Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup lamp przez Partsconnexion

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam do nabycia troche szklanych baniek i innych drobiazgow, chcialbym to zrealizowac przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Akceptuje przesylke przez poczte lotnicza. Pytanie do doswiadczonych - clą i vatują? Czy faktura z Pcx jest dolaczona do paczki, tak aby stanowic podstawe okreslenia wartosci celnej? Co oni deklaruja jako zawartosc paczki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/24559-zakup-lamp-przez-partsconnexion/

Jeszcze jedno:

"International shipments can only be insured for the declared customs value of your order. Please keep this in mind when providing pcX with special "non-standard" shipping instructions for your order."

Wiec ile to "special declared value" wynosi do Bolandy?

odnośnie 1 postu to nie wiem, ale w drugim to chyba źle trochę zrozumiałeś ... jest "declared customs value", czyli na taka kwotę na jaką kupisz a "special "non-standard" shipping instructions for your order." rozumiem jako sytuację, gdy złożysz zamówenie nietypowe, czyli np. na dużą ilość sztuk (?)

pozdr

Moze robia to na podobnej zasadzie jak Percy Audio:

"Notes on Export Shipments:

In order to avoid the excessive customs' duties imposed by many countries I normally list a declared value much less than the retail value of the goods shipped, and mail the

invoice under separate cover. This can result in a substantial savings for you. The drawback to this is that I cannot then insure the package for its full value. In many cases the

insurance for packages sent by Air Parcel Post is limited to $500.00 or less and, in some cases, not available at all (e.g. Indonesia). You must decide whether you wish full insurance

coverage, (if available) and request it, or low customs charges; the risk of loss is yours. I might add that only three or four International parcels have been lost as of this

catalog date.

I ship almost all my overseas packages by US Mail for packages up to 22 pounds (the maximum for many countries), and by United Parcel Service or Federal Express for heavier

shipments. United Parcel Service shipping is often less expensive for heavier shipments (over 15 pounds or so depending on the country), and faster, but much more expensive

for lighter packages. Personally I favor Express Mail shipping as the best compromise between fast delivery and cost. Like UPS & FedEx, Express Mail is barcoded and can

be tracked. If you have any specific shipping instructions, state them; otherwise I will use my best judgement in determining the least expensive method and ship uninsured at

your risk with low values declared."

Zamawiam regularnie z Parts Connection i od Percy. Obie firmy bez problemu deklarują wartosć jaką tylko chcesz. Percy posuwa sie nawet do tego ze zamówienie na 400-500$ deklarje jako sample i wpisuje wartość 10$ :) Nie wiem czy w Parts Connection takie coś by przeszło. Jeśli zamawiasz sporo rzeczy i to takich większych rozmiarów to proponuję jednak zadeklarowac trochę większą wartosć (20-30$) i nawet zapłacić jakiś znikome cło i VAT. Duża przesyłka z zadeklarowaną wartoscią 5-10$ może wzbudzic podejrzenia. Co innego kilka rezystorów, kondensatorów i trochę drutu. Co do wysyłki bardzo dobry jest EMS. Zwykły USPS air mail jest trochę tańszy ale jest też wolniejszy. Typowo EMS jest do 6-7 dni od wysłania w twoich rekach. Dodatkowa zaleta EMS jest to że mozesz śledzić przesyłkę aż do dotarcia na urzad celny w Polsce. Stad wiesz ze jeśli na stronie USPS po podaniu numeru przesyłki wyskakuje kominikat ze przeszła ona procedurę celną a Polsce to do 2 dni jest u Ciebie w domu.

Pzdr.

jeszcze jedno. Podziel wartościowe paczki na mniejsze. Jesli kupujesz na 500-700$ wyslij 3 paczki. Za 3 paczki zpłacisz trochę wiecej za sume przesyłek niż za przesyłke jednej duzej ale jak zginie to mniej stracisz, ajk zginie jedna duża tracisz wszystko. Lico nie spi a Poczta Polsak to złodzieje, lepiej dmuchac na zimne. Zagraniczna paczka mi jeszcze nie zginęła ale zginely mi już 3 krajowe :(

Bartek1, wielkie dzieki za informacje!

Przyznam sie, ze nie mam jakichs super oporow przed zaplata cla i podatku. Oby tylko nie wiazalo sie to koniecznoscia przyjazdu do W-wy czy tygodniowymi odprawami bo sie Panu z wasami cos nie spodobalo albo myslal ze to zapalniki do bomb. Przerobilem to niedawno and never again.

Ale po co masz je płacic jeżeli możesz nie zapłacić. Jesli będzie to kilka lmp i trochę drobnych cześci elektronicznych to śmiało możesz pprosić o deklaracje 10-20$, oczywiście jesli wysyłasz przesyłką niebezpieczona (przy ubezpieczeniu musza podać wartość).

Ja sie zastanawiałem w jaki sposób zamawić gy jednego razu nie wiedzieć czemu jedną z moich paczek trzymali 3 tyg. na urzędzie celny, myślałem że już zginęła. Zastanawiałem sie nad ubezpieczaniem paczek i podawaniem wartosci, ale doszedłem do wniosku ze wogóle sie to nie opłaca i nadal wysyłam bez ubezpieczenia i z podaną minimalną wartością, z tym że przy zamówieniu na większe sumy rozbijam na kilka paczekk tak aby żadna nie przekraczała wartosci jakiś 150$. Z tego co liczyłem to nawet strata 150$ raz na jakiś czas bardziej sie opłaci niż płacenie ceł, podatków i ubezpieczanie przesyłek, to są wszystko straszne koszty.

Pozdr.

Tylko raz kupowalem lampy w partconnexion -> poprosilem o zadeklarowanie mniejszej wartosci, chlopaki co prawda mi tego nie potwierdzili, ze przy deklarowaniu wartosci przecinek im sie przesunal w lewo i z 300$ zrobilo sie 30$ :)

• 2 tygodnie później...

PCX is e-e-e-lastic!

Swietna obsluga (Vicki Switzer), zero problemow, transport drogi ale blyskawiczny (Xpress Post - 3 dni!).

Mam tylko obiekcje co do parowania lamp, w koncu przebrano mi je jeszcze raz na miejscu.

Ogolnie - polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.