Skocz do zawartości
IGNORED

projektor vs ups

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

projektor Panasonic AE-900 o parametrach użytkowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam podłączony do UPS-a Ever 500 Duo o właściwościach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no i wczoraj po raz pierwszy pojawił się problem podczas seansu.

projektor jest podłączony do innego gniazda niż komputer i do innego niż zestaw głośników Logitecha (Z-5500), choć teraz zastanawiam się czy pomiędzy gniazdami gdzie jest podłączony projektor a głośniki nie ma jakieś zależności.

dwukrotnie na moment (mniej niż sekunda) zabrakło zasilania. projektor pomimo, że podłączony do UPS-a najnormalniej w świecie zgasł bez podtrzymania zasilania (obrazu). za drugi razem zgasł ponownie, ale w tym przypadku uruchomił się wiatraczek chłodzący, więc przynajmniej zadziałała ochrona lampy (przynajmniej taką mam nadzieję).

komputer podłączony do innego gniazda cały czas pracował bez problemów.

z kolei zestaw głośników podłączony do trzeciego gniazda w obu przypadkach wyłączył się.

w momencie tej "milisekundowej" przerwy UPS zapiszczał, co jednoznacznie określa, że jednak przerwa w dostawie prądu była. wykluczam raczej zepsucie się urządzenia, bo wyłączyły się 2 niezależne urządzenia, podłączone do innych gniazdek.

jaka jest Wasza rada - co może być tego przyczyną? dlaczego projektor wyłączył się pomimo podłączenia do UPS-a? czy czas reakcji UPS-a (3ms) jest za duży? akumulator był naładowany bo sprawdzałem zaraz po tych wypadkach działanie UPS na telewizorze 29 calowym.

to co mnie jednak niepokoi to, że do UPSa włączyłem zwykłą nocną lampkę i przy testach, w momencie kiedy wyłączyłem zasilanie widoczne było przygaśnięcie światła w zarówce w momecie zadziałania UPSa! czy dla reakcji 3ms (wg deklaracji producenta) takie przygaśnięcie zarówki może mieć miejsce? może telewizor jest bardziej tolerancyjny? w sumie projektor to przecież żarówka. skoro przy przełączaniu na tryb zasilania UPS-em widać przygaśnięcie normalnej zarówki, z projektorem dzieje się to co się dzieje.

ale przecież chodzi o to, aby urządzenie które kosztowało 250 zł służyło jako ochrona!!

na stronie producent deklaruje się o ubezpieczeniu sprzętu na kwotę 10 000 zł. czy reklamować sprzęt? w jaki sposób? projektor w sumie na razie pracuje, ale teraz nie da się sprawdzić, jak te wyłączenia wpłyną na żywotność lampy.

aha - dzisiaj podłaczyłem komputer (AMD 3000+, 6600 GT, 2 dyski, nagrywaka DVD, monitor 19 cali LCD) do UPS-a i niestety nie było podtrzymania! odłączyłem monitor (aby zmniejszyć obciążenie) i ponowiłem próbę. ponownie UPS nie podtrzymał pracy komputera! więc jednak coś jest nie tak!!!

oczywiście takich testów nie mogę wykonać na projektorze, bo jeżeli ten UPS tak działa to długo 900-tką nie będę się cieszył :-((.

test z komputerem robiłem po wejściu do BIOS-a, jako wg mnie najbardziej bezpieczne w przypadku gdyby coś się niedobrego działo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/

To jest problem UPSa. Ja mam podłączone do wyremontowanej APC 600 i jescze nigdy mnie nie zawiodła. Natomiast u brata jest podobny problem na nowej 400. Po wejściu do setupu projektora jesteś wstanie ocenić szkody jakie wyrządziłeś lampie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479378

UPS to nic innego jak akumulator z elektroniką. Jeśli pracuje już długo to może być za słaby i należałoby go wymienić (akumulator) tudzeż kupić nowy UPS.

Druga sprawa, co innego ciągły pobór mocy, a co innego rozruchowy. Jeśli lampa na moment przygasła to może te "300 W" UPSa to za mało i wrażliwa elktronika projektora go po prostu wyłączyła?

Zastanów się nad mocniejszym UPSem - 250 zł to w świecie UPSów najniższa półka.

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479433

jak w setupie sprawdzić szkodę jaką "wyrządziłem" lampie?

UPC jest nowy - ma 3 miesiące.

co w takim razie polecacie?

no i czy nie skarżyć producenta? jak teraz reklamować tego Evera? najelpiej jakby go im oddał za zwrot kasy.

ale przecież po tylu dniach użytkowania to chyba nie jest takie proste... choć z drugiej strony nie spełnia wymagań!!

poza tym max. power dla 900-tki to 180 W. a ten dupiaty Ever podobno i 300 W wytrzymuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479453

jak wejść do menu serwisowego? jakie temperatury są dopuszczalne?

na innej grupie podpowiedzieli mi, że efekt migotania żarówki przy przejściu na zasilanie UPS-a nie powinien być widoczny, przynajmniej dla parametru 3ms, które deklaruje producent.

będę się domagał na pewno zwrotu kasy, a może i odszkodowania....

szlag mnie trafia. ten UPS, kosztował 350 zeta i miał służyć, tylko ochronie, która miała polegać, że w przypadku zaniku napięcia wstaję z kanapy, podchodzę do projektora i spokojnie go wyłączam. a UPS ma podtrzymać zasilanie na czas pracy wiatraczka czyli jakieś 30-45 s....

a tu dupa mokra!

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479599

znalazłem już możliwość wejścia do menu serwisowego

ekran menu w załączeniu.

co oznaczają poszczególne wartości? głównie mam na myśli te opisujące temperaturę.

co oznacza TEMP1 i TEMP2 i wartości? jakie są dopuszczalne?

czy ktoś łaskawy może mi wytłumaczyć poniższy tekst:

The self check menu is again quite odd. The displayed temperature is a reverse function of the actual temperature, so it is decreasing from 255 units. My screen shot has been taking after running the projector for one hour in low lamp mode in a 23 degrees celsius.

Niby go tłumaczę, ale nie wiele rozumiem. Może to przez to, że od wczoraj chodzę jak bombowiec...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479609

>>Borowy

he, he...

to nie są moje wartości, ale znalezione na necie. mój projektor włączę ponownie jak zakupię porządny zasilacz.

czy APC Back-UPS CS 650 VA będzie dobrym wyborem?

a jakie są u Ciebie wartości temperatur?

https://www.audiostereo.pl/topic/24623-projektor-vs-ups/#findComment-479644

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.