Skocz do zawartości
IGNORED

długośc kabli na kanał vs łączenie kabli

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

potrzebuje informacji na temat spadku jakosci dźwięku przy łączeniu kabli?!W najbliższym czasie czeka mnie zmiana lokum i ma powżny problem. W moim systemie KD przednie kolumny podłączone mam kablem BLACK RHODIUM (SONIC LINK) AST 200 2x3m do denona AVR1705. Po zmianie zamieszkania nie jestem w stanie rozmieścić kolumn z uwagi na ekran, tv itp. Brak mi jednego metra z jednej strony! Pytanie brzmi czy może byc tak że jedna strona ma 2 metry a druga 4 metry a co za tym idzie czy mozna łączyc kable nie tracąc na jakości dźwięku!?? Myslałem ze zamiast kupwac nowych kabli 30zł/m ( na co teraz nie mam kasy) nie mógłbym odciąc z jednej strony metr i polączyć do drugiego kabla uzyskując POTRZEBNE 4? Jak bardzo ważne jest by kable na "przód" miały tą samą długość i czy łączenie ich ma jakikolwiek sens???( jesli tak to jak to najlepiej zrobic) Dodaję, że nie jestem wymagającym słuchaczem, nie wsłuchuje sie w zbytnio w niskie wysokie tony, częstotliwości , cięzko mi odróznić AST200 o moich kabli na tył AST 75 itp. Chce być zadowolony i zeby dobrze grało.

Dzieki za pomoc.

Moim zdaniem nie odczujesz roznicy miedzy 2 i 4 metrowym odcinkiem kabla. Uwazam ze to bez znaczenia przy takich odleglosciach.

teoretycznie kazde nowe lutowanie to dodatkowa rezystancja przejscia. Pytanie tylko czy ja bedziesz umial wychwycic. Mysle ze najwiekszym problemem w takiej doczepce metra kabla bedzie swiadomosc ze takowa zostala przeprowadzona :) Ja mysle ze w slepym tescie bym tego nie wychwycil.

Jak więc widze nie ma przeszkód co do łączenia kabli. Narazie to bardzo pozytywne jak dla mnie. Spór powstaje co do długości: "Nie ma znaczenia w przypadku takich odległosci" lub tez "dłożyć należy kabel po obu stronach, tak

by odcinki były równe". W moim przypadku to przelutować lub dorzucic 60zł. Pytanie zatem powsteje czy strace na jakości czy wydać 60 zł miec równo na kanał?........ nie wspominając juz metra dla centralnego:)jak równo to równo:)

może jeszcze jakieś doświadczenia znawców tematu.

Dzięki wielkie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.