Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobić sobie głośniki do 16 m^2?

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz.

Moim problemem jest dobór odpowiednich głośników do słuchania stereofonicznego w pokoju o wymiarach 4,6 na 3,4 m, o wysokosci 2,6 m - typowy "salon" ;) w trzypokojowym mieszkaniu w bloku z pocz. lat 80.

Głośniki musiałyby stać na szafkach, blisko tylnej (ok. 20 cm) i bocznych (ok. 50-60 cm) ścian. Ich wysokość byłaby ograniczona do ok. 50 cm, z ew. marginesem na dodanie kolców.

Z uwagi na niższą cenę takiego rozwiązania wybrałem samodzielne skonstruowanie głośników (bądź kupno używanych), zastanawiam się jednak nad wyborem typu obudowy - zamknięta, bass refleks (może linia transmisyjna?) i układu głośników - d'Appolito czy nie? Jestem kompletnie początkujący (choć mam dobre chęci) więc moja prośba dotyczy również, oprócz innych wskazówek, jakiegoś dobrze udokumentowanego projektu DIY spełniającego moje potrzeby.

Moje wymagania co do brzmienia - wyrównany, niemęczący dźwięk, muzykalność, szczegółowość, dobra stereofonia i w miarę nisko (jak się w takich konstrukcjach da) schodzący bas, ale nie kosztem reszty brzmienia i bez rezonansów.

Słucham zróżnicowanej muzyki - Miles Davis, Diana Krall, Anna Maria Jopek, Beady Belle, klasyka, Jamiroquai, SBB, Dead Can Dance, Metallica, Bohren und der Club of Gore, Madonna, Massive Attack itd...

Źródłem będzie Marantz CD 57mkII (do tuningu), wzmacniacz zrobię chyba sam (pewnie Zen v4 z www.passdiy.com). Na razie słucham na HD 600 podłączonych do wyjścia RCA przez przejściówkę, ew. do wyjścia SB 128 PCI w kompie (foobar2000). Wzmacniacz słuchawkowy zastępuje mi DSP Dynamic Compression w foobarze ;P, włączam też crossfeed.

To tyle, z góry dzięki.

Zastanawiam się, czy ktoś z was słyszał może kolumny zrobione na głośnikach szerokopasmowych (1 przetwornik na kolumnę)? Na stronie Fostexa są gotowe propozycje obudów do takich głośników (z ew. możliwoscią dołożenia supertweetera) - opłaca się w to bawić?

Ja tam nie słyszałem tych kolumn. Ale bardzo wątpię, żeby głośnik szerokopasmowy dobrze zagrał w całym pasmie.

Jak coś jest do wszystkiego, to nie jest do niczego.

Janusz z Torunia

Te kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wyglądają na całkiem do niczego (przynajmniej sądząc po ich cenie). Hyhy.

Ukryta Zawartość

Szczesiu, a ile chcesz na nie wydać?

Yanoosh, ja nie tylko słuchałem, ale właśnie słycham :) No, może główny głośnik nie jest tak super szerokopasmowy, ale częstotliwość podziału jest na 10kHz.

-> romekp

Jeżeli masz częstotliwość podziału, to znaczy, że masz jednak dwa głośniki w każdej kolumnie. A Szczesiu napisał, że chodziło mu o kolumny jedno-głośnikowe.

A skoro słuchasz, to - jak to gra? Jaka to jest klasa cenowa?

Janusz z Torunia

Głośniki Fostexa, które mi się podobają, są w miarę tanie (75-150$ za sztukę - oczywiście są i droższe), więc wychodzi na to, że całkiem niedrogo można mieć fajne kolumny.

Pomysł pojedynczego przetwornika w głośniku wpadł mi do głowy podczas przeglądania strony diysupply czy jakoś tak - autor twierdził, że daje to bardziej wciągający dźwięk bez podziału w zakresie, w którym ucho jest najbardziej wyczulone, średnica, znakomitą stereofonią itd.

Potem przeglądając sieć natknąłem się na projekty głośników z użyciem szerokopasmowców i obudów TL i back-loaded horn i pomyślałem, że to może być fajna sprawa. Jeszcze bardziej się do tego zapaliłem po zobaczeniu na stronie www.fostex.com gotowych projektów obudów do ich głośników.

Polecam np. te strony:

www.quarter-wave.com

kosat.consultit.no/~ketil/lowther/

Chciałbym wydać tak do 1000-1500 zł.

• Redaktorzy

Owszem, srednica. Ale bez zastosowania roznych szalonych kombinacji z obudowa (a czasem i pomimo to) np. bas jako taki raczej nie bedzie wystepowal. To sa glosniki raczej dla wielbicieli takich glosnikow, a nie dla kazdego, kto lubi muzyke.

Szczesiu- piszesz że jesteś początkującym, a zabierasz się jakby z niewłaściwej strony. jeśli myślisz że głośnik szerokopasmowy załatwi sprawę strojenia (zwrotnicy), to nic bardziej mylnego.

Moja rada- poczytaj sobie o firmie ProAc, np. nr.3/98 Audio. To tekst w starym dobrym stylu, gdzie autor więcej czasu(papieru) poświęca na wrażenia z odsłuchów, niż na bzdety "...prosta skrzynka, 2 głośniki..." i dalej "...w materiałach membran konstruktor unika technologii wysokiego ryzyka wykorzystując celulozę i polipropylen....wysokotonowce- tekstylne. Obudowy bass-reflex.......sprawdzone bezpieczne środki.". Właśnie jestem po odpaleniu (i dobrym opiciu) kopii Response 2.5, chociaż na tańszych przetwornikach, to efekt kapitalny. Myslę że właśnie w prostocie i naturalności powinieneś szukać rozwiązania.

pozdrawiam

Co do kopii ProAc Response 2.5 - widziałem coś takiego:

Ukryta Zawartość

nawet sobie ściągnąłem do formatu Worda cały artykuł, ale tam same głośniki kosztują 2,500! Przy wymianie przetworników na inne trzeba by w zasadzie całą obudowę policzyć od nowa, i jeszcze ten bass-relfex z tyłu. Poza tym - takie duże głośniki na 16 metrach? Lubię słuchać dużych kolumn, ale nawet tu wszyscy odradzają pakowanie podłogowców do małych pokoi.

Może jakaś kopia ProAc Tablette albo Harbethów albo mniejszych Dynaudio? Tylko akurat tego w sieci ne widziałem. Jeżeli ktoś ma adres, będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Sam mam pokoj 16-17 m. Zestawy w nim grajace to duze monitory (47 cm wysokie), ale po wstawieniu srednich podlogowych (LV Auditorium) rowniez bylo dobrze. Jesli kolumny nie sieja strasznie basem, to moga sie w takim pokoju zmiescic. A w przeciwienstwie do ProAc 2.5, Auditoria maja po dwa glosniki srednio-niskotonowe. Czyli nie ma tu jednej reguly, raczej wszystko zalezy od konkretnych glosnikow, oraz od np. umeblowania pokoju.

Yanoosh, kolega pisał też o szerokopasmowcu plus tweeter - i do tego sie odnosiłem. Moje graja normalniej, niż szerokopasmowce oparte na jednym niewielkim głośniku. Tych drugich faktycznie trzeba najpierw posłuchać, bo są nieco specyficzne, ale da się lubić. A jeśli chodzi o moje - zapraszam do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dźwięk dokładniej opiszę za jakiś miesiąc.

Ukryta Zawartość

Gość Szczesiu->romekp

(Konto usunięte)

Faktycznie, te Super 12 wydają się całkiem niezłe, zwłaszcza, że wzmacniacz, który też chciałbym zrobić (Zen v4) wymaga głośników o wysokiej skuteczności ("przyjaznych lampie"). 2 pytania:

1. Ile płaciłeś za przesyłkę?

2. Czy dźwięk mocno zmienił się w początkowym okresie "docierania"?

Szczesiu, głośniki przywiozłem sam. Dźwięk - o tak, bardzo... Tak, jak i moje nastroje – huśtawka od rozpaczy do uwielbienia ;) Zresztą proces jeszcze się nie zakończył. Po szczegóły zapraszam na @.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.