Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna Lenco L-3806

adamski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś zna powyższy gramofon i orientuje się czy warto się nim zainteresowac?

Cena nówki w sklepie to 199 PLN. Oczywiście nie jest to na pewno sprzęt niesamowicie dobry ale może chociaż jest wart tyle ile kosztuje? Sama firma ma chyba dobrą renomę ale być może wyrobioną za dawnych dobrych czasów a teraz to już kicha;)

Nie jestem skłonny wydawać większych kwot ponieważ mam bardzo mało winyli ale chcę ich mimo wszystko trochę posłuchać, przede mną jeszcze zakup kabli głośnikowych i na nie pewnie wydam dużo więcej:)

Dzięki za pomoc

pozdrawiam

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/24749-czy-kto%C5%9B-zna-lenco-l-3806/

A już zauważyliśmy to cudo ;-)

Patrz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obejrz uważnie. Możesz nawet poprosić, by puścili Ci jakąś płytę (byle nie Twoją!) - i powiedz na końcu , że to jednak nie to :D

A jeśli piezo, to tylko Cyryl ;-)))

Ukryta Zawartość

>Patrz tutaj:

Ukryta Zawartość

>Obejrz uważnie. Możesz nawet poprosić, by puścili Ci jakąś płytę (byle nie Twoją!) - i powiedz na

>końcu , że to jednak nie to :D

>A jeśli piezo, to tylko Cyryl ;-)))

ale z ww watku nie wynika wyraznie czy to Lenco ma wkladke piezo czy nie

Jesli faktycznie piezo to nalezy przestac o nim myslec. piezo mowimy NIE !

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Z linku rzeczywiście niewiele wynika. Każdy zakłada że to kiepski sprzęt ze względu na cenę, w sumie ja też to zakładam ale może ktoś jednak go słuchał i ma możliwość rzeczowej krytyki. Cuda się zdarzają a może jest to jednak warte te 200 zł.

Oto link do ulotki o gramofonie:

Ukryta Zawartość

Jest tam mowa o "moving magnetic catridge" czyli chyba jednak wkładka magnetyczna.

Adam

Ukryta Zawartość

Za 200 to mozna dostac o niebo lepszy sprzecik, czasem na allegro albo w komisach trafiaja sie doskonale maszyny. Niedawno na allegro nie zdazylem kupic Lenco L75 za jakies 160 zl. Brakowoalo mu tylko ciezarka antiskatingu na zylce - mozna dorobic. Ten plastikowy lenco to wielkie gowno - nawet nie przypomina gramofonu. Troche cierpliwosci, poczytaj forum i kupisz cos znacznie lepszego.

Obejrzałem podana stronkę. Co ciekawe, nie podali jaka wkładka została zastosowana. Podali na niej natomiast, że igła jest w komplecie. To informacja ważna w przypadku gramofonów z wkładką piezo, bo tam szafirowe igły wytrzymują raptem po kilkadziesiąt godzin. W przypadku innych wkładek okres ich trwałości jest na tyle długi, że wymienia się je w zasadzie w przypadku mechanicznego uszkodzenia.

Nie wykluczyłbym jednak, że jest to wkładka typu MM z szafirową igłą. To byłby hit!

Trudno mi to dojrzeć, w opisie zaś o tym nic nie ma ale nie widać jak jest mocowana wkładka. Może być problem z jej wymiennością. Sony sprzedaje teraz jakieś cuda z wkładką mocowana na wcisk (na obudowie są odpowiednie rysunki to pokazujące). Ponoć wkładka też jest tam typu MM. mam obawy, czy aby tak nie jest i w tym przypadku.

A tu masz prawdziwy gramofon. Prosty, z ręczna obsługą, więc trudno coś zepsuć. I wygląda też jak gramofon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I bardzo podobny do tego Lenco L-3806 gramofon Sony PS-J20:

Ukryta Zawartość

Oglądałem go już z bliska. A teraz chyba pójdę na "odsłuch". Z ciekawości ;-)))

Ukryta Zawartość

A może być jeszcze taniej, Elta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dzięki za wpisy. Najlepiej jak pojadę posłuchać tego gramofonu. Jakość dźwięku jestem w stanie ocenić ale na przykład tego czy niszczy płyty czy nie to już raczej nie.

Ukryta Zawartość

Powyżej link do instrukcji tego ustrojstwa. Typ igły CRN-2500. Mi to nic nie mówi. Nie ma chyba też nic o wymianie wkładki.

O pewne rzeczy powinienem móc zapytać w sklepie ale już tam dzwoniłem a facet był średnio wtajemniczony.

Nie ma ciśnienia, jeśli ten Lenco nie będzie kompletnie nic wart to zawsze mogę wyszukać czegoś na allegro, zreszta nawet jak będzie coś wart to allegro też wchodzi w grę:).

pozdrawiam

Adam

Ukryta Zawartość

Z manuala wynika, ze to urzadzenie ma wkladke typu MM.

Mimo wszysrtko powiem szczerze, ze wolalbym jednak kupic cos solidniejszego na allegro.

Moja rada. Nie kupuj tego plastykowego badziewia, bo tylko sie rozczarujesz.

Rzuciłem okiem do tego manuala Lenco z linku. Sposób wymiany igły przypomina mi ten stosowany w polskich wkładkach piezo Uf-50 i Uf-70. Ale to tylko ciekawostka. Natomiast brak opisu sposobu wymiany całej wkładki skłania mnie do przypuszczeń, że jej wymiana jest po prostu niemożliwa. Stanowi ona bowiem jedną całość z ramieniem. I to jest tu ważniejsze.

To taki odtwarzaczyk płyt (bo nawet to trudno gramofonem nazwać) żeby tylko kupić i bez problemu do mini wieży podłączyć (bo wbudowany preamp, czyli nawet wzmak wejścia phono nie musi mieć) i dziecku jakąś bajkę puścić. Nie ma się co upierać przy nowej Dacii Logan jak można mieć używanego Mercedesa. Cierpliwie przeglądaj Allegro i forum, a znajdziesz coś ciekawszego i to może nawet taniej....i na pewno z mniejszą ilością plastiku. Wiadomo że używane to pewne ryzyko (ze sprzedawcami na Allegro nigdy nie wiadomo) ale warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.