Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa & tuning discmana:D

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem ostatnio okazyjnie flagowy model discmana Sony D-ej1000....i niestety okazało się, że nie działa (allegro)...po włożeniu płytki..czytnik próbuje coś tam odczytać, szyna sie porusza..ale summa summarum żadnej płytki przeczytać nie chce.

Dzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się, że jest on oparty na czytniku DAX-25E - cena w serwisie bagatela 175 zł..:)

I tu pytanka do Was:

Czy wiecie gdzie można kupić w/w część w lepszej cenie??

Czy jest na forum specjalista, który podjął by się reinkarnacji mojego Soniaczka:>?

Sprawa numer dwa: Jak taki sprzęt jest zbudowany? Czy można go poddać jakiemuś tuningowi? Nie znam się na elektronice...więc może pomożecie/doradzicie...

Z góry dzięki

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24585-naprawa-tuning-discmanad/

Najpierw sprobuj przeczyscic soczewke sprezonym powietrzem, nie uzywaj plyt czyszczacych!

Mozliwe, ze wystarczy porzadnie przesmarowac mechanike napedu i bedzie jak nowy. Niestety w discmanie to delikatna robota.

Poczekaj na odpowiedz ktoregos z forumowych specjalistow, oni blizej Cie naprowadzona:)

nie wiem czemu się irytujesz - dostałeś odpowiedź na temat lasera, a czy da się tuningować - pewnie się coś da - ale czy ktoś Ci coś więcej powie - wątpliwe bo mało kto się zajmuje takiemi zabawkami jak discmany - zresztą i tak nie wiadomo czy gra jest warta świeczki

-> Josef

Nie irytuję się...tylko liczyłem, że ktoś się sensowniej wypowie :)...nie znam się na budowie discmanów...myślałem, że ktoś by mi takową mógł przedstawić...doradzić co można by wymienić, żeby grał lepiej....

Niestety przeczyszczenie lasera nie pomoglo...kupię nowy czytnik......

...za jego cenę mógłbym sobie kupić MP3 playera, ale nie chcę....audio to audio...:)...moje PX200 czekają na godne ich źródło:) Dlatego chętnie zainwestuję w ten sprzęt...

....nie ma tu jakiś specjalistów-elektroników z Poznania??:>

No dobra..... to ja powiem....

Moim zdaniem discmana nie opłaca się tuningować. Nie opłaca też się go naprawiać. Za 150 zł można już coś kupić, jako pierwsze CD będzie akurat. Z tuningiem może być problem z kilku wzglęgów: niskie napięcie zasilania, brak miejsca w środku, elementy smd.... coś tam pewnie by się dało poprawić, ale nie będą to różnice kolosalne.

Dzięki:) ...ale ten discman ma służyć jako odtwarzacz przenośny, a nie stacjonarny:)....jako CD w stereo kupuję Harmana HD970.....spróbuje dorwać ten czytnik gdzieś taniej i zobaczymy jak to będzie grało..:D

Tylko chciałem zauważyć, że to nie koniecznie musi być wina lasera... równie dobrze to może być coś z zasilaniem, procesorem, mogła pęknąć ścieżka (mógł komuś upaść). Tak, że możesz wydać 150 w błoto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.