Skocz do zawartości
IGNORED

ZGC 30-4-56

janek_dolas

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zabrałem sie za rekultywację starych pudełek ZGC 30-4-56 .Przetworniki jakie tam są to:

GDWK 9/80

GDW 20/40/14

litraz obudowy 32.25 litra

Napędzam to radmorem 5102 TE po lekknim tunningu- brak konuru i wymiana kabli na grubsze beztlenowe.

Słucham wolnej muzyki- jazz, jopek, głosy kobiece,latino, klimaty st germain, gottan project itp.

Niestety zaczyna mi brakowac przestrzeni , wyrazistosci dzwieku, instrumentów, detali...itp.

Zamiar mój to dorobienie zwrotnicy, wymiana panelu czolowego i przesuniecie glosników nieco wyżej obudowy.Zrobienie bass reflaksu. I estetyka czyli fornir. etc. Podpowiem ze glosniki sa na szerszym boku obudowy.

moje pytanie, czy warto sie bawic w robienie zwrotnicy do tego zestawu?Przemieszczać glosniki , robic bass reflex itp?

znalazlem fajny uklad ideowy zwrotnicy pod podobne glosniki jak moje i pytanie czy taki ukladzik pasowalby?Schemat jest stary i robiony na vifach czyli merc do moich trabantów. Jednak chcialbym uzyskac na jakosci dzwieku.

I prosze o litosc jesli dyletancka prośba, jednak od czegos chcialbym zaczac, niz wydawac kase na cos ze sklepu i niecieszacego .

pozdrwaiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/

Schemat należałoby chyba sprawdzić w praktyce, porównać z tym co jest obecnie (choć to jest zwrotnica szeregowa, a tam będzie pewnie równoległa) co można zrobić, czy może tylko wymienić istniejące elementy na lepsze lub cos skorygować. Przy tej objętości obudowy i GDN20/40 to sądzę, że b-r się nie sprawdzi. niech gra w zamkniętej, ale można pokombinować z wytłumieniem, usztywnieniem obudowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/#findComment-486114

Właśnie skończyłem renowację kolumn Unitry z 1979 roku (jakiś ZGC, ale dokładne oznaczenie zatarte, trójdrożne, obudowa zamknięta).

Głośniki kupiłem polskie, żeby się nie p... i móc zachować te kapitalne aluminiowe pierścienie (zależało mi na "oldskulowym" wyglądzie i znośnym dźwięku). Ze zmian to tylko kopułka - nie lubię brzmienia tych sztywnych (z krzyżakiem), kupiłem więc miękką tekstylną.

Co do zwrotnic, to oryginalne były po prostu koszmarne, chamsko ręcznie ponawijane cewki, poskręcane druty, bałagan i dziadostwo. Kolega polecił mi firmę janbo z Wołomina. Poczytałem na stronie, zadzwoniłem, pomęczyłem ich pytaniami (fachowa miła pani) i kupiłem polecone przez nich zwrotnice.

Dla mnie bomba, zero kombinowania, solidne płytki, pancerne cewy, układ zabezpieczający końcówki mocy. Brzmienie przekroczyło moje oczekiwania (napędzam to Harmanem Kardonem HK680).

Dla porównania mam Tannoye M2. Może jeszcze popracuję nad wytłumieniem, fabryczne gąbki są już zetlałe i mulą, ale i tak efekt jest bardzo zadowalający. Za w sumie 450 zeta (głośniki + zwrotnice, pudła dostałem od kumpla) jest bardzo fajnie. Do muzy z lat siedemdziesiątych i jazzu bardzo mi pasuje. Jeżeli nie masz zamiaru kombinować za bardzo z głośnikami to polecam (janbo robi zwrotnice w dwóch opcjach - pod głośniki Unitry Tonsil i czeskie Tesle).

Powodzenia

A.

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/#findComment-486340

dostałem info z firmy:

Polecam J-2-8. - 40,-/szt. wykonanie standard.

Kit nie wchodzi w grę, gdyż zwrotnice stroimy po montażu i dobieramy w pary.

Zwrotnica jest dobrej klasy, lecz czy spełni wszystkie oczekiwania,

przy w/w głośnikach - nie wiem.

spora cena przy takich podzespołach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/#findComment-486692

moj zabytek niedlugo lekko sie zmieni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/#findComment-487259

He he he

Miałem kiedyś takie - to były moje pierwsze w życiu "prawdziwe" kolumny, wystane przez 3 dni w kolejce społecznej....

Parę lat temu coś mi odbiło, wpakowałem w nie po sporym rzeźbieniu głośniki Tesli (te gumowate) i jakieś DIY zwrotki.

Z moim ówczesnym tuningowanym do upadłego PW 7010 grało to średnio, ale kiedyś przyszedł kumpel, który miał wówczas jakiegoś Danona (znaczy Denona), wziął je do domu i już nie oddał, do dzisiaj na nich gra, a ja do dziś mam Cd-ka Technicsa, którego mi za nie odpalił (syn dobija Rammsteinem.....).

Ech czasy czasy.

Teraz mnie naszło na pozyskanie ZG 40 C, tych z membraną bierną na niskich i generalny remake.....

https://www.audiostereo.pl/topic/24824-zgc-30-4-56/#findComment-487329

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.