Skocz do zawartości
IGNORED

umieszczenie głośników względem siebie?

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem prawie przy koncu konstruowania swoich kolumn podlogowych, skrzynie mam juz polakierowane raz, ale nie mam jeszcze wycietych otworow pod glosniki. Mam pytanie dotyczace rozmieszczenia glosnikow wysokotonowego i sredniotonowego. Jakie roznice mozna uzyskac w dzwieku miedzy rozmieszczeniem wysokotonowy na gorze lub sredniotonowy na gorze?

Pewnie zagmatwalem troche pytanie, przeczytalem je na spokojnie i wypadalo by dopisac ze konstrukcja jest 3-way, a poniewaz nie mialem do czynienia z kolumnami w ktorych jest sredniotonowy na gorze (pod nim wysokotonowy, niskotonowy), wiec zastanawiam sie jaka moze byc roznica miedzy tradycyjna konstrukcja (wysokotonowy, sredniotonowy, niskotonowy) np. (strzelam) "poprawa srednicy"???

A czy warto wysokotonowy umieszczać asymetrycznie na ścince 21 cm. Gdzieś czytałem i proporcje takiego rozstawu kopułki były policzone i symulowane dla potwierdzenia optymalnego rozmieszczenia. Ale na takiej wąskiej ścince gdzie sam gwizdek ma średnicę 10 cm ma to sens?

Posymuluj sobie różne rozmieszczenie głosników w EDGE zobaczysz ze jezeli tweeter bedzie umieszczony asymetrycznie charakterystyka bedzie lepsza.

Pozatym polecam ten programik do symulacji pokazuje wyniki graficznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.