Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping - różne długości kabli.

Baron

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Stary temat ale nie chce zakladac nowego watku o tym samym wiec wpisuje sie tu. Mam zamiar kupic sobie kabelki CV-4. Problem w tym ze jak dla mnie sa to drogie kable i przy rozmieszczeniu moich kolum wzgledem wzmacniacza i jednoczesnym zachowaniu kabli o jednakowej dlugosci musialbym na ten cel przeznaczyc ok 1000 zl. Przy zalozeniu ze kupie 2x5m ale tak naprawde to wystarczy mi jeden kabel o dlugosci 1m a drugi 5m. Roznica jak widac duza. Caly czas sie zastanawiam jak to wplynie na brzmienie? Co byscie zrobili na moim miejscu? Przestawianie sprzetu nie wchodzi w gre. Ale mozna np. dolozyc metr czy dwa do tego krotkiego odcinka a z drugim kablem moze udaloby sie to spac przy dlugosci 4m. I przy takich zalozeniach mam juz tylko 1m roznicy. Pamietajcie ze kazdy metr to ok 100zl ;-). Nie wiem czy jest sens dokladac te 2m do krotkiego kabla, czy wyrownywac roznice czy zostawic jeden 5m a drugi 1m. Oczekuje malego glosowania kto jest za tym aby zostawic duza roznice bo nie bedzie w brzmieniu zmian a kto za tym aby dazyc do dwuch rownych odcinkow. Mam Rotela 02 i Dynaudio Audience 42.

Różnice w długości przewodów w zwrotnicy (cewki) są wielokrotnie większe, niż te, które wprowadzisz różną długością kabli, a więc nie ma obawy. Krótszy odcinek polecam raczej na bas, co nieznacznie zrekompensuje dysproporce ze zwrotnicy. Natomiast raczej równe odcinki powinny być na prawym i lewym kanale.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ciekawe jest to, że większość producentów zaleca, by na lewym i prawym kanale stosować kable tej samej długości. Są jednak niektórzy (na ten przykład XLO), co twierdzą, że nie ma to znaczenia, o ile różnice nie są bardzo duże (np 1.5 i 15 metrów).

>Less

Zapomnialem dodac ze nie chodzi mi o bi-amping. A teza z cewka w zwrotnicy ... ciekawa ;-)

>Ururam Tururam

No wlasnie a czy 4m roznicy do juz duzo czy jeszcz nie ?

No tak, tytuł wątku zupełnie mnie zmylił i niepotrzebnie się wysilałem

Jeżeli chcesz na prawym i lewym kanale mieć różne długości kabli, to ja jestem przeciw, jeżeli różnica ma przekroczyć 50%. Stereofonia zależy w dużej mierze od symetryczności kanałów. Jeżeli w jednym kanale wprowadzisz zmiany większe niż w drugim, naruszysz symetrię i prawdopodobnie przestrzenność.

Less is more

A jak już zechcesz zaoszczędzić, to spróbuj zamienić kolumny stronami i kablami jednocześnie - być może różne długości kabla szczęśliwie zrekompensują różnice między kolumną prawą a lewą.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.