Skocz do zawartości
IGNORED

Z-Zultra analog-kto chętny potestować?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

stmaniak, 8 Kwi 2006, 23:12

>zydelek>>

>kiedy kabelek bedzie w lubelskim ?

>chetnie porównam z moimi ostatnimi wypocinami z tasmy alpha core

Możesz zapisać się w kolejce, po Leszku, który po odsłuchu może Ci przesłać.

Zydelkowy kabelek dostałem od pal55.

Jak do tej pory w moim systemie jako IC gra taśma 60 żył w teflonie z allegro.

Po wpięciu kabelka Zydelka pierwsze co mi się rzuciło w uszy to podobny charakter brzmienia co taśma z odrobinę wycofanymi wysokimi tonami. Ale taki stan rzeczy istniał tylko na początku. Nie wiem czy pal55 przysłał mi kabelek nie wygrzany (nie używał go ?- nie wierzę) ,czy też kabelek musiał się zaadoptować u mnie, bo już po jakimś czasie stwierdziłem „wyrównanie „ poziomu wysokich tonów.

Tak jak pisałem , brzmienie Zydelkowego kabelka jest podobne do charakteru taśmy z tą różnicą że wszystkie jego cechy są ... lepsze. Cechuje się dużą przejrzystością przekazu , sporą przestrzenią, wiernie oddaje aurę pogłosową .

Taśma gra z pewnym uproszczeniem. Barwy są niedokończone , niepełne, w porównaniu z

Zydelkowym kabelkiem .”Zydelek” ma większą przestrzeń , ostrzejszą lokalizację , większe zróżnicowanie planów. Bas ma masę , ale jest zwinny i szybki. Na pewno gra większą paletą barw. Wysokie tony mają klasę i blask. Słychać to w Trio Johana Dielemansa z samplera „Opus 3” (14 kawałek).Taśma ma wysokie trochę wycofane i przybrudzone .Przy okazji sprawdziłem co da przejście w tym miejscu na plecionkę wg Matthew – przekaz się nie ściemnił ale plecionka zabrała poczucie realizmu, wycięło aurę pogłosową , którą to posiada taśma , a już w szczególności zydelkowy kabelek. Na plecionce przekaz był sztuczny.

Na utworze 11-tym z samplera Naima („Nice to meet you”) porównanie taśmy i kabelka Zydelka jest znowu niekorzystne dla taśmy. Na taśmie przekaz jest zamglony, szarpnięcia strun są rozmyte. Na „Zydelku” są twardsze i szybsze. Po prostu słychać więcej.

„Friday Night In San Francisco” John McLaughlin, Al di Meola, Paco de Lucia- pierwszy utwór.Na “Zydelku “ gitarzyści siedzą nieco szerzej na scenie , a ich gra jest szybsza .Przekaz jest dynamiczniejszy przede wszystkim w skali mikro.

Co by tu jeszcze. Duże wrażenie robi odsłuch utworu „Hallelujah” Leonarda Cohena .

Zydelkowy kabelek w porównaniu z taśmą pokazał że jego wokal jest naprawdę głeboki, niski i pięknie rozchodzi się po sali.Miałem czasami wrażenie jak by mi Cohen śpiewał mi do ucha .A taśma ?Cóż znowu poszła na skróty.

Odsłuchiwałem na :

kolumny Audio Academy Hyperion II (po sporym tuningu)

wzmacniacz GC (Caddoki, Rikeny, FC,400W, MUR860)

odtwarzacz Sony CDP791 (po sporych przeróbkach)

kable diy

kolejka się wydłuża ale cóż - skoro warto poczekać......

wpisuje się za Methew!

=> Methew bedziemy w kontakcie co do terminu i formy przekazania

Słuchając rozumu....

LeszekB - nie wyslalem Ci instrukcji od Zydelka - sugerowal zeby wpiac kabelek w obydwie strony i sprawdzic, ktory kierunek jest lepszy. Ja najpierw podlaczylem w jedna strone, potem sprawdzilem drugi kierunek i juz tak zostalo. Moze Ty wpiales tak jak ja gralem krotko i dlatego miales wrazenie niewygrzania? :) W kazdym razie jesli jeszcze masz kabelek to sprobuj go w piac w odwrotnym kierunku - ciekawe czy u Ciebie bedzie jakas zmiana.

Dobra, sprawdzę jeszcze odwrotne połaczenie ale swoją drogą nie bardzo chce mi się wierzyć aby miało to jakis istotny wpływ.

Przy okazji, jakąwersję kabelka ja testowałem? Bo widzę że Zydelek trochę rodzajów natrzaskał :)

Pal55 , przyślij mi jeszcze okulary bo Twojej opinii nie widzę ;)

Leszek B- ten kabelek nazwałem Trioda, bo wg. mnie pasuje do tego typu lampy. G.C. jest o zblizonej do triody prezentacji więc....

W hierarchi moich drutów jest to trzeci model od góry jak na razie:)

Zydelek, czy moj kabel to tez "Trioda"? Kiedy korespondowalismy mailowo wspominalem, ze nie wiem jaki wzmak ostatecznie zakupie. Ostatecznie zakupilem tuningowane monobloki lampowe Phase na triodach.

Niedawno porownywalem swoja wersje Z-zultra (czy moj model ma juz nazwe?) z Cardasem. Mam podobne spostrzezenia co Leszek B. Jesli moja wersja jest typowo tranzystorowa (bo wtedy mowilem o takim wzmaku), czy jest sens wymiany na inna wersje? (chodzi mi o poprawe dzwieku)

pozdr

Hybryd- odszukałem w swoich zapiskach. Twoja wersja jest wersją "neutral". Powinna pasować również dość dobrze do lampy. Wersja trioda jest nieco jaśniejsza, ma leeko stonowaną średnicę i bardziej wyartykułowany bas. Jeśli jesteś zadowolony pozostałbym na tym co jest. Osłuchał się z systemem. Obecnie prowadzę prace nad czymś o czym zawsze marzyłem.

Pozdr.

Zydelek, 21 Kwi 2006, 21:53

Obecnie gram na samych monoblokach, w testach mam pre tranzystorowe (tuningowane) jednak niezbyt sie sprawdza (na razie sie wygrzewa), mozliwe ze zrezygnuje. W planach mam oczywiscie pre lamopowe, caly czas cos szukam, moze uda sie cos zamowic DIY.

Same monobloki graja przepiekna barwa w kazdym pasmie, jednak na srednicy dzwiek jest troche rozmyty, a bas troszke ciagnacy sie, dzwiek jakby troche zaciemniony (porownanie z pre, ale ten gra zupelnie za sucho). Wysokie jak dla mnie sa ok. Nie wiem ile winy jest w pokojua, ale ewidentnie monobloki potrzebuja pre.

Na razie bede szukal pre, gdybym cos znalazl, moze nasuna mi sie nowe spostrzezenia. Wtedy napisze, i moze bedzie warto cos zmienic. Jak na razie jestem zadowolony z kabelka :-)

pozdr

->Zydelek

Zastanawiam się na twoją wypowiedzią "o czym zawsze marzyłem".

Uchylisz nam może choć ciut tajemnicy??

Od pewnego czasu zastanawiam się nad twoim Z_zultra. Bez wątpienia jedna z lepszych alternatyw firmowych sygnałówek i nie tylko ;-))

Czy próbowałeś zrobić kabelek mniej analogowy? By kontury były bardziej zarysowane.

pozdrawiam jodel

No juz jestem. Łajba jest odnowiona do sezonu i stoi na wodzie, wiec powrót do kabli :):)

Jodel mam coś dla Ciebie. Prześlij mi na maila na jaki adres Ci przesłać I.C.

Jest to wersja, która w moim odczuciu powinna się sprawdzić w Twoim systemie.

Ad. wersji testowanej "Trioda", pokazuje niestety ona jak naprawdę gra dany system. Przy jej pomocy nie zamaskuje sie ostrości, ani nie wyciągnie za uszy nieistniejącej w systemie góry. W moim systenie było jej aż nadto, podobnie jak u Pall55. ...więc coś w tym jest...

Jodel- ta sygnałówka, którą chcę Ci wysłać jest pierwszą z nowej serii (tej o której marzyłem).

Jak tak dalej pójdzie, niewykluczone, że Z-Zultra analog zostanie zaprezentowany jako nowość na najbliższym Audio Show jako okablowanie mojego "prywatnego systemu:):) To sa plany:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.