Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Harry

taaa.. wiem o czym mowisz ja mam Bontrager Jones ACX 2.2 i podobnie jak u ciebie w terenie super ale po asfalcie troche halasuje :)

Naszczescie wiecej (80-90%) spedzam w lesie wiec mi pasuje

michal

witam

mam prośbe- moglibyscie mi napisac jaki jest widelec amortyzowany do 200 zł (ale z elastomerami- nie szajs z hipermarketu)

czy hamulce tektro sa w miare dobre- tzn czy mi sie nie rozlecą?????

z gory dzieki za wpisy

pozdrawima

_cypis_

masz racje ze do XC najlepsze sa opony ok 1,9" ale to dotyczy raczej startow w zawodach, ale jezeli jest to jazda dla przyjemnosci obcowania z lesna przyroda to powyzej 2" jest jak najbardziej wskazane.

marcinw899

widelce z makrokesza wlsnie sa oparte o elastomer bo to jest najtansza technologia dostepna na rynku. Najtansze "firmowe" widelce tez sa elastomerowe ale to jest nieporozumienie.

proponuje poszukac czegos z drugiej reki ale na sprezynie i w kapieli olejowej albo z kartridzem olejowym (manitou,rst albo suntour)

tekro nie jest zle ale poszukaj na allegro Avid-a SD5 jest niedrogi a prawie jak SD7 i lepszy niz shimano do deoreLX wlacznie

pozdrawiam

michal

_cypis_

a FR to 2,5 - 2,7 "

a co do mody to nie jest tak. Kiedys poprostu opony 2,2 2,3 wazyly tyle ze wykluczalo je z XC calkowicie.

a co powiesz na to ze kiedys standartem DH byly widelce o skoku 80-100 a teraz w XC , to tez moda ?

marcinw899

tu masz SD5 komplet P-T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu masz amora sprezyna/olej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupie pytanie: czy w v-brakach nie są najważniejsze klocki? Tak na logike to przecierz tylko dwie dzwignie, więc niezależnie od producenta nie powinny działać w różne sposoby, konstrukcja jest taka sama (lub bardzo podobna)

PrzemekElektro

tak niby masz racje ale hamulec to po pierwsze nie tylko szczeki ale tez linka,pancerz no i dzwignia i od precyzji wykonania oraz drobnych roznic w budowie zalezy dzialanie calosci

jezeli zas chodzi o szczeki to tu tez precyzja wykonania, moc sprezyny i geometria ramion tez mam duze znaczenie

a prawie takie same robi wielka roznice :)

ale faktycznie dobre klocki to duza czesc hamulca.

przezutki deore i XTR tez sa prawie takie same a jednak dzialaja zupelnie inaczej (szybkosc i precyzja)

marcinw899

jezeli juz zamierzasz zalozyc amortyzator, to proponowalbym zalozyc do tego mostek A-head ale najlepiej udaj sie z tym do jakiegos serwisu rowerowego tam zobacza i ocenia co i jak.

michal

Np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>marcinw899

w serwisie niech Tobie ktoś podpowie jakiego amora potrzebujesz (nie chodzi mi tutaj o jego skok, przeznaczenie czy medium ściskane) ale o to czy rura sterowa ma mieć średnicę 1" czy 1 i 1/8"i czy rama narzuca Tobie wykorzystanie jednego z kilku rodzajów sterów i mostków. Od tego będzie zależeć, czy amor ma mieć rurę sterową gwintowaną czy gładką. Nie wiem, czy Twór rower jest wiekowy czy nie, ale w starszych ramach główki ramy przystosowane były do rur 1 calowych, a obecnie bardzo mało na rynku jest nowych amortyzatorów właśnie z taką rurą. Warto na to zwrócić uwagę, żeby później nie wtopić kaski.

Pozdrower

>marcinw899

Wszystko więc wskazuje na to, że będziesz potrzebował rury sterowej amora o średnicy 1 cala. W każdym razie upewnij się w tej materii. To mocno zawęża poszukiwania. Na całe szczęście zwłaszcza te budżetowe amortyzatory można gdzieniegdzie kupić z taką rurą sterową.

Pozdrower

:)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

michal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisze jest 1 i 1/8 (czyli sa 2 rodzeje - czy to jakies uniwersalen jest????

Ukryta Zawartość

Marcin. Tutaj. Zmierz, lub jezeli nie jestes pewien napisz do nich, i zastanow sie nad King'iem. Te sa fajne, poniewaz sa kolorowe. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no.. słuchajcie takie pytanko

mama szuka roweru... cena max max 1000zł

może być góły, bo części typu błotniki lampy itp to sie dokupi albo poprzekłada.

Pytanie teraz co wziąć, warunki to tak że ma mieć amortyzator z przodu i wygodne siodełko :)

Unibike jest fajny, ale ceny ma troche zaduże,

jest np Giant Cypress SE, cały na osprzęcie SRAM, a nie wiem czego warte są ich przerzutkii hamulce,

ale myśle że nienajgorsze. goły kosztuje 1100, lepiej coś tanszego by było znaleźć.

Authory.. dla faceta bez problemu można coś sensownego

Moongose Annpurna . Amortyzowane szerokie siodełko, widelec no i ładny ;-) Do kupienia był kiedyś w Makro za ok 700-800zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.