Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Do Jazza :-)

Witaj

Nie mamy pojęcia komu kiedyś w Polsce był potrzebny tak drogi sprzęt, i po diabła sprowadzono części zapasowe

do czegoś co się nie psuje. Dlaczego składowano go w pomieszczeniach gdzie nikt, rozsądny ziemniaków by nawet nie trzymał. Podejrzewam, że III [mono] sprowadzono więcej kiedyś niż potrzeba i kiedy pojawiły się IV [stereo] te pierwsze zaczęto kasować . III w opłakanym [ale do odratowania ] stanie można kupić w granicach 50$-55 $ a to jest około 150-170 złp. Każdego Nagra fascynuje, zwłaszcza Jej możliwości przy małej studyjnej, za mojego życia zanikała w błyskawicznym tempie duża studyjna węgierskie radiowe Mechlabory STM-310 , 600 czy o innej numeracji miały już tylko 19.05cm/sek i 38.1cm/sek.Od czasu do czasu Nagrę IV [stereo] na chodzie nie obtłuczoną ,bez osprzętu można kupić od 1300-1700 złp.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. [nie jestem pewien Stefan czy Stanisław Ci którzy Go znali z Legionów, Kampanii Wrześniowej, Pierwszej Dywizji Grenadierów Polskich [Francja] Polskich Sił Zbrojnych [Wielka Brytania] od lat już nie żyją

Korwin,

Jezeli te nagry, o ktorych piszesz maja sync, wszystko wskazywaloby na WFDiF oraz TVP przed wideo. Bez sync'u moze radio? Nalezy jednak pamietac, ze zakupy za komuny, zreszta nawet obecnie w sektorze mediow publicznych sa....nazwijmy to ladnie - nieprzemyslane. Jezeli trafisz na ladny egzemplarz IVS za w/w kwote, lub jej okolice, badz prosze tak uprzejmy i rzuc do mnie e-maila. Bede zobowiazany i postaram sie w miare swoich mozliwosci zrewanzowac.

jazz

Korwin, 14 Mar 2006, 12:30

>Mechlabory STM-310 , 600 czy o innej numeracji miały już tylko 19.05cm/sek i

>38.1cm/sek.

Parę dni temu poszedł jeden na Allegro za 130zł :) Tylko nie pomne modelu.

>PS. [nie jestem pewien Stefan czy Stanisław Ci którzy Go znali z Legionów, Kampanii Wrześniowej,

>Pierwszej Dywizji Grenadierów Polskich [Francja] Polskich Sił Zbrojnych [Wielka Brytania] od lat

>już nie żyją

Stefan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do Jazza -:)

To do czego mogę mieć jeszcze obecnie dostęp, nie miało nic wspólnego ani z Wytwórnią Filmów Dokumentalnych ani z TVP ani z PR czy PAP; to była zupełnie inna firma, która kochała się w akustomatach, mikrofonach stetoskopowych, mikrofonach interferencyjnych, mikrofonach z czaszą paraboliczną. Tak jak by im Maki do świńskiej roboty nie wystarczały. I jak u Stendhala Czerwone i Czarne obrót o 180 stopni i dalej przy żłobie i chyba sobie uściubolę na 4200 IC. Wymieniając paski na silnik założę kółko o podwójnej średnicy i będzie

to co trzeba. A jeśli zasnę ze zmęczenia to poproszę Boga aby w pijanym widzie objawiła się Nagra T; ponieważ zbyt częste wizje z IV-kami mogą się człowiekowi znudzić.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS 1 Jak się jakaś czwórka tania trafi osobiście dam Ci znać a wystawienie jej przyblokuję

PS 2. I znowu jedna karta gotowa wylutowałem, formowałem, wymierzyłem, wlutowałem na 6 elektrolitów tylko jeden musiałem wstawić nowy.

Do Dudivana

Dziękuję

Chłopie jesteś rewelacyjny

W okresie Pierwszej Światowej był jeszcze ten S. Kudelski cherubinkiem wśród dziatwy niepoczętej sikającym z chmurki na chmurkę a Ojciec Jego rzeczywiście miał na imię Stanisław i studiował na Politechnice Lwowskiej a potem w Szwajcarii.Poskładałem do kupy ich życiorysy, i wyszło mi to co wyszło , przepraszam za dezinformację

Od kilku miesięcy namawiam jednego starszego Pana aby mi udostępnił kilka godzin swojego wywiadu z Ireną de domo Krzyżanowską Sedler [córką prof. Juliana Krzyżanowskiego]. Poprostu chciałbym po sobie zostawić małe

co nie co ocalone od zapomnienia [nagranie w pełni prywatne a gość ma skończone 85 lat no coments]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Wczoraj [to jest 14 .02. 2006] o godzinie 10:35 PM czasu lokalnego padło pytanie co sądzę o UHER-ze REPORT 6OOO UNIVERSAL HARMAN/KARDON.

Jest mi niezwykle przykro ale tak jak o CR-1600 i o CR-1601 nie mogę o nim wyrazić pochlebnej opinii , jest drogi

i tandetnie wykonany. Złośliwy by powiedział, że jest to UHER REPORT 4000 MONITOR z odrzutu. A na pocieszenie

mogę powiedzieć, że na eBay jest obecnie kilka ciekawych pozycji a na Allegro 2: COMPACT REPORT 124 i UHER CR-240.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam

i polecam

Ukryta Zawartość

mikrofon do UHER-a REPORT PAUSE , MOWA/MUZYKA

Wtyki mikrofonowe DIN 545 w wersji UHER-a z zabezpieczeniem bagnetowym.

Ukryta Zawartość

Wtyki można stosować do wejść mikrofonowych w COMPACT REPORT 124, UHER CR-134/210 i UHER-ach REPORT z serii 4000 [mono!] w UHER-ach UHER CR-160, CR-240, CR-240 AV, CR-260 i CR-260 AV stosujemu wtyki siedmiopinowe

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ten pierwszy z wystawianych to pierwszy z serii tych większych CR-ów [magnetofon reporterski]

Cała seria to CR-160/ 160 AV, 240/240 AV, 260/260 AV < [uHER made in UHER] i CR-1600, CR-1601

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Tak jak pisałem prawy i lewy na wejściu mikrofonowym odbicie lustrzane na wejściu Radio uklad normalny impedancja dokładnie taka sam jeżeli i tam możemy podpinać mirofony bez żadnych przelutowań na wtyczce.

Wielokrotnie korzystałem z rozdzielacza gniazdo 2 x DIN 545 + kabel + wtyk DIN 545 kiedy korzystałem z pary takich samych mikrofonów lub spinałem prawy z lewym z lewym na wtyku.

Czasy mamy coraz ciekawsze, nagrywałem na SONY FX [90], VOX POPULI - VOX DEI

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Przepraszam za chaotyczność poprzedniego wpisu. Pisząc w miarę prosto impedancja wejścia Mikro i Radio jest taka sama tylko położenie pinów sygmałowych odwrócone na wejściu Radio możemy podpiąć dowolny mikrofon współpracujący z takim sprzętem jak UNITRY, RFT, czy TESLI . Na wejściu Micro odbicie lustrzane i dwa piny przeznaczone dla podpięcia pausy z mikrofonu . Pausę z mikrofonu możemy podpiąć również do gniazda Access.

UWAGA!!! WTYK PIĘCIOPINOWY o WĘŻSZYM ROZSTAWIE.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS, na Alegro następne UHER-owe cudo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby nie było żadnych pomyłek z mojej strony. na podstawie dołączonego zdjęcia [niewyraźne] mogę przypuszczać, że jest to UHER CR-160 i jest naprawdę co chwalić jeżeli jednak symbol podany przez właściciela zawiera jeszcze jedno "0" to mamy do czynienia z UHER-em CR- Harman/Kardonem a on do solidnie wykonanego sprzętu nie należy , jego niepodważalnym atutem jest jego młodość nowe elektrolity nowe rezystory nowe czynne elementy osobiście jednak wolę te stareńkie UHER MADE IN UHER

Zbyszek

PROFESSIONAL CASSETTE RECORDER

Ukryta Zawartość

Jest trochę niezłych magnetofonów reporterskich Marantz od PMD 200 zaczynając przez 201/221/340/360 na -PMD-340 kończąc [ceny od 28 do 499.99 $.]

Kupić nie kupić pooglądać można.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Marantza PMD-221 miałem zaszczyt demolować w terenie ale sorry wolę UHER-y CR-.

Ukryta Zawartość

A ja wypatrzyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Trudno było zresztą nie przeoczyć, wygląd na pewno profesjonalny. Ciekaw jestem, czy Korwin ma coś o nim do powiedzenia.

Ukryta Zawartość

Do Rafała.

Po pierwsze dziękuję, po drugie poprawiam swój błąd, http:search.ebay.pl/search/search.dll?sofocus=unknown&sbrftog=1&from=R1o&fst...

i po trzecie cieszę się, że rosną szeregi zainteresowanych reportażem.

Może UHER-y CR- mają jakieś ukryte wady, których ogarnięty ślepą milością nie dostrzegam.

Do rewelacyjnych zabawek należy zaliczyć SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM D6C CASSETTE RECORDER oraz wielkości UHER-a CR- : SONY PRESSMAN TCM-5000EV PROFESSIONAL CASSETTE RECORDER

Pozdrawiam

Zbyszek

Sorry

Do trzech razy sztuka oczy mi już siadają

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Sorry

Ukryta Zawartość

może teraz będzie dobrze

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Wylicytowałem za dość skromne pieniądze na Allegro Uhera 124 i wkrótce będę się mógł przekonać co jest wart. Jak zwykle w takich wypadkach niepokój budzi stan techniczny, który do końca trudno sprawdzić na odległość.

Do RAFAŁ-a

Witam w klubie.Czy aby do tego cuda masz instrukcję serwisową i schemat. Stanem technicznym raczej bym się nie przejmował co najwyżej czeka Cię tylko wymiana pasków tryśnięcie aerozolem [Kontakt Chemie] po potencjometrach i stykach demagnetyzacja głowicy itp zabawy, jak Go będziesz miał już w chacie napisz postaram sięTobą przy pomocy maila co nie co posterować przy rozruchu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Instrukcji i schematu serwisowego niestety nie ma ale tu liczę na pomoc. A zwłaszcza radę.

Kontaktów, nie licząc nawet tych w ścianach, mam już całkiem sporo. Kontakt PR - do potencjometrów, będzie jutro w robocie (Meloman 25). Kontakt SuperVIDEO - do głowic. I jeszcze Kontakt S61 - do styków. Ten ostatni, jeśli niepewny, to zastąpię oczywiście innym.

Do RAFAŁ-a

Witaj a więc wiadomo już co masz Uher Compact Report 124 = UHER CR-134 = UHER CR-210. [w 124 płyta czołowa jest jasna aluminiowa gałki i przyciski też w pozostałych modelach płyta czarna, gałki i przyciski czarne.]

Zasilacz UHER NETZTEIL Z 131 [Pasujący do wszystkich reporterskich z serii CR-] Futerał mała zgrabna skórzana rzecz a cieszy Czeka Cię obecnie kupno mikrofonu radzę go podpiąć na wejściu radio korzystając z wtyku DIN 545 spiąć piny lewego i prawego kanału i cieszyć się z rezultatu. Gniazdo Mikrofonowe zostawić w spokoju i poczekać na mikrofon UHER M514 lub UHER M517 z przełącznikiem mowa/muzyka i wyłącznikiem pausy. Powinien dostawać do jedzenia kasety chromowe ale na ferro SONY FX też nagrywa doskonale. Korzystania z mikrofonu elektretowego wbudowanego w magnetofon raczej bym nie polecał ponieważ z czasem gąbka amortyzacyjna parszywieje i twardnie i przenosi drgania silnika i reszty układu napędowego i mogą nam się nam nagrać jako zakłócenia w postaci szumu. Zadbany wylizany jest rewelacyjny używam naprzemiennie zależy na jaki typ mi odbije albo Cr-210 albo CR-240 CR-260 służy mi ostatnio do kretyńskich doświadczeń czytaj nagrania na podwójnie przyspieszonym przesuwie taśmy. [Jakość przy porządnej taśmie jest niesamowita]

Pozdrawiam

Zbyszek.

Mam na razie do dyspozycji tonsilowski MDO-IX. Ten mikrofon ma wtyk DIN trzypinowy czyli klasyczne mono. Rozumiem, że nie o to chodzi, bo w tym wypadku nagrałby się tylko na jeden kanał. W starym MDO12 mikrofon ma dwa wtyki - trzy i pięciopinowy. I to chyba o to chodzi, choć o żadnym przeszczepie nie ma mowy bo wtyk pięciopinowy jest tam nieco zdeformowany. Czyli potrzebuję takiej specjalnej przejściówki.

Do RAFAŁ-a

Witaj,

Kupić dwa pięciopinowe jeden podlutować do MDO IX "gorący'" do lewego i prawego do korzystania na gnieździe Radio. Tak samo postąpić przy wymianie DIN 345 na DIN 545 ten pięciopinowy przy MDO 12 NIE JEST ZDEFORMOWANY MA INNY ROZSTAW I PASUJE JEDYNIE DO GNIAZDA ACCESS NA MAGNETOFONIE służy do podłączenia wyłącznika znajdującego się na mikrofonie [[ bistabilny ON/OF uruchamia lub zatrzymuje silnik bez odłączania podsłuchu w czasie nagrywania ] [ACCESS = REMOTE]].

Tyle na dzień dobry pozdrawiam.

Zbyszek

Dziękuję za odpowiedź. Tak - MDO12 ma wyłącznik i to tak musiało być. Magnetofon zniknął z domu wieki temu i sprawdzić nie miałem jak - więc przypuszczałem, że chodzi o cos innego.

Co do sposobu podłączenia, to wszystko rozumiem. Mam nawet taką przejściówkę w formie cinchy...

Do RAFAŁ-a

Jeśli możesz to staraj się nie korzystać z przejściówek zawsze lepiej jest przelutowywać, ponieważ jest to tak zwany mały CR- gniazdo Mikrofonowe ma 8 pinów 7 na obrzeżu 8 w środku obydwa skrajne nie wykorzystane [rozstaw normalny typowy dla DIN 545] a więc można stosować wtyk DIN-545. W CR-160 , 240, 260, i CR-1600, CR-1601 {UHERHARMAN/KARDON} nie ma aż tak dobrze musisz stosować wtyki 7[wystarczy] lub 8 pinowe jeśli

chcesz korzystać z Pausy na mikrofonie [np: UHER-M514 lub UHER-M517]. Na CR-260 AV przy przesuwie 2 x 4.76 = 9.52cm/sek mikrofon UHER-M640 [stereo 2 x 600 Ohm] taśma Sony FX 90 słuchawki Tandy 12 [2 x 8 Ohm] , nagrałem w gotyckim prawie pustym kościele trzy pieśni wielkopostne, jakość nagrania nie ustępuje jakości płyty winylowej przyniesionej ze sklepu. Siostra znajomego mieszkająca od 40 lat w Australii przysyła mi SONY PRESSMAN TCM-5000EV PROFESSIONAL CASSETTE RECORDER, będę miał wówczas pełną możliwość porównywania swoich CR-ów z innym sprzętem Marantze już "obadałem" przy moich ślicznotach najzwyczajniej wysiadły.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

A jak będziesz miał czas i okazyjnie nabyte zwłoki CR-a, radzę kartę po karcie wyjąć wymyć w płynie do mycia naczyń wysuszyć wymienić padnięte podzespoły zaczynając od elektrolitów sprawdzić na sprawnym i powoli zakupionego nieboszczyka zreanimować

Witam

Pragnę polecić ciekawy sprzęt GRUNDIG STENORETTE SL dla reporterów BCM numer aukcji na Allegro 94032594

sprzedający CH-B_Alka.

Ukryta Zawartość

Nie zawsze nagrywa się głos słowika o przedświcie, bardzo często interesuje nas jedynie zapis ludzkiej mowy, notatki z wykładów, konferencji, nasiadówek, reportaży robionych w terenie.Być może kiedyś nawet sam takie cudo kupię

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

UHER REPORT 6000 MONITOR UNIVERSAL

Witam

Nie wiem czy komuś do szczęścia potrzebne jest trójgłowicowe ustrojstwo bez 19.05cm/sek z dołożonym 1.2cm/sek z funkcją AV.

Ukryta Zawartość

Szczytowym osiągnięciem w [każdym razie dla mnie] jest UHER REPORT 4200 MONITOR [stereo, trzy głowice, dwie ścieżki i oczywiście 19.05 cm/sek (beznadziejnie łatwa przeróbka na małą studyjną = 38.1cm/sek)]

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.