Skocz do zawartości
IGNORED

Laserowe płyty analogowe - analog 2006

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy były kiedykolwiek podejmowane próby stworzenia "kompaktowych" - a'la CD płyt dźwiękowych odczytywanych laserem? Dla wielbicieli analogu byłaby to niezła gratka - jak czarna płyta bez jej wad - podatności na zniszczenie i spadku jakości dźwięku w miarę zużycia płyty a nawet zbliżania się igły do środka płyty przy samym odtwarzaniu. Dodatkowo poprawiłoby dźwięk z pewnością dokładniejsze wykonanie płyt. Możnaby umieścić np. drugą, cyfrową ścieżkę z informacjami odnośnie prędkości obrotowej (zmiennej) płyty w danym miejscu nośnika itp.

Pytanie jest czysto teoretyczne dla zaspokojenia ciekawości - w sumie chodzi o to, czy dzisiejsza technika analogowa umożliwiłaby skuteczne konkurowanie jakością z takim np. DVD audio? Wtedy może nawet znaleźliby się chętni na kupno sprzętu.

W sieci znalazłem taką stronę o gramofonach odczytujących płyty winylowe za pośrednictwem lasera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jest to jednak rozwiązanie "połowiczne".

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Chodzi ci o zapis sygnału analogowego na czymś w rodzaju płyty CD, np. za pomocą wiązki światła (powiedzmy w falki), i odczytywanie tego np. laserem "analogowo"? Wydaje mi się to za założenia niemożliwe, tj. konieczne byłoby po drodze kodowanie i rozkodowywanie do postaci cyfrowej. Odczyt analogowy oznacza bezpośrednią zamianę energii kinetycznej na elektryczną - od razu jako sygnał, który następnie jest tylko equalizowany i wzmacniany. Przyznam że nie wiem, jak właściwie przebiega odczyt laserem w gramofonach laserowych. Nie sądzę jednak, aby odbicie wiązki laserowej generowało elektryczny sygnał analogowy. A może jednak? Ktoś napisze więcej?

Mysle(czasami;), ze takie rozwiazanie moglo by powstac, ale z dwoma laserami. Jeden dla kanalu prawego, drugi lewego. Wiazka odbita mogla by trafiac na jakas super czula opto-elektronike(fotorezystor etc.) i w ten sposob moglibysmy uzyskac sygnal elektryczny. Pozostaje jeszcze kwestia interpretacji sygnalu, ale na ten temat to moze ktos bardziej zaznajomiony z elektronika niech sie wypowie. Oczywiscie pomińmy sprawy ekonomiczne. I jeszcze jedno, na plycie powinny byc zapisywane osobno sciezki kanalow lewego i prawego.

Sądzę że jest to całkowicie niemożliwe, z powodu brudzenia i rysowania się płyt. W CD i DVD jest stosowanych kilka technik korekcji błędów, a dane są zapisywane bardzo nadmiarowo. Jedna z technik korekcji to EFM (Eight to Forteen Modulation) czyli na każde 8 bitów danych na płycie znajduje się 14. Dzięki temu wszystkiemu odtwarzacz może grać nawet z przybrudzonej płyty, bo te dane które są pod brudem odtwarza z tych które są "obok". W analogu mielibyśmy zapisany sygnał bez modulacji, więc nawet mikroskopijne zabrudzenia (pamiętajmy o rozmiarze plamki lasera) byłyby katastrofalne. A poza tym czy daloby się skonstruować układ optyczny który rozpoznawał by wartości analogowe??? Bo obecne rozpoznają tylko pity i landy czyli czy światło zostało odbite i wróciło czy zostało rozproszone i go nie ma. Ale pewnie jakoś to się da zrobić, nie wiem jak właśnie działa to laserowe odtwarzanie vinyli.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ścieżki dźwiękowe filmów były (są?) zapisywane optycznie ale w sposób analogowy na taśmie filmowej. Źródło światła modulowane sygnałem akustycznym naświetla taśmę (obok klatek z obrazkami) a podczas odtwarzania następuje proces odwrotny czyli zaciemnienie taśmy moduluje stałą wiązkę światła zamienianą na sygnał elektryczny.

>Ścieżki dźwiękowe filmów były (są?) zapisywane optycznie ale w sposób analogowy na taśmie filmowej.

>Źródło światła modulowane sygnałem akustycznym naświetla taśmę (obok klatek z obrazkami) a podczas

>odtwarzania następuje proces odwrotny czyli zaciemnienie taśmy moduluje stałą wiązkę światła

>zamienianą na sygnał elektryczny.

1. a co to ma do rzeczy?

2. oprocz tego co opisales wspolczesne sciezki filmowe maja tez zapis cyfrowy (3 rodzaje) - ale wszystkie sa realizowane tez "optycznie" bo i niby jak zrobic inaczej majac do dyspozycji tasme filmowa?

3. sciezka analogowa ze zuzytego filmu tez trzeszczy i to calkiem podobnie do plyty gramofonowej

Witam !

>szczesiu

Ja polecam taki wynalazek jak laserowy gramofon - wkładasz analoga a odczytuje go laser ( dość skomplikowany ),

Droga rzecz, ale brzmienie (podobno) bardzo alnalogowe :))

Płyta jest nawet automatycznie czyszczona przed każdym odtworzeniem...

Pozdr.

O tym laserowym gramofonie z linku powyżej piszą że ma 5 laserów. Po jednym do odczytu każdego kanału - układ całkowicie analogowy. Dwa śledzą rowek i służą do optymalnego ustawiania głowicy pod płytą - cyfrowy uklad sterowania. I jeszcze ten piąty do czegoś.....

jozwa maryn

>Przyznam że nie wiem, jak właściwie przebiega

>odczyt laserem w gramofonach laserowych.

Nie przejmuj się, nie tylko ty. Było juz o tym na forum, chyba nie raz. Pisałem że mam główny patent firmy ELP, także przetłumaczony na polski i że jest tak napisany iż jedni z najlepszych speców od laserów i interferencji nie bardzo mogą sie domyślić jak uzyskiwany jest i przetwarzany sygnał optyczny. Skorzystaj z wyszukiwarki, jeśli chcesz.

>vasa

Informacja o wartości chwilowej sygnału jest w strumieniu świetlnym, faktycznie, ale jego wartość nie jest przy odczycie modulowana stopniem zaciemnienia ścieżki (to by było zbyt czułe na zakłócenia, np. zółknięcie) lecz w jej zmieniającej sie szerokości !

AlexE

>1. a co to ma do rzeczy?

Nie widzisz analogii, dziwne.

>tez "optycznie" bo i niby jak zrobic inaczej majac do dyspozycji tasme

>filmowa?

Były w użyciu taśmy filmowe ze ścieżką magnetyczną na brzegu. Więc jednak można.

>>1. a co to ma do rzeczy?

>Nie widzisz analogii, dziwne.

ano nie widze - no chyba chodzi o to ze rzecz jest "analogowa" i "optyczna". Przypominam ze watek dotyczy gramofonu lub czegos w tym stylu. Do analogowego optycznego zapisu na tasmie filmowej analogia jest bardzo daleka.

zreszta moim zdaniem cala propozycja powrotu do analogu to zawracanie kijem wisly. Po co to i na co to?

Nie chodzi chyba o to zeby sprzety byly analogowe tylko o to zeby dobrze graly, czyz nie?? (bo ja optuje zdecydowanie za "graniem")

>>tez "optycznie" bo i niby jak zrobic inaczej majac do dyspozycji tasme

>>filmowa?

>Były w użyciu taśmy filmowe ze ścieżką magnetyczną na brzegu. Więc jednak można.

mozna ale sie nie oplaca. Dlatego ten system umarl juz dawno temu (kiedy o "cyfrowym dzwieku" w kinie, ba o "cyfrowym dzwieku" w ogole, jeszcze nie myslano).

> Informacja o wartości chwilowej sygnału jest w strumieniu świetlnym, faktycznie, ale jego wartość nie jest przy

> odczycie modulowana stopniem zaciemnienia ścieżki (to by było zbyt czułe na zakłócenia, np. zółknięcie) lecz w

> jej zmieniającej sie szerokości !

bardzo bardzo dawno temu byl stosowany taki zapis, tzw. gestosciowy.

Podobny pomysł był na tym forum, podobny.

ELP Corporation LT-2XRC Laser Turntable

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-7359-100005937 1170286193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego (prawdę mówiąc przypadkowe wspomnienie podobnej rzeczy widzianej w jakiejś encyklopedii zainspirowało mnie do stworzenia tego wątku) - wychodzi na to, że zapis analogowego audio był już dawno zrealizowany - ciekawe, jak z jakością - jednak myślę, że była(by) ona lepsza niż winyl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WItam !

>profee

Bardziej miałem na myśli óżnicę pomiedzy zwykłym cedekiem, a takim winylem odtworzonym laserowo :)

>szczesiu,

Laserdisc nie gra lepiej od winyla, wierz mi

>żwirek,

O, właśnie oten player mi chodziło :)

wlasnie chwile po powstaniu tematu chcialem takze wspomniec o technologii LaserDisc (w polskich słownikach technicznych można to zagadnienie odnaleźć pod pojęciami "gramowid" i "płyta wizyjna" :) ). Umożliwia zapis zarówno ścieżek analogowych jak i cyfrowych na nośniku, odczytywanych przez laser ...

A dlaczego pomimo analogowych ścieżek "nie do zdarcia" LD brzmi gorzej od winyla ? a bo generalnie w czasach wdrażania i popularności płyt LD (czyt. lata 80'te i początek '90tych .... czyli przed DVD :) ) mało który producent wkładał jakiś znaczny nacisk na sekcję analogowego audio w swych odtwarzaczach ... + jest to w końcu tylko laser :)

aczkolwiek wydawano na płytach LD wiele koncertów więc posiadanie takiego pseudo-DVD z analogową ścieżką Live to niezła gratka :)

-> MPB

Wystarczyło zajrzeć do podanego linku, żeby się przekonać.

"Audio could be stored in either analog or digital format and in a variety of surround sound formats; NTSC discs could carry two analog audio tracks, plus two uncompressed PCM digital audio tracks, which were CD quality. PAL discs could carry one pair, either analog or digital; in the UK the term LaserVision is used to refer to discs with analogue sound, while LaserDisc is used for those with digital audio.

(...)

At least where the digital soundtracks were concerned, the level of sound quality was unsurpassed at the time, but the quality of the analog soundtracks varied greatly depending on the disc and, sometimes, the player. Many early and lower-end LD players had poor analog audio sections, and many early discs had poor analog audio tracks, making Digital soundtracks in any form most desirable to serious enthusiasts once they became available. Early Discovision and Laserdisc titles lacked the digital audio option, but many of those movies received digital sound in later re-issues by Universal, and the quality of analog audio tracks generally got better as time went on. Many discs that had originally carried old analog stereo tracks received new Dolby Stereo and Dolby Surround tracks instead, often in addition to a digital track, helping boost sound quality. Later discs also applied CX (Compression/eXpansion) noise reduction (a type of dynamic compander), which improved the signal-noise ratio of analog audio. In addition many later PAL discs have no analog audio track at all, instead offering the choice of the PCM digital audio track or Dolby Digital."

to by bylo zlekka bez sensu :) Obraz byl tylko w postaci cyfrowej, za to dzwiek mogl pojawiac sie w postaci analogowej obok cyfrowej ... Zreszta to na LD pierwszy raz stosowano techniki znane dzisiaj fanom kina domowego z DVD typu Dolby Pro-Logic, kodowanie AC3 itp.

co zreszta wszystko jest szczegolowo wyjasnione w fragmencie artykulu z wikipedii zapodanym przez przedmowce :) chociaz nie zgadzam sie ze zdaniem ze plyty z obrazem w systemie PAL mogly miescic albo sciezke analogowa albo cyfrowa ... jest to nieprawda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.