Ola! Wyciągnęłaś wnioski z tej dyskusji, zachowując się przy tym jak prawdziwy mężczyzna :-)

Co do Twoich aktualnych wyobrażeń o dobrym brzmieniu oraz wątpliwości w odniesieniu do "podbijania" któregoś z zakresów spektrum przez producentów, to powiem tak: im lepszy CD, tym mniej cokolwiek podbija. Wszelkie pożądane informacje o dźwięku są (lub powinny być) na płycie, a odtwarzacz ma je... odtworzyć, niczego od siebie nie dodając i niczego nie ujmując. Oczywiście, każdą zmianę sprzętu jakoś subiektywnie odbieramy jako "przybywanie" lub "ubywanie". Ponadto powyżej pewnego poziomu jakości różnice nie są już tak spektakularne jak w przedziale budżetowym i dotyczą pewnych subtelnych akcentów, a często czynników pozasprzętowych, jak autosugestia, cena, kondycja sluchającego itp.

zwolennik łagodności

Wiem, to słyszysz różnice między egzemplarzami tej samej co do bita (bez problemu taką kopię można zrobić) płyty i w ślepym teście potrafisz powiedzieć na jakim nośniku jest zapisana ?

>cyjanopan

To cieszy, że wiesz. Widocznie tamta kopia nie była doskonała, logiczne prawda ? Opisałem wykonane doświadczenie i potwierdziło to, że kopia najwidoczniej nie była doskonała, mimo, że cyfrowa.

Mam takie pytanie:

Czy znacie jakieś CD które gra dźwiękiem barwnym, ekspresyjnym no i bardzo dynamicznym.

Może nawet troche podkolorowywać dźwięk ;)

Jest to związane z tym, że jak już wspomniała Grundig A9000 mimo wszystkich swoich zalet

jest troszeczke ściemniony w górnych rejestrach i jego brzmienie jest dość stonowane.

Odrazu mówie, że nie lubie dźwieku który prezentuje np Marantz 63. Jest zbyt "pozaokrąglany"

a wokale brzmią sztucznie.

Szukam CD które wniesie życie do systemu.

Pozdrawiam

Ola

Witam,

W sumie to chyba udało mi się zestroić całkiem przyjemny zestawik.

Jest u mnie na testach Nakamichi OMS-7E II i napewno zostanie.

Nie zapewnia takich osiągów jak moje DVD+preamp+.wma (dynamika, bardzo nisko schodzący bas)

ale pojawiło się coś innego.

Delikatniejszy dźwięk, scena zrobiła się głębsza, ładniej poukładana i co najwazniejsze dużo

przyjemności ze słuchania.

To jak porównianie Denona do Marantza ;)

Na tym etapie chyba zakończe narazie swoje poszukiwania.

Zdaję sobie sprawę, że dalszą poprawę dźwięku narazie mnie nie stać.

Niestety high end kosztuje majątek ;(

Pozdrawiam

Ola

Nie pisałam już pare dni bo nie wiem jak to napisać.

Chciałam wycofać się ze swoich słow które napisałam o DVD.

DVD nie gra i musze się z tym pogodzić. Ono tylko hałasuje.

Od kiedy mam Nakamichi to nie moge wyjść z podziwu dla jednej rzeczy.

Nie wiem jak ono to robi ale za każdym razem jak wkładam płyte to

zabiera mnie ono w daleką podróż. Zamykam oczy i przenosze się

w zupełnie inny świat. Otwiera się przede mną arena na której rozgrywa się

przdstawienie. Wiem, że to brzmi głupio. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie.

Teraz już nie liczą się dla mnie osiągi: czy zejdzie niżej, czy zagra coś mocniej,

szybciej. Liczy się to co CD potafi wyczarować przedemną. Chodzi tu o pewną

namacalnośc i głębie. Poczucie, że muzyka płynie gdzieś z głębi pokoju, żywa

namacalna, a nie ze sprzetu hifi.

Płyty które kiedyś po włożenieu do CD natychmiast wstawiałam zpowrotem na półke,

pokazały inne swoje oblicze, swój świat.

Moje DVD które jeszcze niedawno uważałam za wzór odnośnie dynamiki, lokalizacji źródeł

dźwięku gra poprostu na rozpietej przedemną sferze. Nakamichi natomiast tą sferę otwiera

i za nią jest inny świat.

No nic, pewnie jeszcze nie raz świat audio mnie zaskoczy.

Pozdrawiam

Ola

najwięksi forumowi wyjadacze baaardzo błądzili na początku:) były tu kiedyś takie wspominki:)

Ja dzisiaj zachwycam się nowym kabelkiem:) niestety muszę go oddać, nie stać mnie na niego - zrobiłem sobie krzywdę:)

>Ola

Dzisiaj rozumiem Cię nawet lepiej niż jakiegoś innego dnia, gdyż właśnie dotarł do mnie nowy wzmacniacz słychawkowy na 4 lampach. O jejku, brak słów. Cudnie. Kurczę, chciałbym mieć kiedyś kolumny które by tak zagrały. A Ty próbowałaś słuchawek? Tylko uprzedzam, to wciąga jak narkotyk, zupełnie inne doznania niż przy muzyce z kolumn. No i trzeba mieć jednak naprawdę porządne słuchawy.

A tym Nakiem to mnie naprawdę zaskoczyłaś - że taki fajny. Pomyśl może jeszcze o jakimś tuningu w przyszłości.

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak nawiasem mowiac: widac reke kobiety... Jak to Nakamichi pasuje do Grundiga wizualnie...

Mialem kiedys OM 3 E - o ile dobrze pamietam - na 16-bitowym DAC'u gralo bardzo dobrze. Model Oli gra na pewno lepiej bo i w hierarchii wyzej. Pozdrawiam Olu.

• 5 miesięcy później...

Mam pytanie o kond. do decoupling'u PCM58. W tym sony wstawili 4,7uF elektrolity. A w nocie jest 0,1uF. Czy warto by w to miejsce wstawic jakies foliowki 0,1 - 0,2uF ?

Jak zrobic pasywna konwersje na tym dac'u?

Pasywnego stopnia wyjściowgo na PCM58 w formie- sam rezystor nie da się zrobić- można za to pasywną konwersję I/V czyli rezystor+ jakiś stopień wzmacniający.

Wymiana tych elektrolitów na same foliowe to zły pomysł, bo są z reguły większe i posiadają sporą indukcyjność, która w tym miejścu to wróg nr1, lepiej wymienić na Oscony SP lub BG N bo nie wiem, które akurat by pasowały( zależy też to czasami od własnych preferencji)

a jaka wartos rezystora w konwersji I/V? Wogole to chcialem zrobic takie cos od daca bezposrednio na RCA i z tamtad na zewnetrzny buffer - Mark levinson. Czy warto zabezpieczyc daca -> bg n 10uf + elpod 120R w szereg??

A mozna poki co taka opcje: pasywna konwersja IV + pre na opa627?

Wg moich informacji dla PCM63 100Ohm to maksymalna wartość rezystora- tylko nie wiem czy taka sama architektura wewnętrzna zastosowana jest w PCM58- więc przy takiej wartości rezystora uzyskasz maksymalnie 100mV , więc bezpośrednio do RCA + bufor nie zapewwni odpowiedniego poziomu napięcia. Druga kwestia to zabezpieczenie wyjścia- ja na AD1861 nie miałem i było OK.

rezystor +opa627 wydaje się być OK.

Teraz to ja mam wątpliwości co do tego co wcześniej napisałem, bo z PCM56 podobno może być rezystor I/V 1k:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , więc może i z PCM58 da radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobilem aktywna konwersje na AD797 (3k w sprzezeniu), i po bezposrednim porownaniu z "orginalnym" output w tym sony, stwierdzam ,ze ten cd wreszcie zagrał :) na wyjsciu tylko bg 4,7 + elpod 200R. Zasilanie to osobne trafo + lm317/337 (+/- 12V). Na 15V bylo troche zbyt "natarczywie". Teraz są także wieksze możliwosci w stosowaniu zew. buffera - na pierwszy ogien pojdzie lampowy prosiak (potrzebuje dobrych lamp ;)

Podziekowania dla Molibden'a za pomoc :)

• 10 miesięcy później...
  • 3 lata później...

>cyjanopan

To cieszy, że wiesz. Widocznie tamta kopia nie była doskonała, logiczne prawda ? Opisałem wykonane doświadczenie i potwierdziło to, że kopia najwidoczniej nie była doskonała, mimo, że cyfrowa.

No właśnie. Mnie dziwi porównywanie płytek na słuch, skoro można odczytać i porównać informację bit po bicie.

Wtedy będzie wiadomo, czy się różnią. A wiadomo, że standard CD przewiduje korekcję i interpolację w przypadku błędów.

Więc płyta z błędami powinna dać się skopiować programem do tego przeznaczonym. I w takim przypadku kopia nie jest

taka sama jak oryginał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.