Skocz do zawartości
IGNORED

WASZE KLONY KOLUMN DIY

brylant

Rekomendowane odpowiedzi

Druga wersja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>>henrykpiątek

Jestem strasznie ciekaw jak Pan zrobił te kopuły? Sam rzeźbię coś podobnego, ale z racji braku szeroko pojęteko uposarzenia stolarskiego jest to naprawdę hand made..ja za formę użyłem butelikę po coca coli + front z 30 mm mdf'u - całość nadziałem na moją wiertarkę (tak powstała tokarka:P)żywicą, szpachla i DUŻO szfifowania.

Ale jak patrze na Pana wykonanie to poprostu czuję się "." taki malutki!

...ja bym je trochę "wtopił" w obudowę, ale to przepiękne wykonanie...brak mi słów!!!

Większe zdjęcie.

Głowa jest sklejona ze sklejki, następnie toczona i lakierowana , nic prostszego, pod warunkiem że ma się dostęp

do odpowiednich obrabiarek, no i trochę to kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Henryku ----> nie chciałbym podważać Pana kompetencji ale takie umieszczenie kopułki jeśli obudowa jej jest wyraźnie większa niż średnica membramy nie ma sensu poza efektem optycznym i dobrym poczuciem jej posiadacza. Firmowe aplikacje tak umieszczonego tweetera (np B&W) są nierozerwalnie związane z zastosowaniem neodymowego magnesu i bardzo małej obudowy.

Dla takiego głośnika jak Pan zastosował (z obudową pewnie ok 100 mm) skutkuje rezonasami w paśmie akustycznym (tak samo jak np w Usherach CP-6311). Chyba, że się mylę.

>>>>>>>jaro4444, 9 Mar 2006, 12:59

Popieram pytanie kolegi...czytałem odnośnie baffle step kilka publikacji i wyraźnie wszyscy piszą iż cylindrycny kształt potęguję ten efekt i jest najgorszym z możliwych rozwiązaniem. Czy może mógłby ktoś sprostować, to zagadnienie pod kątem podobnej obudowy (chodzi o dopuszczalne wymiary okrągłego frontu), bo jakoś niewydaję mi się że tacy produceńci jak szanowny B&W pozwoliliby sobie na taką gafę, a sam kształt to jedynie chwyt dizajnerski ..poruszam ten temat, ponieważ sam zastosowałem podobną konstrukcję kopuły, tyle że ma ona mniejszy wymiar - obrys zewnętrzny ma średnicę 8cm, zaś kopułka to neodymowy SS o 6cm średnicy zewnętrznej - zatem z każdej strony zostaję po ok. 2cm (od krańca kopułki do zaokrąglonego rantu obudowy),

przyznam się że w moim przypadku chodziło o nietypowy wygląd i zniwelowanie efektu "ostrych rantów".

Salmo ----> ale może więcej troszkę teorii poproszę skoro rozmija się z praktyką ;)

Jak mi wiadomo (a widziałem nawet to na pomiarach u kolegi z forum) odbicia od krawędzi nie są obojętne ...

Bego ---> przecież ja nie mam przeciw Panu Henrykowi nic osobiście. Pytam tylko o zjawisko bo wiadziałem na pomiarze wyraźny dół na charakterystyce pochodzący od odbić na krawędzi (pomiar w Clio).

zrobiliśmy coś takiego dla klienta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro

spokojnie. wiem ze nic nie masz do Pana Henryka.

jesli chcesz obserwowac zjawisko dyfrakcji to zobacz ten programik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bego, 9 Mar 2006, 13:32

>klient tak chcial to Pan Henryk zrobil.

Ja też miałem zastrzeżenia co do wielkości i sensu stosowania tego rozwiązania w tym konkretnym przypadku, ale było tak jak "bego" słusznie to wyjaśnił.

umieszczenie twetera w osobnej obudowie ma taka zalete ze mozna nim regulowac na glebokosci a tym samym wyrownac centra akustyczne. przy wyzszym podziale ma to spore znaczenie.

pozatym izoluje sie tweter od drgan pochodzacych z obudowy gl. niskotonowych.

• 11 miesięcy później...

Tak dla przypomnienia ciekawego tematu - następne moje klony obudów Avalon'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to i ja się pochwalę.

etap po podkładzie. jak skończę to zrobię lepsze zdjęcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nadal po podkladzie.

Ukryta Zawartość

post-10639-100007135 1172998136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zybel wykonalas kawel dobrej roboty tylko czemu takie liche ustawienie glosnikow trzeba bylo dac wysokiego , sredniaka i z dwa basy ale i tak mi sie bardzo podoba powiec jeszcze co tam za glosniki beda siedziec ??

niestety tylko

visaton g25ffl

gdn 13/40/2 - 8 ohm

gdn 20/60/3 ex jeden dlatego że jest na lini transmisyjnej i na dwa byłby za maly przekroj kanału.

Zacząłem je robić ponad rok temu nie mając pojęcia o budowie kolumn. następne zrobie na lepszych głosnikach i pewnie na bass-reflexie. Chyba że okaze się, ze ta linia zagra przyzwoicie. Zwrotki ciągle są w budowie, ale i tak bede musial kogoś poprosić o pomoc w pomiarach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.