Skocz do zawartości
IGNORED

MD Mini Disc użytkownicy

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ciekawi mnie zakres użytkowania tego formatu. Proszę o wpisywanie jaki posiadasz MD deck i czy jesteś z niego zadowolony. Ile mniej więcej dyskietek. I czy używasz również innego decka: MC, DAT, DCC?

Osobiście od 3 lat używam Sony MDS-JB920 QS i jestem z niego bardzo zadowolony. Ostatnio przesiadłem się całkowicie na Mini Disci, sprzedając deck Akai GX-75 i przegrywając co lepsze kasety.

https://www.audiostereo.pl/topic/25027-md-mini-disc-u%C5%BCytkownicy/

Muszę mieć więcej wpisów w stereo np., abym mógł pisać dalej na bocznicy:)

Jak za komuny!

Nie mogłem uwierzyć własmym oczom, gratuluję głupoty w najbardziej czystej formie.

Skąd biorą się takie pomysły?

Problemy w dzieciństwie?

Współczuję...... :(((

Jak za komuny!

Nie mogłem uwierzyć własmym oczom, gratuluję głupoty w najbardziej czystej formie.

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

MiniDisc byl dobry w czasach kiedy bylo trudno cos skopiowac z dobra jakosci,ale dzisiaj juz jest bez uzyteczny. Mialem MiniDisca 4 lata ale niedawno go sprzedalem za dlugo sie nagrywalo na niego. Zreszta format powoli odchodzi do lamusa.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Barthezz co to znaczy za dlugo sie nagrywalo?

Zloty - mialem w latach 90-tych kilka roznych MD glownie Sony, jakis czas w radiu uzywalismy go do emisji. Moje wrazenia z tamtego czasu to spory spadek jakosci kopii na MD. W miedzyczasie uzytkowalem dwie nagrywarki audio: Philipsa CDR 870 (chala jak rzadko) i Marantza DR 6000 (sporo lepszy ale tez sporo drozszy). Poniewaz lata prowadzilem autorskie audycje muzyczne i mam sporo ponad 2000plyt w tym mnostwo winyli niedawno postanowilem je zarchiwizowac na MD. Kupilem Sony MDS JE 520. Zarchiwizowalem czesc swoich winyli i postanowilem zrobic kopie plyty CD. Uzylem cdeka ktory nie boi sie konkurencji TEAC'a VRDS jesli chodzi o naped i kabla koaxialnego z czystego srebra na przewodzie ktory AA uzywa do polaczenia napedu z przetwornikiem w Lektorze Grand. Wnioski: z cdeka jest wieksza przestrzen, MD gra bardziej miekko. Generalnie na niektorych gatunkach muzyki roznica malo wychwytywalna. Atrac zastosowany w MDS JE 520 to wersja 4.5. Przetwornik jednobitowy o rozdzielczosci 20-bitow. I wlasnie od tego najwiecej zalezy. Od tego z jakim stopniem kompresji mamy do czynienia. W przypadku MDS JE 520 jakosc nagranych kopii jest niezla wlasnie ze wzgledu na mala kompresje.

Przekonanie o tym ze MD to format ktory odchodzi do lamusa nie jest do konca prawdziwe. Jest wiele przenosnych MD sluzacych do sluchania na powietrzu. Jakosc dzwieku jak widac z mojego wpisu niekoniecznie musi byc slaba.

Obecnie: 3 dyskietki MD ale na pewno bedzie wiecej...:):):)

Barthezz na co zamieniles MD?

Smiem twierdzic ze dobry MD jest lepszy od tandetnej nagrywarki audio Philipsa (dwukieszeniowej). W moim systemie MDS JE 520 zastapi 20 lub 30 ES - postaram sie zeby byl z jak najmniejsza kompresja. Pozdrawiam.

Też mam MD Onkyo 2321 i jestem z niego zadowolony. Kolega mi go "lekko" upgradował tzn. pozmieniał coś w "środku" i zamontował gniazdo IEC do kabla sieciowego..Może bym go i sprzedał ale mam go od 7 lat i ok. 100 kaset i poprostu się przyzwycziłem.

Teraz przymierzam sie do zmiany systemu na Accuphase to przynajmniej będzie mi pasował "kolorystycznie"

discomaniac71 no wlasnie mialem JE 520 i co szybciej nagrasz plytki ? czy minuta po minucie :) Jak mialem czekac 74 minuty zeby sie nagralo to mnie szlak trafial i jeszcze wpisywanie tego tekstu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Interesuje mnie jakosc a nie szybkosc... Barthezz bez urazy ale patrzac w sprzet jaki wpisales w "o mnie" nie bardzo miales mozliwosc sprawdzenia jakosci 520. Nawet nie mogles podpiac koaxialnie... Nie mowiac o jakosci reszty komponentow. Marantz DR 6000 i jego drozszy brat DR 17 czy Pioneer PDR 05 tez nie mialy mozliwosci innego jak jednokrotny wypalania plyt i chwala im za to...

Edycja jest rzeczywiscie dosc klopotliwa w MD ale w nagrywarkach audio tak samo. Mozna nagrywac na kompie zalezy co kto lubi. Jakosc zalezy nie tyle od napedu co od jakosci oprogramowania. Ja chcialem miec wygodny rejestrator stacjonarny i mam. Pozdr.

Ja mojemu MD Onkyo zrobiłem test jak miałem w domu wypożyczonego z Top HiFi Primare /I30 i CD31/.

Podszedłem do testu poważnie : podłączyłem kabel sieciowy Neel-a 7 Golda/poprzez kondycjoner Heliona 1750XP / ,interc. Qed Silver Spiral podpięte to do wzmaka Primare i naprawdę nie rozumię ludzi ,którzy narzekają na MD /a jest to najtańszy model Onkyo/.Może nie było takiej sceny jak z CD-ka Primare ale brzmiało to naprawdę dobrze. W celu wyrównania szans skopiowałem jeszcze raz płytę CD na kasetę /ale tym razem poprzez IC Qed-a a nie tak jak kiedyś światłowodem z CD Onkyo 7511/ i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Może to "nieaudiofilskie "co teraz napiszę /bo przy kopiowaniu na MD coś tam się przekonwertowuje,kompresuje nie znam się za bardzo na tym/ ale większości mniej wyrobionych audifili bardzej podobałby się dzwięk z MD jak ze słabo nagranej płyty CD.Nie wiem co tam się dzieje przy kopiowaniu ale słaba płyta CD brzmiała "pozornie" lepiej po odtworzeniu z MD.Żeby nie było ,żę twierdzę ,że kopia jest lepsza od oryginału dlatego od razu wyjaśniam : nic nie brzmi lepiej jak dobrze zrealizowana i nagrana płyta CD.

>discomaniac71

Z twego wpisu wynika, ze można dokonywac rejestracji na MD wybierając stopień, czy nawet program kompresji. Jak więc jest załatwiona sprawa kompatybilności nagrań ?

A w ogóle jestem zdumiony łatwością z jaką rzekomi "audiofile" godzą się na kastrację dźwięku, a potem jej efekt, ową jakże milutką miękkość biorą za zaletę twierdząc, że CD brzmi ostrzej. Od czego? Od zmiękczonej wykastrowanej MDki ? A może jeszcze marnie nagrany i zwłaszcza marnie odtworzony CD ? Ludzie więcej dyscypliny umyslowej. Inaczej robi się bajzel a nie wymiana poglądów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

profee nie rozumiem o co Ci chodzi - kazdy MD deck ma zainstalowany pewien stopien kompresji tzw ATRAC a bylo tego pare wersji i im wyzszy tym mniejsza kompresja i lepsza jakosc nagran, nie ma regulowanego stopnia kompresji on jest przypisany do konkretnego modelu

co do owej miekkosci brzmienia - dlaczego uwazasz ze miekkosc jest efektem kompresji? po prostu takie jest brzmienie akurat mojego Soniaka ktory jest tylko przejsciowym MD - uwarunkowane przez zastosowanego DAC'a kondy itp itd

moj cdek gra lepiej ale dzwiek MD jest akceptowalny - roznica dotyczy przede wszystkim sceny...

nie rozumiem wieszania psow na formacie ze niby martwy itp itd - czy MD byl kiedys konkurencja dla CD? nigdy - bo wyklucza to kompresja - mogl jedynie byc konkurencja dla decka i tu zdecydowanie wygral... tyle...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nie ma zadnych problemow - w wyborze kieruj sie stopniem kompresji polecam strone:

http://www.minidisc.org/equipment_browser.html

tu masz sprzet wg firm a na stronie glownej rowniez wiele innych waznych informacji - jednego sie nauczylem: nawet starszy ES z nizszym ATRAC'iem nie zagra tak jak nowszy MD z wyzszym (powyzej 4.0)

>discomaniac

nie możemy się zrozumiec bo ty chyba nie rozumiesz co w tym przypadky rozumiem przez kompatybilność. Nie tylko ja zaniepokoiłem sie o nią po tym co napisałeś. Zatem łopatologicznie: dokonujesz nagrania na sprzęcie dokonującym silnej kompresji, odtwarzasz na nowoczesniejszym. Jak można twierdzić, że uzyskasz w ten sposób więcej z uboższego nagrania. Pomyśl - żaden algorytm nie dośpiewa ci do nagrania czegoś czego w nim nie ma. Zakladam, że poprawnie rozumiesz pojęcie kompresji, w tym znaczeniu o jakie tu może chodzić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kompresja niesie ze soba pogorszenie jakosci dzwieku i to wiedza wszyscy - zgoda co do tego ze nie da sie niczego dospiewac czyli stworzyc czegos czego w nagraniu nie ma - jednak przy liczbie 4.5 (ATRAC) kompresja jest tak mala ze w sposob bardzo znaczacy nie wplywa na dzwiek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.