Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Seba78, 28 Mar 2006, 13:36

>acha, na początku chcę zrobić w nim napęd, potem może zajmę się przetwornikiem - zastanawiam się na

>ile stelmach byłby lepszy od tego pionera - przy założeniu, że tego też można by poddać kuracji.

>Bawiłeś się tym McGyver?

"Zrobić napęd"?? Przecież napęd to jedyna dobra rzecz w tym CD... i czy Stelmach byłby lepszy? niebo a ziemia :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli wma 128kbps ma byc lepsze od CD Audio to ja wymiekkam a Ty zmien sobie sprzet... A na powaznie - dzwiekiem profesjonalnie zajmuje sie od 10 lat. Nagrywalem studyjnie produkowalem reklamy pracuje jako dziennikarz antenowy. Wma jest rzeczywiscie lepsze jak mp3 ale 128kbps to bardzo marne ripowanie - zreszta jakkolwiek byloby to stratnie ripowane z CD Audio nie ma zadnych szans.

"Jesli wma 128kbps ma byc lepsze od CD Audio to ja wymiekkam a Ty zmien sobie sprzet..."

co jak co,ale poprostu musze sie podpisac pod tym tekstem.Ola,piszesz troche smiesznie,z całym szacunkiem do Ciebie,ale musze to stwierdzic poprostu:).Jak byspisała o mp3 ale np VBR z dizym BItrate to jeszcze,a nie w przypadku 128 kbps.....

@Ola

Nie wiem czym byl konwertowany ten wma, ja pobralem gotowca z emule ktory ma 256kbps. Musisz wiedziec, ze ja Cie bron boze nie krytykuje. Najistotniejsze w tym "sporcie" to radosc ze sluchania muzyki, i jesli tylko tobie sie to podoba, to po prostu nie sluchaj innych ludzi :)=

Mi po prostu wma nie przypadl do gustu. Testu poki co wykonac nie moge, po nie mam pre na lampach. Mam natomiast MF "prosiaka" DIY 1:1, tylko duzo lepsze czesci :) Koncowke i speakery mysle ze mam nie najgorsze, jak na studenta ;) wiec ten soniacz jest swietnym jego dopelnieniem. Po max tuningu powinno byc tylko lepiej :)

@ALL

Tym czasem wraca jak bumerang pytanie odnosnie kondensatorow na wyjsciu.. czy takowe sony wogole stosuje?? Jutro pozycze dobry aparat i wrzuce solidna fotke wnetrza. Aha gdzies czytalem ze sony maja rozbudowane mute, jakby to wywalic bylo by miejsce na kond na wyjsciu...

A co do jakości dźwięku zgrywanego itd... Pewne doświadczenie będę wspominał zawsze. W ramach testu zgraliśmy oryginalną tłoczoną płytę CD na dysk do formatu WAV (oczywiście bezstratny). Następnie z uzyskanych plików nagraliśmy płytę CD. I co ? Grało inaczej.

Nawet taka operacja zmieniła dźwięk (my ocenialiśmy że na gorsze, co dla mnie jest oczywiste). Kompresja zmienia ten dźwięk jeszcze bardziej. To truizm. Tak samo zmienia ten dźwięk kręcenie gałkami regulacji tonów. Wielu ludziom podoba się łomot na dole, świst na górze i cokolwiek w środku. I tak kręcą pokrętłami treble/bass żeby to uzyskać.

Jeśli dźwięk po opisanej przez Ciebie konwersji Ci się podoba to fajnie. Mam tylko jedną prośbę - korzystając z tak spreparowanych płyt nie mów, że słuchasz tego samego. Mam na wzmacniaczu takie pokrętło "Loudness" - cholernie przestrzeni dodaje. Polecam ;)

Gość kaszio

(Konto usunięte)

A ja mam takie pytanie bo nigdy sie w to nie bawilem i nie sprawdzalem :

1. Czy DVD stacjonarne (u mnie Philips-czyta mp3-sprawdzalem) potrafi przeczytac inne formaty stratnej kompresji. Posiadam Maca i w itunes jest mozliwosc zastosowania wma, mp3 jakis makowski acc i cos tam jeszcze .

2. Jakim kodek zastosowac zeby pliki byly widziane przez to moje DVD i zeby brzmialy dos dobrze. Chce troche swoje plytoteki zmiescic na plycie DVD .

Z tym bitratem to mam problem.

Używam najnowszego codeca i pewnie lepiej kompresuje.

Max wartość to 128kb/s

>Mateusz_W

Rodzaj przedwzmacniacza chyba nie ma znaczenia.

Spróbuj to podłaczyć tak jak opisałam czyli raz gra Sony a

raz DivxPlayer z preampem (wyregulowana komputerowo głośność).

I dobrze by było jakby codec był właściwy.

I jeszcze raz powtarzam dyskutuje tylko z tym kto zrobi test.

Nie interesuje mnie kto co sądzi.

Pozdrawiam

>discomaniac71

Może i pracujesz 10 lat z dźwiękiem i nikt nie kwestionuje twojej znajomości sprzętu.

Technika idzie cały czas do przodu i być może pewnego dnia cie zaskoczy i to bardzo.

Zrób test i możemy rozmawiać ;)

Acha pliki kompresuje przy pomocy: Nero v7 Ultra Edition.

Pozdrawiam

Ola

>Ola

I pewnie jeszcze mam zrobić ten test na takim sprzęcie jak Twój ? :> A test który udowodnił, że materiał po zgraniu i nagraniu ponownym nawet bez kompresji jest innym materiałem już zrobiłem.

"Zrób test i możemy rozmawiać ;)"

ja zrobiłem test nie jeden raz......i to na ampli KD....A co dopiero teraz...Tu nie mozna mówic o róznicy w dzwieku,to jest przepasc....Naprawde nie wiem jak musiałby byc mało rozdzielczy system zeby tego nie wychwycił....Przy tej kompresji,to słychac bez problemu zniekształcenia......

mało tego...ja na głosnikach od komputera,słysze róznice miedzy mp3 128,czy wma,a VBR z duzym bitrate czy tez mp3 zwykłym z 320kbps.....a technika,techniką,niech idzie swoja droga...z tym ze ta droga czesto nie do wyzszej jakosci i wiernosci ale wygodzie,oszczednosci itd.....

i nie to zebym był wrogiem kompresji,bo np VBR 250kbps to gra pieknie,i naprawde,jesli to wysokiej jakosci kompresja,to naprawde trudno odczuc co gra,CD czy to wyszej jakosci mp3.....a system mam naprawde neutralny i wychwytuje róznice od razu......

Cooger, 28 Mar 2006, 16:38

>A co do jakości dźwięku zgrywanego itd... Pewne doświadczenie będę wspominał zawsze. W ramach testu

>zgraliśmy oryginalną tłoczoną płytę CD na dysk do formatu WAV (oczywiście bezstratny). Następnie z

>uzyskanych plików nagraliśmy płytę CD. I co ? Grało inaczej.

Może zawartość też się zmieniła ? 0 i 1 się powycierały ? A słyszysz różnicę między różnymi egzemplarzami tej samej płyty ? lol

>elfan

A teraz moze mi wyjasnisz co tak naprawde testowałeś i na jakim sprzęcie.

Co porównywałeś konkrety?

Z tego co napisałeś wywnioskowałam, że to nie ma nic wspólnego

z testem który zaproponowałam.

Pozdrawiam

Ola

"niestety nawet mp3 320kbps da się odróżnić od oryginału - nie ta przestrzeń, mniej powietrza..."

oczywiscie ze nie ma szans do orginału....ja nawet nie słucham na sprzecie tylko na komputerze 320kbps...Co innego jesli chodzi o 320kbps VBR.W tym wypadku jest naprawde niezle,bo VBR inaczej koduje poprostu....

A tak nawiasem mówiac,jesli z komputera na CDR to ja tylko FLAC i APE:)

Ola, można to wszystko porównać do jakości DVD - Divix - jest to analogiczne - zasada dokładnie taka sama. Powiedz gdzie jest lepszy dźwięk i obraz - na DVD czy DIVX?

Co do upgreadu pionka to nie chodzi mi o napęd sam w sobie (mechanizm) ale całość oprucz przetorników:) Jest tam przecież dużo do zrobienia - zegar itd..

Dla osób leniwych umysłowo lub ignorantów !!!

Jeszcze raz opisze wszystko aby uniknąć tego rodzaju wpisów (dot. elfana).

Wątek założyłam gdyż poszukiwałam źródła do mojego zestawu

(B&W 604 s3 + Grundig Fine Arts A9000). CD Sony CDP 970 który miałam poprzednio

był dobry. Jednak robiąc testy przypadkowo odkryłam konfiguracje która mnie bardziej

zadowala.

Czyli test dotyczy porównania CD jako źródła i odtwarzacza Divx + przedwzmacniacz.

Powtarzam test nie dotyczy porównywania formatów .mp3 itp.

Dlaczego ma być przedwzmacniacz ano po to aby wzmocnić sygnał płynacy z DVD do

wzmacniacza. Klasowe CD mają takie wzmacniacze już wbudowane i to słychać

(grają głośniej).

Procedura testowa:

1) Test został przeprowadzony na utworze (mogą być dowolne):

- The music of Russia - 2. God with us - 3.44 min

2) Sprzęt użyty w teście:

- komputer z kartą muzyczną

- głośniki B&W 604 s3

- wzmacniacz zintegrowany Grundig A 9000

- CD player Sony CDP 970

- Divx player E:mac DVX3

- przedwzmacniacz lampowy DIY

3) Przygotowanie utworów do odsłuchu

- płyte CD mamy więc utwór do CD playera też ;)

- zczytujemy utówr z płyty CD przy pomocy programu Nero V7 Ulta Edition

następnie poddajemy kompresji do formatu .wma (dźwięk przezroczysty o jakości CD 128Kb/s).

Kompresja też wykonywana przy pomocy Nero 7 (to bardzo ważne, inne programy i kompresory

odpadają).

- wypalamy plik testowy na płycie DVD jako dane (czyli bedzie dla DVD widoczny jako plik .wma)

4) Przygotowanie sprzętu do odsłuchu

- podłączamy głośniki pod wzmacniacz

- do wejścia CD we wzmacniaczu podłączamy CD

- do wejścia Video(audio) we wzmacniaczu podłaczamy przedwzmacniacz

- do przedwzmacniacza podłączamy Divx player

5) Przygotowanie Divx player + przedwzmacniacz do odsłuchu

Aby ustalić wartość wzmocnienia sygnału z DVD przez przedwzmacniacz robimy porównanie.

Do przedwzmacniacza w miejsce DVD podłączamy komputer.

Jednocześnie odtwarzamy testowany utwór z kompa i CD.

Przełączając źródła dźwieku na wzmacniaczu, porównujemy głosność dźwięku z komputera i CD.

Jako że CD gra głośniej to wzmacniamy sygnał z komputera na preampie,

do wyrównania obu głosności. (uwaga nie należy od tego momentu regulować głośności

na przedwzmacniaczu)

Teraz odłączamy komputer od przedwzmacniacza i w jego miejsce wstawiamy DVD

6) Test odsłuchowy

Porównujemy oba źródła. Odtwarzamy płyte CD w odtwarzaczu CD a płyte DVD z .wma

w divxplayerze.

Jako że utwór testowy to utwór chóralny, to naturalną koleją rzeczy porównywałam

rozdzielczość, separacje i rozłożenie instrumentów (tutaj ustawienie chóru).

CDP Sony wypadł dość blado w porównaniu z playerem Divx. Dźwięk z DVD był

bardziej detaliczny i jakby w wiekszej rozdzielczości. Głosy chórzystów były bardziej

odseparowane. Bez problemu mozna usłyszeć dwa głosy chórzystek przeplatające

sie nawzajem. W przypadku Sony było to kłopotliwe do śledzenia czasami miało się

wrażenie jakby to jedna osoba śpiewała.

Na tym utworze player DVD + preamp zdeklasował Sony CDP 970.

Napewno ktoś zapyta dlaczego nie odtwarzać płyty CDA też na odtwarzaczu Divx.

Odpowiedź jest prosta - gra to żałośnie ;) Dynamika CDA w Divx playerach jest o

5-10 decybeli niższa od DVDaudio.

Nie musze dodawać, że na jednej płytce DVD zmiesci się kilkadziesiąt płyt CDA.

Tak więc wejdzie tam mała płytoteka ;)

Jeżeli bedzie miał ktoś problemy z interpretacją mojego testu to prosze dać znać.

I prosze nie pisać mi o .mp3 nawet z maksymalnym bitrate i VBR. To nie ta liga.

Uff ale sie napisałam

Pozdr.

Ola

jejku...to Ty miałas na mysli player programowy w kompie??to po co na płyte nagrywac...masz dysk twardy:).Nie wiem juz nic z tego...:).Jesli chodzi o porównanie wma do CD na playerze divx to tez to wykonywałem,chyba ze znów cos zignorowałem...:).Wiesz dlaczego CD grało załoznie na playerze??bo to nie słuzy do odtwarzania płyt CD!!:)

Olu, jestem pełen podziwu dla precyzji opisu i higieny eksperymentu. Brawo.

Oczywiście bedę próbował studzić Twój entuzjazm dla nowych formatów. Po prostu, dźwigam piąty krzyżyk, a cudu dotąd nie widziałem. A zatem:

Primo: czy sprawdzałaś konfigurację Sony + preamp lampowy? Może Soniakowi też dobrze zrobi wzmocnienie sygnału, dopasowanie impedancyjne źródła i wzmacniacza oraz dorzucenie parzystych harmonicznych...

Secundo: czy Twoje porównanie dowodzi wysokiej jakości komputera jako źródła czy może niskiej Soniaczka? Warto by gdzieś zdobyć jakieś naprawdę godziwe źródło, żeby stanęło w szranki.

Tertio: zmianę proporcji między składowymi wysokimi a niskimi/średnimi subiektywnie odbieramy jako poprawę lub pogorszenie jakości brzmienia. Najczęściej to powierzchowne i krótkotrwałe złudzenie.

PS Nie napisałem tego, żeby odbierać Tobie frajdę (bo i tak by mi się nie udało...), tylko aby rzeczowo polemizować.

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.