Skocz do zawartości
IGNORED

Restauracja kolumn - male pytanie

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczow. Mam pytanie dotyczace tuningu optycznego moich kolumn T+A TMR 160 Criterion. W skrocie wyglada to tak: kolumny nabylem bardzo okazyjnie gdyz byly w dosc oplakanym stanie, tzn. poobijana obudowa, odpryski farby na duzych powierzchniach wynikajace chyba z wieku (okolo 20 lat), pozatym jeden wyokotonowy i jeden srediotonowy byly do wymiany ( juz dokonanej ). Postanowilem doprowadzic je do normalnego wygladu, tudzierz calkowicie zmienic ich ponury (czarny) wyglad na bialy :) Nie zastanawiajac sie dlugo wzielem szlifierke, zeszlifowalem stara farbe do praktycznie golej powierzchni ( jest to naturalny debowy fornir, bardzo twardy ). Znajomy stolarz polecil mi je zgruntowac przed malowaniem, po czym wielokrotnie malowac na zmiane ze szlifowaniem. Efekt jest coraz lepszy, kolumny pochlonely juz ponad pol litra farby i pare arkuszow papieru sciernego. Moje pytanie dotyczy kwestii koncowej tzn nadania polysku. Wiem ze nie uda mi sie uzyskac efektu polysku "fortepianowego" ze tak to nawze, jednak chcialbym nadac im jak najwiecej gladkosci. Jeden moj znajomy mial kiedys takie polaczenie, tzn bialy polysk i czarne sterowniki, wygladalo na moj gust fantastycznie. Czy macie pomysly na uzyskanie takiego efektu?? Zwykly lakier??? Lakier samochodowy??? Prosze o pomoc W zalaczeniu kilka fotek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4563-100005525 1170286823_thumb.jpg

post-4563-100005526 1170286821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24904-restauracja-kolumn-male-pytanie/

efekt chwilowy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

jak widać połysk fortepianowy jest jak najbardziej możliwy.

Ukryta Zawartość

dzieki za link, widzialem ten wpis, naprawde fajnie mu to wyszlo. Ja poki co jestem na etapie gruntowania, nalozone sa 2 warstwy farby akrylowej z podkladem, po kazdym razie kolumny byly szlifowane paiperem 320, wypily juz prawie litr farby. Podklad nakladalem walkiem, jednak od teraz wszystko bede robil pistoletem, mam calkiem dobry kompresor wiec mysle ze efekt bedzie lepszy niz walkiem. Licze sie z tym ze trrzeba bedze nalozyc okolo 5 warstw farby, kazda z nich bedzie szlifowana. Co bedzie na koncu tego jeszcze nie wiem, myslalem nad lakierem samochodowym ale tak jak wspomnial autor podanego przez ciebie wpisu, nie jest to takie proste jak sie to wydaje. Moze lakier rozwiaze sprawe, chodz watpie....Rozeznam sie w cenach lakiernikow samochodowych, moze bardziej sensownie bedzie oddac je specjaliscie.

Ja się nie znam na tym, tak tylko podrzuciłem ten link, ale po próbach uzyskania koloru szampańskiego na mojego Marantza (jak go kupiłem był trochę przyrdzewiały z góry) i walce z pędzlem, paprochami, itp, szczerze polecam udanie się do lakiernika (ale jakiś efekt osiągnąłem). Przy tym trzeba mieć wprawę i sprzęt, no jak masz pistolet to i tak jesteś już na dobrej drodze, ale i tak chyba lepiej pszukać fachowca. Powodzenia!

• 2 miesiące później...

efekt koncowy...

Ukryta Zawartość

post-4563-100001919 1170292335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

POwiem tak, po odpieciu moich diy Visatonow, i podpieciu T+A wiem ze juz nigdy Visatony nie wroca do mojego zestawu. T+A graja o niebo lepiej, to najlepsze glosniki jakich kiedykolwiek sluchalem w moim systemie. Sa to jak juz wspomnialem linie transmisyjne, wszystkie sterowniki to vify, 2 basy 25cm, i kalotka w srednich, pasmo przenoszenia siega 18hz. Graja super neutralnie i w przeciwienstwie do moich visatonow nie denerwuja w absolutnie rzadnym pasmie, mozna ich sluchac godzinami. Sa super precyzyjne, scena jest niesamowita, naprawde robia wrazenie. Mam do tego monobloki ziefle z bardzo wysokim wspolczynnikiem tlumienia (ponad 1000) podpiete pod sony cdp-x505es. Co do porownania to mialem okazje w sluchac ich razem z Visatonami ktore nie mialy najmniejszych szans, z wyjatkiem basu ktory w wypadku visatonow byl na zblizonym poziomie, jednak srednica i gora o niebo gorsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.