Skocz do zawartości
IGNORED

Z-Zultra analog-kto chętny potestować?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że nadszedł w końcu czas by potestować ten kabelek w swoich systemach, a potem coś skrobnąc na forum i w dziale opinie.

Pierwszymi co go odłuchali są moi bliscy przyjaciele z Frankiem na czele- może coś skrobnie:):)

Na przełomie tygodnia kabelek do testu wysyłam do Gdańska- Ludwikowi, który po odsłuchu przekaże go Zildjianowi a potem dalej. Kto jest chętny, niech zabierze głos.

A teraz trochę o samym kablu. Przewodnikiem jest srebro o czystości 5N. Każdy drucik został ręcznie polerowany. Przewód umieszczony jest w płaszczu z izolatorem powietrznym. To tyle na wstępie.

Tak,faktycznie otrzymałem parę ZZów.Początek jest bardzo interesujący,ale w tym rzecz,że nie potrafię dokładnie opisac tych kabelków po parunastu minutach słuchania.

Jacek ,cierpliwości za parę dni.

Czy odnosząc się do tytułu wątku należy rozumieć, że jest to kabelek dedykowany do gramofonu ? Jeżeli tak, to ja bym też chętnie posłuchał i porównał srebro do obecnie używanej miedzi :).

70Marcin->posiadam wersję dedykowaną do gramofonu. U mnie zresztą wersja do cd. również spisuje sie dobrze z gramofonem. Kiedy podłączyłem i nic nie zaburczało, nie brumiło, byłem zdziwiony.

Broda- w tej chwili mam na RCA (Neutrik), ale jak będę miał to na 100%:):)

Tak na poważnie z tymi kabelkami to zadna ściema. Nie wypada mi samemu o nich pisać, ale są re....acyjne o najlepszym stosunku cena/jakośc jakie miałem do tej pory.

Krzemień-> wiadomym jest, że podłączanie gramofonu kablem nieekranowanym w większości znanych mi i nie tylko przypadków powoduje zakłócenia w postaci brumu. W przypadku kabla Z-Zultra taka dokuczliwosc nie miała miejsca.

Krzemien, 9 Lut 2006, 19:56

>Wiadomym jest, że połączenie RCA jest połączeniem ekranowanym. A przynajmniej powinno być. Aber

>warum einfach, wenn man es auch kompliziert machen kann...

Bzury pleciesz i śmiecisz w moim wątku.

I.C.-Reson, Nordost i cała reszta jest nieekranowana. VDH first również- spróbuj sobie połączyć nimi gramofon bez zakłóceń. POWODZENIA!

Krzemien, 9 Lut 2006, 19:58

Jak ty niczego nie rozumiesz - chyba nie jestes audiofilem :)

Połączenie RCA jest ekranowane. Dlatego prawdziwi audiofile łączą gramofon kablem nieekranowanym - to jest tzw. purystyczne podejście. Następnie wydadzą każde pieniądze na poszukiwanie takiego purystycznego nieekranowanego kabelka który nie bedzie dawał brumu :)))

Naprawdę nie czujesz blusa audiofilskiego ;)

Zydelek, 9 Lut 2006, 20:02

>I.C.-Reson, Nordost i cała reszta jest nieekranowana. VDH first również- spróbuj sobie połączyć nimi gramofon bez zakłóceń. POWODZENIA!<

Zydelek, że się tak poetycko ciebie zapytam...

A PO ch*ja CHCESZ ŁĄCZYĆ GRAMOFON NIEEKRANOWANYM PRZEWODEM???

Skoro jest tyle ekranowanych kabli???

PS. Wydaje mi sie że sama nieobecność plecionego ekranu nie oznacza braku ekranowania. Przewody np. Audioquestów są splatane. To również jest pewien sposób na zastąpienie ekranu.

To jedna z wersji tego kabla. Ta przeznaczona do gramofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kuzia stopa:):)

W nocy lazłem sobie po schodzch w dumu, nie zapalając światła i bryk:):) Efekt taki, ze zaraz wiozą mnie do gipsowni. Boli jak cholera. Może być zatem poślizg w kablo-testach...

Zydelek, 17 Lut 2006, 22:35

No jestem :) A więc zaczynam od ZZ-ów.

Pierwsze co, rzuca się w uszy to cholernie szybki dźwięk.

Jeśli Nordost jest szybki to co powiedzieć o tym ? /Śmieszne ale prawdziwe. Chyba to, że jest ultra szybki. Mówiąc inaczej, Nordost zostaje w blokach ;)/

Po wtóre zwraca uwagę potężny, duży bas, a właściwie basisko co się zowie. Wyraźnie wyróżnia się ono na tle pozostałych podzakresów mocą i potęgą. Wyłazi i popisuje się jak tylko ma okazję. (Co kto lubi.) Dla mnie - przesadnie.

Wybrzmienia są dość krótkie - jak na mój gust i słuch, nieco za krótkie i być może to jest przyczyną wrażenia, że dźwięk się spieszy. (I po co ?)

Po nieco dłuższym przysłuchiwaniu się, przyszło mi do głowy, że kabel nieźle trzyma rytm.

* * *

W sumie, oecniam, dobry do sytemów z za słabym czy rachitycznym basem. W zrównoważonych, taka jego ilość i potęga, nie koniecznie muszą się podobać. Mnie średnio przypał do gustu, gdyż nie jest dla mnie kablem muzykalnym. (Ciągle miałem wrażenie, że dźwięk się spieszy.)

Kabel o jasno zaznaczonych cechach (zwłaszcza pierwszych dwóch) ale nie trafia w mój gust.

Nie mój typ (albom za bardzo osłuchany ;)

Kabel węglowy.

Eeee, yyyyy, jakby to powiedzieć..., może nic nie będę pisał o wyglądzie zewnętrznym, poza tym, że jest czarny (jak to węgiel) i oryginalnie zakonfekcjonowany do wtyków.

Wpiąłem go w najczulsze miejsce czyli: cedek-pre.

Poczułem ulgę, bo kabelek niczym nie raził. Grał za to prawdziwie, namacalnie, b. realnie prezentując znane mi kawałki. Przypadł mi do gustu i to bardzo, dlatego słucham go ile wlezie.

Otóż dźwięk zyskał na naturalności i prawdziwości. Realizm odbioru wokali jest taki jak trzeba (i nie tylko ich). Bałem się o bas - niepotrzebnie. Wszystko w tym kablu jest wyważone we właściwych proporcjach.

Mój niepokój budzi jedynie fakt, że jutro obiecałem go dać Bodo_z, i że słuchając go tyle czasu, do niczego nie mogę się przyczepić. Po prostu świetny IC (chętnie bym go zostawił sobie).

Przyznam, że dotąd miałem inne pojęcie o węglowym kablu, za sprawą odsłuchiwanych kiedyś VdH'uli.

Kto słuchał ten wie jak grają. Rzecz w tym, że tu węglowe cechy kabla są ledwie zaznaczone, co powoduje, że grają dla mnie lepiej niż wyrazistsze w tym względzie VdH'ule. (Tam "węglowość" jest łatwiej słyszalna, przez co tamte kable mają wyraźniejszą sygnaturkę.)

Co gorsza - moim uchem - węglowiec zydelka wcale nie sprawuje się gorzej od S.HDSE (!) Sybilany brzmią na nim nieco krócej (w moim systemie to dobrze), a przekaz zyskał na naturalności/prawdziwości jeszcze bardziej niż dotąd. A wydawało mi się, że lepiej nie można.

* * *

Świetny IC, bez ewidentnych wad. W mojej skali bez wahania oceniam na 5.

Mam go cały czas i ciągle mi się podoba. Różnica na korzyść w stos. do S. HDSE jest minimalna ale jest.

HYBRYD, 25 Lut 2006, 23:52

Świetne pytanie :) Dla znajomych za pół ceny ? ;) Nie wiem ile teraz stoi tona węgla...

* * *

Słucham go i słucham (nawet teraz), i zamiast się do czegoś przyczepić - bezwstydnie nie jestem w stanie :( To dobrze : )))

W "teście kuchni" wypadł idealnie :) Dźwięk jest anagażujący i prawdziwy. Nic nie drażni,wszystko słychać jak należy, znaczy się uporządkowany. Węglowy, a ideał ? /Do niedawna nie skłaniałem się ku węglakom.)

No, może nie powinienem tak za bardzo piać tylko zjechać do oporu (ale za co ??!), bo zydelek pewnie tylko zaciera ręce, a mnożnik rośnie... ;)

Eee, do d...y ten IC. Żartowałem tylko. A w ogóle to mi się połamał. Świetnie się palił, dał duużo ciepła :)

Aha, testowałem na gatunkach muzyki, jakiej słucham.

Moze jednak podacie przyblizona cene ? andrea zrobil test, podoba mu sie. Marekzawa jest tez chetny na test (a mieszka we wroclawiu, podobnie jak ja:)

Pytam o cene bo jesli nie miesci sie w moim budzecie, to sobie z miejsca odpuszcze co by sie nie stresowac ;-)

Pozdrawiam

Koledzy: nie nakręcajmy ceny pytaniami o cenę... ;)

* * *

Właśnie wróciłem od Boda_z. U niego kabelek zagrał bardzo poprawnie. Przesiadka na sznurówkę (zaczęliśmy odsłuch od węglowego, system był już rozgrzany) pokazała "wyższość" tej ostatniej. Dźwięk nabrał ekspresji, energii, wigoru, żywiołowości (w dobrym znaczeniu). Wszystko było słychać lepiej i co tu dużo pisać - ładniej. Ja tam się tylko ucieszyłem :)))

Wrażenia z Bodo_z mamy podobne, wniosek jednoznaczny. Sznurówka okazała się lepsza w jego systemie.

I dlatego węglowce znów są u mnie :)))

Będzie im tu dobrze. Dbam o sprzęt. Zydelku co Ty na to ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.