Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD - prośba do guru

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Forum czytuję już od dłuższego czasu, ale raczej do tej pory się nie wypowiadałem.

Ale ad rem.

Mam na stanie CD Audio Innovations Alto (i wzmacniacz też). Zamierzam przełożyć oba urządzenia do normalnych obudów (dla niewtajemniczonych - oryginalne obudowy przypominają latające talerze, i są dość niewygodne w normalnym użytkowaniu) i trochę stuningować. Niestety, jeżeli chodzi o elektronikę to moja wiedza kończy się na rozpoznaniu czy dany robak jest scalakiem czy kondem, chociaż lutownicą potrafię się posłużyć.

Moje pytanie jest następujące - czy ktoś z wtajemniczonych forumowiczów podjąłby się obejrzenia i wspomożenia lutowniczej działalności? ;)

Z góry dziękuję,

kris_k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10979-100005286 1170287196_thumb.jpg

post-10979-100005287 1170287195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

https://www.audiostereo.pl/topic/25010-tuning-cd-pro%C5%9Bba-do-guru/

Kris_k

Na poczatek trzeba zaczac od poszukania, sciagniecia schematu serwisowego tego CD, wtedy bedzie latwiej zorientowac sie gdzie co siedzi i za co odpowiada.

Przekladanie do obudow to dobry pomysl pod warunkiem ze:

a. te sie Tobie nie podobaja (z opisu tak wlasnie wynika), moim zdaniem sa dosc nietypowe

b. podczas zmiany obudowy warto przy okazji zwrocic uwage na sposob montazu i ew poprawe tego (chodzi o mechanizm i jego stabilnosc)

Swoja droga to CD i wzmacniacz swego czasu pomimo kontrowersyjnego wygladu (w wersji silver wyglada o niebo lepiej) zdobylo kilka pozytywnych opinni, wiec nie gra to zle, a kiedys sam mialem okazje tego sluchac i faktycznie dzwiek na poziomie sie z tego wydowbywal.

Ciekawa alternatywa dla tunningu zwyklego, polegajacego czesto na wymianie op-ampow w analogu i kondensatorow moze byc dolozenie zewnatrznego DAC, i wtedy tunning raczej przeprowadzic pod katem transportu do w/w i tu w/g opini z forum sa dwie wersje albo p. Andrzej Stelmach, trzeba by sie do niego zwrocic, albo NOS DAC Petera Daniela.

Tez bede niedlugo przeprowadzal podobne operacje, wiec jestem zainteresowany tym watkiem.

Dzięki za porady.

Ten system kilka ładnych lat służył u mnie, obecnie jest systemem sypialnianym.

Aktualne obudowy nie pozwalają na zgranie zestawu z elementami innych producentów ani na ingerencję w ich środek (np. istalację DACa A.Stelmacha). Przy okazji myślałem właśnie o wymianie trafo na toroid, izolację napędu od obudowy, zaekranowaniu sekcji analogowej, wymianie kabelków/gniazd, itp.

Sprzęt nie jest zbyt typowy, więc obawiam się, że schemat nie będzie łatwo dostępny. Poszukam, może się uda. Mam jednak nadzieję, że nawet bez schematu uzyskam porady co zrobić, żeby poprawić dźwięk (a szczególnie detaliczność dzwięku).

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Bez schematu... wymień kondy w zasilaczu na np. Panasonic FC lub FM, przy opampach również możesz je zastosować. Przy DAC wstaw Sanyo Os-Con. Potestuj kilka opamów, każdy zagra innym dźwiękiem, jeden lepiej drugi gorzej, wiele zależy od reszty bebechów. Kondensatory wyjściowe, za opampami zmień na jakieś polipropylenowe. Bez schematu ciężko szukiwać słabości. To są proste rzeczy, do których można dojść i bez schematu, dokładnie oglądając ścieżki.

Bez schematu... wymień kondy w zasilaczu na np. Panasonic FC lub FM, przy opampach również możesz je zastosować. Przy DAC wstaw Sanyo Os-Con. Potestuj kilka opamów, każdy zagra innym dźwiękiem, jeden lepiej drugi gorzej, wiele zależy od reszty bebechów. Kondensatory wyjściowe, za opampami zmień na jakieś polipropylenowe. Bez schematu ciężko szukiwać słabości. To są proste rzeczy, do których można dojść i bez schematu, dokładnie oglądając ścieżki.

Rozumiem ze masz i CD i Wzmacniacz....

swego czasu McGyver pisal ze jesli mamy tuningowac jeden z w/w elementow toru to bardziej wymierne korzysci przyniesie modernizacja wzmacniacza, CD lepiej tuningowac w nastepnym etapie.

A swoja droga wymiana kondow w torze zasilania op-ampow itp zawsze przynosi korzysci.

Ze swojej strony moge ci jeszcze podpowiedziec abys poczytal kilka watkow odnosnie tuningu CD np tutaj o Philpsie 720/721, naprawde kopalnia wiedzy.

Rownierz "Rusha" na allegro opisuje dokladnie wykonane przez siebie modyfikacje, mozna sie na nich wzorowac, a nawet pogadac z Rusha, wiem ze wykonuje takie rzeczy, wiec pewnie by pomogl.

Rusha na allegro to Usha tu na forum - pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.