Skocz do zawartości
IGNORED

AD1955+6*AD979=DAC+pytania

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem jeszcze TORXa i też działa. I nawet przez to że przesadziłem z diodami które dają spadek napięcia do jego zasilania się przekonałem że działa już od 3.3V ale wtedy STA ma pewne problemy z synchronizowaniem się. Teraz jest 4.6V też trochę za mało, jutro poszukam diody o mniejszym spadku. Bo na płytce jest stabilizacja tylko 3.3V więc dla TORXa obniżam z głównego stabilizatora dla cyfrówki który daje 6 i trochę.

Niestety coś się z masą porobiło źle, a do tej pory było tak dobrze i miałem delikatne burczenie, dość wysokotonowe w głośnikach, teraz przeszło, więc mam nadzieję że to jakiś zimny lut. Bo niechałbym żeby się okazało że jednak trzeb było dać transformatorek separujący. Burczenie było gdy był włączony i DAC i napęd (Grundig CD 303). Jutro poszukam przyczyny...

A teraz gdy znowu słucham Last.fm po raz kolejny się dziwię "jak nieźle" może brzmieć MP3 128kbit/s jak się je puści przez porządny DAC. MP3 to zło ale największymi winowajcami są chyba jednak przetworniki w tym z czego się go słucha...

• 1 rok później...

Tak tym tematem się zajmowałem, potem upadło na długi czas, potem znowu trochę się zająłem, potem znowu upadło. Ale najgorsze jest to że właściwie po lepszym porównaniu to mi ten cały DAC się mniej podobał od TDA1543 w CD który służy za transport dla niego. A teraz podłączyłem do niego DAC z TDA1541A i jest lepszy. Więc o wiele prostszy układ z TDA1541A pobija całą tą komplikację. Hmmm, może kiedyś z jeszcze większym skomplikowaniem i z upsamplingiem, coś z tego będzie...

Nie napiszę ogólnie że tak jest. Piszę tylko że się przy tym narobiłem. Z AD1955 zrobiłem dużo zamieszania (stabilizacja wszystkiego oddzielna, dual mono), a pojedynczy TDA1541A podoba mi się bardziej. Ale może coś spieprzyłem... Albo jest to kwestia tego co ludzie mówią, że TDA1541A ma "inną szkołę brzmienia" czy jakoś tak i po prostu nie którym się bardziej podoba.

Acha, do obu stosowałem ten sam odbiornik na CS8416

Wydaje mi się, że chyba została źle zaprojektowana płytka. DAC AD1955 zbiera dobre opinie, więc przyznam się - troche mnie to dziwi.

Co prawda TDA1541 to rzeczywiście zupełnie inna szkoła dzźwięku i może być lepjej, nawet znacznie jeśli patrzymy na bas i przyjemną średnice.

Ale Ten AD za to jest znany ze wspaniałych, rozdzielczych tonów wysokich i dobrej czytelności- budowania sceny. Tu akurat stary wielobitowiec ma mniej do zaoferowania.

Co do odbiornika to dobry wybór, bo akurat CS łatwo zaplikować.

Może też niesprawdił się analog ? Przecież troche inne wymagają obydwa DACa.

Nie no analogi były inne. Dla AD1955, według noty i jak widać w tym wątku wyżej, a dla TDA1541A taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A CS to faktycznie dobry, wcześniej do AD1955 używałem układu ST i grało jeszcze gorzej i do tego jakieś problemy z brumieniem były. A z CS wszystko super, zrobiłem go z oddzielną stabilizacją dla rdzenia, PLL i I/O(5V) na LM317 każde.

Ukryta Zawartość

Obecnie gram na bardzo podobnym dacu, tyle że z upsamplerem. Dźwięk jest bardzo dobry, aczkolwiek trochę musiałem się nagimnastykować żeby go uzyskać - na płytce która przyszła od Chińczyka wymieniałem kondy blokujące i opampy na ad797, także zasilanie kostki DACa dodatkowo odsprzęgałem.

Ukryta Zawartość

Na wyjściu zrezygnowałem z bufora (chociaż nie degradował dźwięku), ale jeszcze mam lampkę więc nie był mi potrzebny.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ooo, ciekawa płytka, właściwie to to co chciałem zrobić, tylko jeszcze do AD1896 nie doszedłem. Może to właśnie kwestia upsamplingu... A masz schemat do tego? Chińczyk daje? Bo ciekawy jestem jak oni taktują wszystkie układy AD. Widzę scalony generator, ale jeszcze jakiś scalak, co to?

Tak, Chińczyk daje schemat, tylko trzeba wyraźnie o to poprosić. Ja kupowałem właśnie u snow48_6 - to mój któryś z kolei zakup u tego sprzedawcy i jeszcze nie miałem poważniejszych problemów. Raz coś nie działało to napisałem co jest uszkodzone i mi przysłali uszkodzoną kostkę na własny koszt.

Płytka jest projektowo dość przyzwoicie zrobiona, da się wymieniać elementy - a trochę tego jednak do wymiany jest - rezystory są przyzwoite ale te mniejsze kondy już niekoniecznie. Z góry ostrzegam że płytka wymaga aż 4 napięć zasilających:: 2x18V (zasilanie bufora) i 2x9V (część cyfrowa i analogowa DACa). Można to sobie trochę uprościć ale nie wiem czy warto.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Schematy dostałem w formie papierowej, ale je zeskanowałem i są tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Coś tam powinno być widać.

Generalnie dość szablonowa konstrukcja, ale dość rozbudowana i fajna baza do dalszych eksperymentów. Sam DAC nawet po wygrzaniu gra tak sobie, chociaż tragicznie nie jest. Dopiero po wymianie kondów, opampów (a i te które przychodzą z płytką po wygrzaniu najgorsze nie są), diód (na soft-recovery) zaczyna to sensownie grać. Bas jest bardzo dobry, głęboki i dobrze kontrolowany.

Ważne że płytka jest dość duża i przyzwoicie zaprojektowana, można poeksperymentować.

Jeszcze go nie porównywałem u kogoś - dopiero od dwóch tygodni dźwięk jest w takiej konwencji jaką lubię, ale jak nadarzy się okazja to ją wykorzystam, wstydu nie będzie.

Ukryta Zawartość

Dokładnie bez mikrokontrolera tylko na ustawieniach domyślnych, które swoją drogą są w zupełności wystarczające i przystępne. Ja używałem konfiguracji tylko dla tego że chciałem dualmono, a tu już musisz powiedzieć AD1955, który jest lewy, a który prawy. Ale jeżeli mikrokontrolery nie przerażają jako takie to jest to naprawdę banalne wysłanie konfiguracji po SPI.

• 3 tygodnie później...

trryt, nie jestep przekonany czy dual mono to dobry pomysł. Jeśli będziesz miał zbyt duże rozbieżności pomiędzy samymi kostkami to się namęczysz a i tak nic dobrego Ci nie wyjdzie.

Masz na myśli rozrzut parametrów? Bo właśnie się namęczyłem i jak pisałem wcześniej wolę TDA1541A. No ale jednak producenci wykorzystują dual-mono, myślisz że jakoś "parują" te układy? AD1955 domyślnie ma takie ustawienia jak w tabeli na stronie 14 datasheet tam gdzie value = 0, czyli m. in. PCM, I2S, słowo 24 bity, stereo, master clock 256*Fs.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.