Skocz do zawartości
IGNORED

Skompletowanie zestawu audio...

Georgio_17

Rekomendowane odpowiedzi

Przychylam się do opinii człowieka lodu :)

Wzmacniacz + tuner - owszem, będzie lepszy dźwięk, lecz czy na prawdę potrzebujesz aż tak dobrego? (oczywiście jak dla kogo). Ampli powinien Ci wystarczyć w zupełności. Sam się czaję na jakiegoś z allegro, jamaja ma teraz wystawione kilka naprawdę ładnych sztuk. I wątpię, czy cena któregokolwiek przekroczy 400zł.

Co do kolumn Yamahy- pisałeś o kolumnach do 600zł (nowych?). Bo z tego co wiem, to te Yamahy kosztują ok.550zł ZA SZTUKĘ. Chyba, że znalazłeś jakąs super-ofertę. Ale Yamaha raczej producentem dobrych kolumn nie jest (to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie)

Ja mam Tonsil Mistral - jak na ich niską cenę są super.

Podsumowując - ja zaczaiłbym się na jakkiegoś Kenwooda lub Pioneera (na allegro chyba widziałem dziś 18kg kolosa od Pionka!). Na razie ampli Ci powinno wystarczyć.

Pozdrawiam

Simonello

PO RAZ KOLEJNY O TYM PISZĘ - też kiedyś stwierdziłem - ma być uniwersalnie - kupiłem ampli pioneera - to był najgorszy zakup w moim zyciu! niedawno zmieniłem wszystko na stereo - kupiłem na papierze tak samo mocny wzmacniacz 2x80 W (pionier był 5x80) i co? i niebo a ziemia albo i lepiej. Denon bije na głowę we wszystkich aspektach brzmieniowych amplitunera! ampli przy 3/4 swojej głośności dopiero zaczynał grać głośniej ale przy tej głośności przesterowania i zakłucenia były tak duże, że bałem się o kolumny! denona nie odkręcam na 1/5 bo jest już za głośno! a przy tym ten dźwiek - pełny, dynamiczny, z wykopem. Jeśli kupisz budżetowy amplituner to wyrzucisz pieniądze w błoto - no chyba, że sięgniesz po uczciwy sprzęt z prawdziwymi końcówkami mocy - ale to już grube pieniądze. Za 300 pln możesz za to mieć uczciwą moc w stereo - choćby kodę (lub conrada) albo jakiś starszy wzmak pionera czy denona - byle był to trochę wyższy model a nie jakaś cienizna.

A w jakim pokoju chcesz słuchać muzyki (chodzi o wymiary i ustroje akustyczne) i czego słuchasz ? Własciwy wybór sprzętu zależy od osobistych preferencji słuchającego - trudno coś radzić gdy ich nie znamy...

>Seba78

No wiesz, nie możesz też generalizować, że każdy ampli KD zagra gorzej niż każdy wzmak. To że miałeś pioneera a przesialeś sie na denona (czyli zmiana marki i charakteru brzmienia) też robi swoje.

Ja np mam w domu KD Yamahy i uważam że gra w stereo gorzej niż nawet amplituner tejże Yamahe ale stereo. Ale np słuchałem w sklepie amplitunera KD Denona i w stereo bardzo mi się podobał ( a i cena nie była jakaś wygórowana) bo brzmiał typowo dla Denona.

Za to moja Yamaha w filmach jest rewelacyjna.

Wymiary mojego pokoju to 5 x 3,5 x 2,6 (dł, szer, wys).

Lubie naturalny dźwięk, z mocnym i głębokim bassem, a zarazem czystym i krystalicznym ;)

Głównie słucham trance, pop, dance, techno, różnie to bywa...

do takich preferencji sprzydałby się wzmacniacz niekoniecznie audiofilski mający przede wszystkim z niezłą dynamikę - np. jakiś tani Rotel

Kolumny - niskie modele Totem, Paradigm, Visaton(z drugiej ręki by się zmieścić w budżecie)

Ja popieram Icemana. Pytający powinien moim zdaniem kupić kino domowe jeśli takie są jego oczekiwania (ogląda filmy, słucha muzy, gra).

Niech kupi używany sprzęt (aż tak bardzo się nie starzeje i nie psuje). Po jakimś czasie, jeśli stwierdzi, że nie o to chodziło zmieni na coś innego i tak wiele nie straci. Ale do takich wniosków musi SAM dojść. Tutaj chyba nie powinno uczyć się na czyichś błędach, bo to nie są błędy. To są poszukiwania własnych preferencji.

Ja sam też miałem KD, a co mam teraz można przeczytać w o mnie. Zmiana systemu nie obciążyła specjalnie mojego budżetu. Sądzę, że jeśli teraz kupi wzmaka stereo będzie zawiedziony, bo nie spełni jego aktualnych oczekiwań.

Tak jak już w paru wpisach, w tym ostatnim zapomniano, że aby uzyskać dźwięk wielokanałowy potrzebny jest nie tylko takiż amplituner ale też i komplet kolumn doń. Nie dwie ale pięć (wersja minimum) plus zwykle jeszcze sub. I to są już albo zupełnie inne pieniądze, albo trzeba bardzo spuścic z tonu jeśli idzie o jakość tych kolumn. Skoro i tak nie ma co do tego podłączyć, to po co mu doradzacie zakup ampli od kina domowego?

A jeśli kiedyś jednak zdecyduje się na kino domowe, to niech wtedy kupi sobie odpowiedni do tego amplituner. Na razie potrzebny mu jest sprzęt do napędzenia DWÓCH kolumn. Może to też być amplituner ale dwukanałowy.

Rafał, nie zapomniałem o pozostałych głośnikach. Pisałem o KD jako komplecie. Sam przeszukujesz Allegro i bazarki więc wiesz, że komplety głośników surround (centr + 2 satelitki; może niezbyt wysokiej klasy) można kupić za niewielkie pieniądze (u mnie w piwnicy jeszcze też leżą jakieś Philipsy).

A fronty kupić przyzwoite coby na później zostały.

Myślę że Rafał ma rację, gdyż już zdecydowałem się na komplet dwóch kolumn (Koda 702F).

Mam zamiar kupić kolumny nówki, a do tego na razie jakiś wzmacniacz do 300 zł na allegro...

I myślę że ten zestaw zagra lepiej od kompletu kolumn z amplitunerem ;)

A rzecziwiście może kiedyś wymienie tego wzmaka na ampli i dokupie kolumienek, ale na razie posiadam kino i powiem szczerze nie jestem zachwycony dźwiękiem (chodź oczywiście ne jest taki zły)...

Chciałbmy kupić coś co zagra lepiej od tego co mam.

Myślicie, że te Kody dadzą rade sprostać moim oczekiwaniom ???

Te Kody raczej nie mają dynamicznego basu i, jak to w Kodach, dominuje on nad resztą. Krystaliczny to on nie jest na pewno :) Choć ostrzegam - to odsłuch w bardzo marketowych warunkach ( kolumny stały 1m od siebie :)

poszukaj jeszcze info o kolumnach tonsila - tu będzie uczciwy i solidny bas, wysokie też nie najgorsze. Był ostatnio wątek o Tonsi premium - muślę, że był by to dobry wybór. Ewentualnie poszukaj jeszcze mystro II 130 - na allegro można kupić naprawdę za niezłe pieniądze - siostrze kupiłem za ok 800 z przesyłką od kolesia z tonsilu - to był naprawdę strzał w 10! - sprzęt ten naprawdę gra i wygląda dobrze. Można w przyszłosci nieźle je dodatkowo poprawić niewielkim kosztem uzyskując niezłe wyniki!

No a ten sony??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba dosc przyzwoity wzmacniacz jak na warunki domowe.

W tej chwili mam Altusy 110, ale przymierzam się do Quadrali.

Slucham rocka i metalu tylko z oryginalnych CD i z winyli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Reaper: to loteria. Sam wzmak to nie wszystko. Ważna jest synergia - udane złożenie zestawu. Trzeba od czegoś zaczać. Wydaje się, że najwiecej do gadania mają kolumny. Jak masz docelowe - testuj wzmaki i nie kupuj na pałę, bo niekoniecznie się wstrzelisz. Jedynie porównując wyrobisz sobie swoje zdanie.

Twój gust - Twoje zdanie - Tobie ma się podobać.

Możliwości jest wiele, a kupując bez odsłuchu nie wiesz co kupujesz i nie masz porównania...

(Już się zamykam.)

Ok spoko tylko jeżeli byście mieli do porównania Tannoy M4, oraz Koda 702F.

Mając tak duże doświadczeniu w odsłuchu wyraźcie swoją opinie na ich temat, gdyż ja nie miałem możliwości ich odsłuchu....

Ps. Na oku mam teraz Denona za ok. 300zyla tylko jeszcze wybór tych kolumn ;)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.