Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, żebym miał coś do gravela,ale to samo można osiągnąć na hardtailu z przyzwoitą amortyzacją i na dobrym osprzęcie.Piszę to po przejechaniu ok 150 tys km,w tym kilkanaście tys po Beskidzie Żywieckim i Sądeckim,kiedy jeszcze elektryki były w sferze marzeń,reszta to Mazowsze i Podlasie-piachy i bezdroża.Nigdy nie miałem wrażenia, że rower mnie ogranicza.Dlatego gravel z dziwną kierownicą i sztywnym widelcem mnie nie przekonuje.

Żeby nie było -szosowkę też miałem na stanie,10 atmosfer w gumach i włoska biżuteria,na asfalcie rakieta😄

Teraz te same trasy przemierzam motocyklem enduro,na asfalcie może trochę wolniej,ale poza nim jadę,gdzie chcę (tu może zawieść kierownik,nie sprzęt 😄).

Wszystkim dużo zdrowia i kilometrów.

Edytowane przez browarb
Poprawka

Mnie jazda na rowerze górskim męczy na dłuższych trasach a nigdy innego nie miałem. I szukam raczej gravela bo i sakwy doczepiszlub bikepacking, nir chodzi o to żeby jeździć po wertepach ale czasem przez polna drogę czy las.

Na szosówce bym się zabił chyba, na mtb potrafiłem się rozpędzić z miejsca do 55 km na prostej lub z górki ponad 72 na dość grubych oponach a szosowka co, nie wybacza błędów 

28 minut temu, Szkice napisał:

Mnie jazda na rowerze górskim męczy na dłuższych trasach a nigdy innego nie miałem. I szukam raczej gravela bo i sakwy doczepiszlub bikepacking, nir chodzi o to żeby jeździć po wertepach ale czasem przez polna drogę czy las.

Na szosówce bym się zabił chyba, na mtb potrafiłem się rozpędzić z miejsca do 55 km na prostej lub z górki ponad 72 na dość grubych oponach a szosowka co, nie wybacza błędów 

Mam dla Ciebie tylko jedna radę. W Decathlonie na przykład da się wypożyczyć na cały dzień grawela. 
Potestuj i przekonaj się sam czy ten rower jest dla Ciebie. Istnieje jeszcze grawel z prostą kierownicą. Znam osoby, które po zakupie, namówione przez gwardię grawelowcow przeklęły barana. 

20 minut temu, kwasior21 napisał:

Mam dla Ciebie tylko jedna radę. W Decathlonie na przykład da się wypożyczyć na cały dzień grawela. 
Potestuj i przekonaj się sam czy ten rower jest dla Ciebie. Istnieje jeszcze grawel z prostą kierownicą. Znam osoby, które po zakupie, namówione przez gwardię grawelowcow przeklęły barana. 

Nie kupuje wdecatlonie. Mam już sklep koło Oświęcimia upatrzony i tam będę dzwonił czy jakaś jazda próbna jest możliwa. Interesują mnie dwa modele Merida silex i giant revolt 2 może jeszcze jakiś 

Teraz, Szkice napisał:

Nie będę brał na pewno w ciemno. Ale brakuje mi na prostej kierownicy chwytów, montowałem rogi już i trochę pomogło. 

Edytowane przez Szkice
39 minut temu, Szkice napisał:

Nie kupuje wdecatlonie. Mam już sklep koło Oświęcimia upatrzony i tam będę dzwonił czy jakaś jazda próbna jest możliwa. Interesują mnie dwa modele Merida silex i giant revolt 2 może jeszcze jakiś 

U siebie mam 3 chwyty i jest ok. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

47 minut temu, kwasior21 napisał:

U siebie mam 3 chwyty i jest ok. 

Ukryta Zawartość

Mi za dużo rzeczy przeszkadza już w tym moim rowerze. 

52 minuty temu, browarb napisał:

Może zamiast prostej kierownicy z rogami pokombinować z giętą?U mnie taka zmiana była kiedyś jak objawienie.

Moja ma gięcie chyba około 20 stopni, sam też ustawiałem ją kilkanaście razy bardziej do siebie, potem inaczej, zmieniałem mostek na negatyw. 

Za dużo rzeczy nie gra już a szkoda kasy już na wymianę bo i tak nie wiem co mi nie pasuje 😛 Choć w tym roku kupiłem do niego nowy amor...  w góry jest bardzo spoko rowerem, góry lasy to właściwie jego żywioł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice

A mi taki weekendzik wpadł. W sobotę trochę padało i nie pojechałem w góry. Niedziela okazała się strzałem w 10kę.

Modzę teraz filmik z gopro. Niebawem premiera.

Ukryta Zawartość

BTW. Love emburo.

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, GB napisał:

Popatrzcie, gdzie mnie doprowadziły fascynacje rowerowe i przy okazji jazzowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) c096b8ad9f834b1d24854945b8c2c130.jpg

Czy to już fanatyzm czy jeszcze nie? 😉🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe... W końcu coś nie elektrycznego 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zeszłotygodniowy wypad w góry. Trochę się zbierałem się z posklejaniem materiału. Pogoda była perfect, dziś natomiast nie nastraja mokra bryza, śnieg z deszczem. Zobaczymy jak będzie jutro.

Tymczasem przypomnijcie sobie jak to było tydzień temu.

Y-d ride.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powoli zima wdziera się w naszą codzienność. Może w mieście tego nie widać, ale wystarczy wyjechać parę km za i świat zaczyna nabierać bieli. Tak było w dniu wczorajszym na Raduni.

Dziś było ciepło, sucho i słonecznie, przynajmniej u mnie więc 50 km szosa pięknie mi się przejechało. Po dłuższej przerwie smakowało wybornie i nawet nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo tego potrzebowałem. Zmiany. Kupiłem fulla Specialized Epic FRS.  Kręgosłup się starzeje jak i całość ziemskiego jestestwa przez co ostatnie 3 tygodnie zmagałem się z rwą kulszowa . Nie było specjalne bolesne ale raczej upierdliwe z nawracającym bólem w prawym pośladku. Masowanie, maść Olfen i większe dawki witaminy D3 +K2 i magnezu przyniosły ulgę, choć ciekawe na jak długo. Stąd decyzja o kupnie fulla . Jak przyjedzie wrzucę zdjęcia. Mój hardtail Sworks będzie szukał nowego właściciela. Karbon łącznie z kierownicą i sztycą,  poniżej 10 kg wagi , Shimano XTR 2x10 dziala jak marzenie, dla kogoś o wzroście 180 185 cm .Ja łapałem się w dolnej granicy i musiałem delikatnie korygować mostkiem . Zainteresowani na priv. Cena naprawdę przyzwoita. W sobotę to mogę zainteresowanej osobie podesłać zdjęcia bo będę robił na OL x

Z kumplem w poprzednią sobotę pojechaliśmy do brodnickiego parku spontanicznie , w sobotę pętelka pod 40km ale teren pofałdowany daje w kość, pętla pomiędzy jeziorami piękne tereny, bardzo dobrze się jeździło -3 stopnie , szron na trawach i liściach , błotko pomarźnięte więc w miarę sucho nie lepko i twardo, drugiego dnia sypnął śnieg i zrezygnowaliśmy ze względu na brak opon zimowych 😉 

Ukryta Zawartość

IMG_3377.jpg

IMG_3373.jpg

IMG_3372.jpg

IMG_3386.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Mój najnowszy nabytek i już po pierwszej jeździe. Mam mieszane uczucia. 2,5 kg ciężej  robi różnicę . Zmiana kół z 27,5 na 29 cali również. Wszystko wydaje się ciężkawe i wołowate, zmieniła się też pozycja z agresywnej na bardziej krzesełkowatą. W zasadzie to nauka jazdy od nowa, właśnie ze względu na pozycję . Z plusów pluszowo i miękko pod tyłkiem po kamieniach, korzeniach i kępach trawy  bo zawiasy i damper FOX na to pracują . Stary przyjaciel S Works już znalazł nowego właściciela a mnie trochę łza się zakręciła w oku , kiedy przez głowę przeszły mi wszystkie miejsca, podjazdy i zjazdy, które wspólnie zaliczyliśmy czy dokonali. Nie było bata , nawet do 20 stopni nachylenia w Chorwacji kiedy podrywało przód w górę. To znak wchodzenia w starość i niejaka akceptacja ograniczonych możliwości organizmu , niestety. Jedyny powód sprzedaży i zamiany rwa z którą sobie chwilowo  poradziłem , ale kto wie na jak długo. Trzeba się przyzwyczajać i adoptować do nowych okoliczności 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Tyrion.L napisał:

Mój najnowszy nabytek i już po pierwszej jeździe. Mam mieszane uczucia. 2,5 kg ciężej  robi różnicę . Zmiana kół z 27,5 na 29 cali również. Wszystko wydaje się ciężkawe i wołowate, zmieniła się też pozycja z agresywnej na bardziej krzesełkowatą. W zasadzie to nauka jazdy od nowa, właśnie ze względu na pozycję . Z plusów pluszowo i miękko pod tyłkiem po kamieniach, korzeniach i kępach trawy  bo zawiasy i damper FOX na to pracują . Stary przyjaciel S Works już znalazł nowego właściciela a mnie trochę łza się zakręciła w oku , kiedy przez głowę przeszły mi wszystkie miejsca, podjazdy i zjazdy, które wspólnie zaliczyliśmy czy dokonali. Nie było bata , nawet do 20 stopni nachylenia w Chorwacji kiedy podrywało przód w górę. To znak wchodzenia w starość i niejaka akceptacja ograniczonych możliwości organizmu , niestety. Jedyny powód sprzedaży i zamiany rwa z którą sobie chwilowo  poradziłem , ale kto wie na jak długo. Trzeba się przyzwyczajać i adoptować do nowych okoliczności 

Ukryta Zawartość

Osobiście uważam, że dobrze zrobiłeś. Mojego znajomego ta dolegliwość wyłącza przynajmniej kilka razy w roku z funkcjonowania. Czas schować szpan do kieszeni i sprawić aby jazda była bezpieczna i przyjemna. Że szpanem to taki joke ofkors😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kwasior21
Teraz, kwasior21 napisał:

Osobiście uważam, że dobrze zrobiłeś. Mojego znajomego ta dolegliwość wyłącza przynajmniej kilka razy w roku z funkcjonowania. Czas schować szpan do kieszeni i sprawić aby jazda była bezpieczna i przyjemna😉

Tak przyjemna jak była na tamtym rowerze już nie będzie. To wspólne 10 lat i uczucie organicznej jedności z rowerem .Wszystko ustawione pode mnie do milimetrów. Teraz to kompromis i naprawdę nie to samo, ale trudno. Nie twierdzę że to na pewno wina roweru ale bijące korzenie kamienie i nierówności pewnie do tego się przyczyniły Lepiej tak niż w ogóle lub na wózku 

4 minuty temu, Allmr napisał:

A ja kilka lat temu zrobiłem sobie operację i mam święty spokój.

To nie tak że to duży ból i jestem na prochach. To takie drętwienie w prawym pośladku pojawiające się i znikające.Masaż medykamenty i codzienne rozciąganie to uśmierzyły ale dmuchać trzeba na zimne 

A u mnie dziś tak było.

Niespełna tydzień wcześniej w moich ukachnych pagórkach panował klimat iście zimowy.
Śnieg, lód, mróz powodowały trudności z przyjemnością.

A dziś wróciła pogoda jesienna. Mokrawa ściółka powodowała, iż opony świetnie wgryzały się w ziemię.

Kolejny świetny dzień na rowerze.

Ukryta Zawartość

Gratulacje, do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja. Korzenie i kamienie lepiej też wybierają większe koła. Tak więc masz dwukrotnie lepszą amortyzację nierówności.

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, GB napisał:

do lepszego człowiek się szybko przyzwyczaja

Tak , to święta prawda.😉 Klamkomanetki SLX to niestety  nie XTR w precyzji i prędkości działania 

Damper Fox w czasie uginania wydaje odgłos jakby przelewania się oleju w komorze. czy to normalne?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.