Skocz do zawartości
IGNORED

Denon3806, HK635, Onkyo 703, Yamaha2600

artur.s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym forumowiczem dlatego proszę o wyrozumiałośc. Do tego jeszcze jestem zupełnym laikiem. Chcę kupić amplituner AV myślę że w przyszłości plazmę stąd dobrze mieć HDMI. Dlatego te modele. Słucham każdej muzyki. Sprzętu będę używał 65% muzyka, 35% filmy. Na poczatek chcę 2 kolumny i ampli. Mam na wszystko ok 7-8 tys. Pokój ma ok 17 m. Czytam fora już o 6 tygodni i jestem zupełnie głupi a do tego sprzedawcy wyprali mi mózg dokumentnie. PROSZĘ o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/24833-denon3806-hk635-onkyo-703-yamaha2600/

Jeśli słuchasz sporo muzy, to odradzam yamahę, bo kaleczy muzykę. To samo stwierdził facio w salonie hi-fi. Osobiście wybrałbym Denona, bo ładnie gra i jest naprawdę solidnym klockiem

Ja bym wchodzil w Harmana (w 17m wystarczy AVR435) i sciagnal sobie z Niemiec Elac-i na jetach (seria 200) - to proste rozwiazanie lub zrobilbym na zamowienie (jesli sam nie potrafisz) kolumny DIY (wszystkie powieszenia na scianach) na dobrych przetwornikach (jak vifa XT25 + morel MW168 midbas), ale to juz jest wiecej zachodu i pewnie nie bedzie Ci sie chcialo, choc pewnie ktos z forum by sie podjac zadania ... ;)

Onkyo 703 na 2 miejscu brzmieniowo (tu trzeba innych glosniczkow jak do harmana, w opcji DIY tweeter Morel 33 zamiast vify xt), sklepowe glosniki dobre do niego to Polk Audio lub Tannoy.

Harman jest ok. Takie są opinie. W zasadzie obecnie w grę wchodzi HK lub Denon. Yamaha z Onkyo raczej odpadają choć nie są jeszcze wykluczone. DIY co to znaczy. Przepraszam może za naiwne pytanie. Na temat składania czegokolwiek w szcególnośc i kolumn w ogóle nie mam pojęcia. Niemcy z kolei - czemu nie. Mieszkam w Koszalinie więc nie mam daleko - tylko gdzie?. A co z gwarancją na zakupy w Niemczech?

DIY - do it yourself

Nie wiem gdzie kupic konkretnie ELAC, poszukaj na necie ( moze ebay.de ). Nie mam pojecia co z gwarancja, ale nie zawracaj sobie tym glowy (nie bedziesz z niej korzystal), moj center elaca z jetem wysokotonowym ma juz z 6 lat.. Sam kupilem z Niemiec bo w Polsce byl 2 razy drozszy. Do harmana ta konfiguracja jest wspaniala, bedziesz bardzo zadowolony

gdybym był bogaty...

to zastanowiłbym się mocno nad (polecanym wcześniej) zestawem typu harman av 435 (~3000zl allegro) + elac fs 207.2 (~3500zl allegro). jest jak jest, dlatego mam najtańszego harmana, najsłabsze elaki... i na razie :> odpowiada mi taki zestaw.

szczególnie fs 207.2 warte są grzechu za takie pieniądze, zastanów się tylo czy masz możliwość dobrego ustawienia kolumn (bassreflex z tyłu), zapewnienia im trochę przestrzeni w tych 17 metrach.

a sprzedawcy... normalne, co sklep to inna opinia

Dzięki za opinie. Niestety na razie (na tym mieszkaniu ) bassreflex z tyłu odpada. Zu uwagi na miejsce właśnie. Z tego co sie orientuję bassreflex z tyłu wymaga by kolumna stała min 1- 1.5 od ściany. U mnie nie możliwe.

Y2600 w porównaniu do Y640 którą posiadasz to rzeczywiście może jest i niezła ale w stosunku do H/K 435 to nie ma sensu nawet porównywać bo Yamaha kaleczy dźwięk stereo i kropka.

artur.s

W tak malym pokoju rozwaz wszystkie glosniki na scianach w taki sposob:

Z przodu majace otwory br z przodu 3 x ELAC CC200.2 zamontowane na poleczkach na scianie (z tym, ze fronty dasz pionowo). Trzeba zrobisz maly trick w 2 kolumienkach, tj. obrocic tweeter o 90 stopni odkrecajac 4 sruby (konieczne bo jet jest to cos jak ribbon - jest dosc kierunkowy w pionie). Taka operacja jest OK. z punktu widzenia konstrukcji kolumny i ustawienia jej pionowo, gdzyz jest ona w istocie 3-drozna (!) a nie MTM D'Appolito. Jesli nie chcesz na ich scianie to mozesz dac tez normalne standy... Ten glosnik jest wspaniale dynamiczny i klarowny w brzmieniu ze wspaniala gora. W USA za 1 chca prawie $1000 i slusznie ;)

Bok i tyl dasz 2 pary BS 203.4 zamontowane na uchwytach do sciany (mnostwo opcji i wielkosci) tak by bass reflaks mial oddech pare cm. W takim pokoju z harmanem to bedzie hi-end jak dobierzasz dobry subwooferek... ;)

Y2600 w porównaniu do Y640 którą posiadasz to rzeczywiście może jest i niezła ale w stosunku do H/K

>435 to nie ma sensu nawet porównywać bo Yamaha kaleczy dźwięk stereo i kropka

Widze że kolega strasznie na nie do yamaszki,może i moja 640 jest dla ciebie slaba ale jakos nie przemawiaja do mnie twoje argumenty,jest w koncu tryb pure direct, bo stereo chyba nie powinno mieć podbarwień z procesora dzwieku w ampli,a poza tym z tego co słuchalem HK zamula dosyc mocno dzwięk

pozdr

i kropka, a tak na marginesie to słuchałeś kolego norwidos jak gra Rxv 2600,bo ja akurat tak,notabene w połaczeniu z twoim DVd Yamahy s557 też,i grało bardzo dobrze wyobraź sobie! jesli nie testowałeś osobiscie to możę nie wyrażaj tak skonkretnyzowanych opinii

pozdrawiam :-)

dla złagodzenia nastroju napiszę że wyraziłem się nazbyt kategorycznie...wybacz kolego skalmen...nic dla mnie nie jest za słabe jeśli tylko pasuje właścicielowi...sam miewam lepsze i gorsze, tańsze i droższe urządzenia w domu po to tylko żeby je poznać, przetestować i ogólnie się nimi pobawić. Miałem w domu jakiś czas Y2500 i obawiam się że gra podobnie do Y2600 więc stąd moje domniemanie graniczące z pewnością. Co do zamulania z Harmana to może i fakt ale mnie akurat przy odpowiednich głośnikach takie zamulanie odpowiada. Swoją drogą to ja tego nie odebrałem jako zamulanie tylko wiem o co może Ci chodzić...każdy może mieć inną idealnego dźwięku:) Niebawem nabędę pewnie H/K 235 i będę mógł coś niecoś napisać o tej maszynce bo H/K 435 słuchałem w salonie audio i na kolumnach które miałem jakiś czas w domu tj na JBL E90 i broń boże nic nie zamulał:) Co nie oznacza że dobry jest tylko Harman...rzecz gustu:) co do Yamahy to mnie chodzi raczej o jej krzykliwość i brak prądu w stereo...nawet jeśli nie chodzi o brak prądu to po prostu ta Y2500 której sluchałem nie miała "kopa" :(

Identyczne doświadczenia miałem z : Yamahą RXV-590, RXV-620, końcówką mocy MX-630 oraz z Y657 której to akurat w domu nie miałem ale w salonie na JBL E90 wymiękała...zaczynało jakby się dusić w basie a wysokie kłuły w uszy...jestem stanowczo na nie dla Yamahy niezależnie od trybów Pure direct i tym podobnych które dają minimalną poprawę czystości brzmienia ale nie zmieniają charakteru. Pewnie mój słuch jest anty Yamahowy:)

P.S. Miałem też wzmaka ax-1090 i brzmienie było podobnie nieprzyjemne acz z prądem było jakby lepiej:)

POZDRAWIAM

P.S. 2

DVD S-557 jest wg mnie super czyli z tym anty Yamahowym słuchem to nie jest 100% :)

mialem 2 yamahy top of the line i je lubilem, yamahy maja swietny interface i funkcje, gorsze wypelnienie tonalne jak harmany, do harmana trzeba analitycznych kolumn i suma sumarum harman na takich kolumnach wychodzi lepiej jak yamaha na tannoy/sonus faber/ dynaudio/acoustic energy/kef itp. Nawet na bardzo drogich kolumnach yamaha AZ1 brzmi troche hi-fi i z taniutkiego harmanika mozna wydusic wiecej (moim skromnym zdaniem). 2600 i 1600 sluchalem pare razy w sklepach i sa ok. ale slychac, ze to yamahy.

drogi americano a powiedz Ty mi czy warto i za ile się opłaca kupić H/K 7500 bo mam taką możliwość a z pieniążkami ostatnio całkiem, całkiem, tylko że sam nie wiem do jakiej kwoty warto go brać oraz czy nie lepiej kupić coś nowszego? Chciałem zacząć testowanie nowych Harmanów od modelu 235 i piąć się w górę aż nie będzie odczuwalnej poprawy, jednak chodzi mi po głowie żeby ruszyć z grubej rury i kupić tego AVR 7500 tylko z nim też 1 problem bo jest za głęboki jak na moją szafkę rtv ale ten problem można pominąć...podstawowe pytanie jest ile wart ten AVR 7500...nie chodzi mi tylko ile wart jest w sensie brzmienia tylko za ile potem można go odsprzedać?? jeśli okaże się nietrafiony:)

Ten harman byl calkiem porzadny ze 4 lata temu, tyle, ze jest ma tylko 5 kanalowy wzmacniacz i do 6.1 trzeba dodatkowej koncowki mocy. Ja bym nie wchodzil w to, chyba, ze super stan i dobra cena 2000 zl maks. (lub masz nieduzy pokoj gdzie 5 kanalow wystarczy lub bedziesz wiecej uzywal do stereo niz kina).

dzięki

nie wchodzę w to bo gość chce niewiadomo ile, tzn. około 3000zł więc rzeczywiście nie warto...mam zamontowaną instalację 7.2 więc będę się bawił nowszymi Harmanami...

Dzieki wszyskim za opinie. Widzę że forumowicze są nasawieni na HK. Czy to ma być 435 czy 635 rzecz raczej drugoplanowa. Mnie wszyscy namawiają na Denona 3806. Szanuję Wasze opinie. Postaram się posłuchać HK. Americano te kolumny Elac 207.2 są super. W jakiej odległości od ściany min. muszą stać by było ok.

jakies min. 50-60cm, byc moze bedziesz musial troche wytlumic przednia sciane pomiedzy kolumnami - taki pasek ok. 40cm na wysokosci wysokotonowca wykonany z jakiejsc kombinacji 3 materialow (korek+filc+gabka) aby poprawic glebie sceny dzwiekowej...

Firma Onkyo jedna z najstarszych japońskich firm zajmujących się produkcją urządzeń audio wprowadza na rynek amplituner przeznaczony do zaawansowanych systemów kina domowego model TX-SR803E. Urządzenie posiada bardzo solidną stalową obudowę z przednim panelem wykonanym z aluminium. Cechą charakterystyczną nowej konstrukcji jest uchylana klapka ukrywająca rzadziej używane przyciski. TX-SR803E zawiera wszystkie obecne na rynku dekodery dźwięku przestrzennego, a także posiada certyfikat THX Select2® wraz z dekoderem THX Surround EX®. Zgodnie z najnowszymi trendami na rynku nowy amplituner Onkyo posiada wejścia i wyjścia w cyfrowym standardzie HDMI w najnowszej wersji 1.1. Zapewniają one doskonałe, niemal bezstratne połączenie między odtwarzaczem DVD a amplitunerem i ekranem plazmowym czy panelem LCD. Łączem HDMI przekazywany jest sygnał audio/wideo z przepływnością 5Gbps co pozwala na przesłanie 8 niezależnych kanałów z jakością 192kHz/24bit. Dzięki konwersji sygnału wideo typu kompozyt i S-Video do postaci komponent, amplituner może być wykorzystany do stworzenia spektakularnych instalacji kina domowego, zapewniając perfekcyjne wykorzystanie dostępnej w systemie jakości obrazu. Podczas przeprowadzania procesu konwersji sygnału, bardzo istotne jest to, by zachowana była precyzyjna synchronizacja obrazu. W nowym aplitunerze Onkyo zastosowano układ TBC (Time Base Corrector) który zapewnia doskonałe zsynchronizowanie czasowe obrazów w konwertowanym sygnale. TX-SR803E wyposażony jest w automatyczną kalibrację systemu głośnikowego, wykorzystującą mikrofon i dwutonowy generator szumów. Onkyo, w odróżnieniu od innych producentów, dzięki pięciozakresowemu korektorowi graficznemu, potrafi doskonale spasować brzmienie całego zestawu kolumn głośnikowych. Automatyczna kalibracja systemu głośnikowego potrafi także, z dokładnością do 10Hz, podzielić przetwarzany sygnał między zestawami a aktywnym subwooferem, wyrównać poziom głośności poszczególnych kanałów, a także ustawić opóźnienie tak, by do słuchacza sygnał docierał w perfekcyjnie dobranym czasie. Kolejną przydatną funkcją w jaką wyposażony jest TX-SR803E, to odtwarzanie sygnału stereo w systemie multiroom. Amplituner wyposażony jest w specjalne wyjście głośnikowe, z którego można zasilić zestaw głośnikowy umieszczony w dodatkowym pomieszczeniu. System zezwala na równoczesne słuchanie dwóch niezależnych źródeł z różnymi poziomami głośności w dwóch oddzielnych pomieszczeniach. Najnowszy produkt Onkyo wyposażony jest w łącze RI (Remote Interactive) dzięki któremu możliwe jest przewodowe sterowanie innymi urządzeniami Onkyo, a także współpraca ze stacją dokującą iPod (DS-A1).

Kosztuje od 5000-6000 tys. i posiada gniazda do HDTV. Ten, o którym piszesz TX-SR 7003E kosztuje od 3000 - 4000 tys. zł i nie ma gniazd HDTV. Od 6 lat mam A/V ONKYO TX-DS 787 i jestem z niego bardzo zadowolony. Miałem ten sam problem co Ty, a o firmie ONKYO nigdy wcześniej nie słyszałem. Teraz jak kiedyś będę zmieniał sprzęt to znowu padnie mój wybór na ONKYO. A/V tej firmy jest doskonały pod każdym względem (oglądanie filmów, czy słuchanie muzyki). Ponad to są tam takie rozwiązania technologiczne, które można znaleść tylko w dużo droższym sprzęcie, no i certyfikat THX świadczy o jakości tego sprzętu. Nie masz co się zastanawiać nad Yamachą, Denon, te firmy odstają w porównaniu z ONKYO. Poczytaj sobie testy w specjalistycznych czasopismach. W klasie średniej ONKYO ciągle na pierwszym miejscu.

5000-6000 zl za onkyo TX-SR803 ? Chyba komus walnelo w dekiel ;)

W USA srednia cena za niego to 800 USD czyli w Polsce wychodzi 6.25 - 7.50 zl za 1 dolara ;))))

Oczywiscie onkyo to dobry sprzet dlatego wymienilem go na 2 miejscu po harmanie, ale biorac pod uwage zawyzenie ceny w Polsce nie jestem teraz pewien czy to 2 miejsce jest zasluzone (relatywnie).

Jesli chodzi natomiast o Harmana AVR-435 to polska cena 2800 zl jest relatywnie znacznie atrakcyjniejsza od onkyo, w USA trzeba zaplacic za niego $600 wiec przy polskiej cenie wychodzi 4.66 zl za 1 dolara. Jesli natomiast ktos ma mozliwosc kupienia onkyo w normalnej cenie, to bardzo polecam. Sam mam ochote na ich flagowy DVD player DV-SP1000, jedynie perspektywa pojawienia sie Blu-ray za pare tygodni mnie powstrzymuje ;)

pol32

>Właściwie nie w temacie, ale moge sie dowiedzieć czegoś więcej o tych Elacach

w a-v 11/2005 były testowane -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz rację "americano", że sprzęt w Polsce ma zawyżone ceny. Ja swojego TX-DS 787 sprowadziłem sobie w 2001 z Niemiec i zaoszczędziłem 1000 zł. Miałem tylko problem z gwarancją, bo nie byliśmy wtedy jeszcze w Unii.

Ukryta Zawartość

to są ceny niemieckie i zaczynają się od 800 Eur. Zawsze możesz kupić w Niemczech dużo taniej, a teraz kiedy jesteśmy w Unii to gwarancja jest uznawana w Polsce. Nie rezygnuj z tej firmy tylko dlatego, że w Polsce jest droga.

Ukryta Zawartość

Mirras

Czy nie skopiowałeś swojej wypowiedzi z jakiejś recenzji?

Może i masz rację w tym co piszesz, ale wydaje mi się, że twoja wypowiedź jest subiektywna i wynika z zakochania sie w firmie Onkyo. To prawda dużo ampliyunerów Onkyo ma THX.

Piszesz same bezsensowne bzdety o funkcjach itp. Opisz barwę dźwięku, szczegółowość, przestrzeń, separacje kanałów, analityczność, odzwierciedlenie naturalności, odwołaj się do innych marek sprzętu i opisz wrażenia odsłuchowe.

Skopiować nie skopiowałem, ale nie będę ukrywać, dużo czytałem o tej firmie i oglądałem testy ze specjalistycznych czasopism, które są obiektywne w swoich recenzjach i żadnego produktu nie faworyzują, a opierają się na rzeczywistych parametrach.

Przed 5 laty nosiłem się z zamiarem zakupu A/V różnych firm takich jak H/K, Pioneer, Denon i pozostałych z wyższych półek. O Onkyo nawet nie słyszałem. Nie chciałem kupować czegoś co po zakupie będzie mnie nurtować, czy dobrze kupiłem. Wtedy to mój znajomy zapalony Audiofiel zapytał mnie czy zam taką firmę jak Onkyo. Od tamtej pory jestem z"zakochny", to prawda w tej firmie. Kupiłem wtedy A/V TX-DS787 i jestem bardzo z niego zadowolony. Ma takie funkcje, jak osobne ustawienia parametrów dźwięku na każdym z 6 kanałów, ustawienia odległości kolumn od słuchacza, dźwięk jest takiej samej bardzo dobrej jakości, gdy słucham muzyki w stereo, czy oglądam filmy w systemie 5.1 (DD, DTS). Certyfikat THX Select gwarantuje mi specjalny tryb pracy DSP jak: Cinema Re-EQ, Timbre Matching, Adaptive Decorrelation i Bass Menagment. Jest wiele jeszcze innych funkcji i możliwości, za które musiałbym w innej firmie zapłacić dużo więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.