Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchalim w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, o co chodzi z tymi Guardianami? Skąd nagle tylu obrońców tych kolumn? Słuchaliśmy ich w dwóch różnych pomieszczeniach, z bodajże trzema wzmacniaczami, z różnymi kablami i różnymi źródłami. Grało to w każdej konfiguracji nieco inaczej ale za każdym razem - moim zdaniem - mniej lub bardziej źle i za każdym razem powtarzały się te same błędy: za dużo basu, brak jego kontroli, wycofane wysokie, w efekcie zniszczona równowaga tonalna. Te kolumny po prostu tak grają. Być może ktoś lubi taki sound i je kupi. Mi się nie podobało i większości kolegów też nie. I o co kruszyć kopie i szukać dziury w całym - a to że pomieszczenie złe, a to że elektronika beeee, a to że coś tam innego....

Pozdrawiam Stempur

Stempur np.mnie nie chodzi,że te kolumny są dobre czy złe ;O)nic mi do tego, ja już swoje kolumny mam ;O Mnie zawsze razi jak ktoś wygłasza stanowcze opinie zarówno in +/- .Wydaje mi się :O),że trzeba pisać o konkretach np. jaka muza była włączona, ile czasu się poświęciło na odsłuchy,sprzęt wygrzany,czy nie.Może producent Guardianów ma jakieś propozycje ich ustawienia,podłączenia? ;o)

Z niektórymi poglądami kol.Grzegorza zamieszczonymi w lutowym dodatku do HFiM zgadzam się w zupełności :O)

Pozdrawiam cały Klub ;o)

Leszek --> widzę że do mnie pijesz ;)

a więc po kolej:

- kolumny były wygrzane,

- ustawione zgodnie ze sztuką ... podobnie jak inne kolumny które odsłuchujemy w KAIM,

- muzyka - rock i jazz ... klasyka nie była ruszana ... mam zbyt duży szacunek do muzyki klasycznej by ją profanować !!

- moja opinia jest jednoznaczna i stanowcza bo stanowi ona moje subiektywne odczucie ... nie jest to oficjalna opinia KAiM :)

- odsłuchiwałem 20 minut ... na więcej nie starczyło sił, nerwów, czasu * (niech każdy wykreśli co uważa za stosowne)

- słucham muzyki dla przyjemności i relaksu ... tutaj zabrakło zarówno jednego jak i drugiego.

zdezintegrowany_3PO

ps. zaraz zapewne posypią się wpisy że 20 minut to za mało by wydawać opinię o kolumnach itp. itd... stawiam więc zimne piwo temu kto wytrzyma z nimi cały wieczór :)

A producent póki co siedzi cicho .... jeśli się uaktywni zapraszmy do Klubu :)

...Ciebie Leszku zresztą także ;) bo wiem żeś ze Stołecznego Grodu :)

i ostatnia propozycja ...

Guardiany były odsłuchiwane w KAIM i w siedzibie Sound ART - czy jest na tym forum osoba której spodobał się dźwięk tych kolumn?

Jeśli tak niech się ujawni !!! I opisze swoje wrażenia :)

Producent siedzi cicho - bo słucha z uwagą co zostało wysłuchane / napisane.

Niebawem napiszemy swoje "trzy gorsze" tytułem komentarza calości - bo uważamy że trzeba jasno określić kilka aspektów i założeń. Guardianów jak chyba wiadomo sa dwie, diametralnie różne wersje (ale o tym później) mamy nadzieje że i druga zagości również u Was w Klubie. Szkoda że nie podłączyliście ich zgodnie ze wskazówkami zawartymi w ideii i przeznaczniu naszkicowanym przez nas w "Wedlowskich odsłuchach".

Co do naszego przyszłego wpisu to nie oczekujcie że bedziemy komentowac Wasze wypowiedzi czy sączyć jad. Absolutnie nie - nawet nie bedziemy wchodzić w polemikę bo to Wy słyszeliście a nie my. Dla nas każda uwaga jest cenna jeśli jest, co czesto powtarzamy - konstruktywna.

Sound&Line -->

Dobrze że wreszcie pojawił się konstruktor :)

Niestety jakiekolwiek instrukcje i wytyczne do KAIM nie trafiły ... ot po prostu ustawiliśmy i podłączyliśmy by się grzały :)

Jeśli faktycznie są jakieś wytyczne.... proszę o ich umieszczenie w tym wątku :)

pozdrawiam,

zdezintegrowany_3PO

ale gdyby sie komuś podobało to by chyba napisał :-)

ja nie ukrywam achów i ochów jak mi coś ladnie zagra ;-)

To co usłyszałem przez kilka minut w czwartek no nie zachęcało mnie do dalszego słuchania, nie moja estetyka brzmienia. nawety pomyslałem, ze szkoda stolarki i driverów na taki dźwięk :(

Ale moze coś źle podłaczyliśmy ? bez zapoznania się z zalecenaimi producenta :(

zdezintegrowany_3PO, 14 Mar 2006, 13:09

>Cholera wychodzi na to że tylko mnie się nie podobało :(

>jar1 ... sapr vel yuma ... hornet ... pawelo ... martini .... napiszcie coś !!!

Jestem na wezwanie:) Ale nie napisze nic nowego, zgadzam się z kolegami mówiacymi o baaardzo wycofanej górze i średnicy. Było to tak wyraźne, że zastanawiam się, czy kolumny nie były..... uszkodzone. Może ktoś wcześniej puścił zbyt głośno jakąś płytę testową i uszkodził jakieś elementy w sekcji wysokotonowej w zwrotnicy? Słyszałem już kiedyś tak potraktowane kolumny.

Miałem okazje wcześniej (dwukrotnie) słuchać z przyjemnością Pretorianów, i to był IMHO zupełnie inny, dużo lepszy dźwięk.

Nieraz odnoszę wrażenie że niektórzy koledzy strasznie emocjonalnie podchodzą do tych naszych odsłuchów. Nie będe po raz setny tłumaczył że chodzi tutaj o zabawę a nie o ferowanie jakiś tam wyroków.

Wyszło tak jak wyszło, fakt że nie zastosowaliśmy się do zaleceń S&L i grało to z hybrydą lampowe pre i tranzystorowy amp. Co prawda nie mam tyle lat doświadczeń z audio jak np Andrzej ale zaryzykuje twierdzenie że z tranzystorowym pre byłoby może troche lepiej, nawet z pre Jarka który wydawał się ostrzejszy od BATa nie spodziewałbym się kolosalnych różnic - choć żałuję że nie przetestowaliśmy tej konfiguracji.

Oczywiście wyrazy uznania dla S&L za podejście do tematu - oby zdarzało się częściej takowe również innym producentom. Mam nadzieję że uda się jeszce posłuchać innych konstrukcji S&L w klubie.

Leszek, 15 Mar 2006, 08:55

>Walery Wy się bawicie,ale opinie czy chcecie czy nie wystawiacie! :O)

... oczywiście możemy z tego zrezygnować :( ... ja przynajmniej nie będę już tego robił !!!

Popełniłem dwa mocne wpisy (Audiomatus, S&L) i nie chce mi się już więcej !

Od teraz będę pisał bardziej "poprawnie politycznie" i "marketingowo" ;) ... bo to opcja szalenie poularna na tym Forum !!! hahaha

Opinie wystawiamy dla tych którzy mają chęć wgłębić się w wątki KAIM ... jeśli coś nami się podoba (BAT, NOS-DAC) to szczerze o tym piszemy gdy coś jest słabe ... też o tym pisaliśmy, nie słodząc !!

Klub traktujemy jako miejsce spotkań towarzyskich gdzie przy okazji mamy możliwość słuchania muzyki :)

>Spróbujcie ustawić/podłączyć Guardiany zg. z zaleceniami S&L jestem ciekaw co wyjdzie ;o)

Komu by się chciało to robić !!! No chyba że Tobie ... bo w KAIM to raczej chętnych nie będzie :)

zdezintegrowany_3PO

Zdezi Twoja wola!Naprawdę opinie Twoje są potrzebne tym,którzy ich potrzebują :O)

Cyt.Komu by się chciało to robić !!! No chyba że Tobie ... bo w KAIM to raczej chętnych nie będzie :)

Mnie napewno nie będzie się chciało!Nie po drodze mi :O)

Leszek, 15 Mar 2006, 09:45

>Zdezi ja już tylko oceniam muzykę:czy mi się podoba czy nie :O)Leniwym jest,kapcie,fotel i muzyka

>;O)

no ładnie ;) ... trzeci raz do KAIM nie będę cię zapraszał ;)

a kapcie możesz zabrać ze sobą .... mogą się przydać ;) niedługo w KAIM zagoszczą wygodne kanapy :)

zdezintegrowany_3PO

">Spróbujcie ustawić/podłączyć Guardiany zg. z zaleceniami S&L jestem ciekaw co wyjdzie ;o)

Komu by się chciało to robić !!! No chyba że Tobie ... bo w KAIM to raczej chętnych nie będzie :)"

rozumiem, ze jak masz diesla a Tobie podoba sie lac tam bezolowiowa bo blizej masz ten dystrybutor, to lejesz bo "komu by sie chcialo" zgodnie z zaleceniami producenta ... :)) pogratulowac podejscia.

A co do opinii - S&L chcialo miec nasze opinie, a nie "kadzenie" - wiec kazda rzeczowa opinia jest wskazana - niezaleznie od tego czy jest dobra czy zla. Potraktujcie to jako wsparcie polskiego producenta - moze dzieki Waszym uwagom produkt zostanie poprawiony/zmieniony? - mi daloby to satysfakcje - Wam nie?

pal55 -->

jesteś stałym bywalcem salonu Sound Art'u więc zapewne brzmienie Guardianów znasz :)

napisz... tylko szczerze ... masz ochotę ponownie odsłuchiwać tą konstrukcję?

co do ponownego podłączania Guardianów w KAIM ... jeśli znajdą się chętni by je ponownie słuchać kto wie ...

a odnośnie tego stwierdzenia:

>rozumiem, ze jak masz diesla a Tobie podoba sie lac tam bezolowiowa bo blizej masz ten dystrybutor,

>to lejesz bo "komu by sie chcialo" zgodnie z zaleceniami producenta ... :)) pogratulowac podejscia.

pozostawie je bez komentarza ...

zdezintegrowany_3PO

pal55, 15 Mar 2006, 09:57

>rozumiem, ze jak masz diesla a Tobie podoba sie lac tam bezolowiowa bo blizej masz ten dystrybutor,

>to lejesz bo "komu by sie chcialo" zgodnie z zaleceniami producenta ... :)) pogratulowac podejscia.

pal, jeżeli już tego typu porównania chodzi to bardziej jednak można powiedzieć że jeździsz na BP Ultimate ON a producent mówi żeby zalać go V-Power Diesel i różnice będą diametralne. Różnice pewno są między paliwami ale czy odczuwasz 20KM więcej pod pedałem a w baku zostaje 1,5l więcej na każde 100km?;-)

Co do produktu S&L to niezależnie od doświadczenia takiego sobie aż po bagaż doświadczeń Andrzeja wszyscy są w miarę zgodni że trudno znaleźć klocki które by dobrze zagrały z tymi kolumnami, musiałobyu to być coś ultraanalitycznego i ostrego - takie są nasze wrażenia.

Nie mniej jednak myślę że powinniśmy jeszcze raz usiąść do odsłuchów z innym sprzętem towarzyszącym.

Osobiście życzę S&L powodzenia, choćby za nonkonformistyczne podejście do konstrukcji kolumn i bardzo chętnie pozachwycałbym się ich produktami.

Ja również wolałbym chwalić dany produkt ...

Ale jeśli konstrukcja w moim odczuciu gra źle to lepiej to przemilczeć czy może napisać o tym na Forum?

zdezintegrowany_3PO

Witamy !

W kwestii wyjaśnienia - Sound&Line rzeczywiście chciało mieć KONSTRUKTYWNE i RZECZOWE opinie - i nie chodzi tutaj o kolumny ale o DZWIĘK jego rodzaj i odbiór !! Żeby również była jasność - nie mamy do nikogo o nic najmniejszych zastrzeżeń jesli poparte to jest wiedzą i rzeczowymi argumantami. Tylko krzykaczom i takim osobnikom co z zasady i wszystko krytykuja sami nie specjalnie wiedząc do czego i w jakim kierunku zmierzają, mówimy grzecznie dziekuje nie zabierając głosu w dyskusji (choć to zupełnie osobna historia)

Możecie wierzyć lub nie, nie ma w naszych konstrukcjach cienia choćby przypadkowości co do rezultatu końcowego. W przysłowiowe 15 minut jestesmy w stanie odwrócić tą konstrukcję o 30 ? 60 ? 90 ? a nawet 180 stopni. Jest naszych konstrukcji kilka, wielu z Was słuchało choćby jednej . Guardiany z założenia sa konstrukcją dość kontrowersyjną, ale poczekajmy jeszcze chwilę aż "dostaniecie" drugie; Wizyta tych kolumn w Warszawie tez jest "po coś"

Chwilowo to tyle, ale zapowiadam się że jeszcze tutaj w ten wątek wrócimy

>>Sound&Line, 15 Mar 2006, 11:27

Witam,

W kilku wypowiedziach przeczytałem "czy ustawiliście kolumny zgodnie z zaleceniami". Przegapiłem coś, albo nie dotarły do mnie owe zalecenia. Proszę, przekażcie sugestie jak je ustawić. O ile będzie możliwe spełnienie tych wymagań (choćby częściowo) w naszych warunkach lokalowych, to spróbujemy wszystko jeszcze raz.

Nie zgadzam się ze Zdezintegrowanym, że wystarczy ustawić kolumny średniostandardowo i tyle. Jestem audiofilem i szukam dźwięku i godzę się na ustawianie, przestawianie itd. kolum, ale w granicach rozsądku, żeby dało się z tym żyć w klubie czy przeciętnych warynkach domowych.

W klubie elektronikę miewamy różną. Raz lepszą, raz gorszą. Tak się szczęsliwie złożyło, że wasze kolumny trafiły na tę lepszą (moim zadaniem) bez wnikania czy to Hi-End, czy Hi-Fi. Okablowanie dostały raczej szybkie i lekkie. Pomimo to zagrały ciężkawo i rozwlekle z wycofaną górą i rozmazaną średnicą chwilami miłą dla ucha, ale nie na tyle by ratowała ona całość. Klubowicze (w tym ja) są, przyzawyczajeni do szybkiego i bardzo klarownego tonu Pentagonów. Różnice między Guardianami i Pentagonami są jednak dużo, dużo większe niż kwestia przyzwyczajenia.

Generalnie lubię duże kolumny z dużymi głośnikami, ale te mi nie zagrały. Ponadto ze względu na linię transmisyjną spodziewłem się innego basu. Bas z Guardianów za bardzo przypominał mi bas - basrefleksowy.

Pomieszczenie jest akustycznie przeciętne - fakt, ale i w nim miewaliśmy bardzo dobry dźwięk.

pozdrawiam

awas

yuma -->

"Nie zgadzam się ze Zdezintegrowanym, że wystarczy ustawić kolumny średniostandardowo i tyle.

Jestem audiofilem i szukam dźwięku i godzę się na ustawianie, przestawianie itd. kolum, ale w granicach

rozsądku, żeby dało się z tym żyć w klubie czy przeciętnych warynkach domowych."

Audiofilu yuma :) ... gdzie napisałem że wystarczy ustawić kolumny średniostandardowo i skąd ten cytat który tak poruszył Twoje audiofilską wnętrze?

Pisałem o usatwieniu klasycznym... zgodnym ze sztuką ... ale skąd wytrzasnałeś te słowa?

Zresztą .... przecież to Ty sam pieczołowicie je ustawiałeś ... doginałeś kąty ... przepinałeś kabelki :)

Nie pamiętasz już? hahah

zdezintegrowany_3PO

GUARDIANY REAKTYWACJA !!!

tak.. tak ... wczoraj w KAIM znów zagościły Guardiany by S&L :) ... a to wszystko za sprawą dwóch klubowiczów (Walery, Yuma) którzy więdząc jak bardzo ujęła mnie ta konstrukcja postanowili raz jeszcze (tym razem według zaleceń konstruktorów) dać mi możliwość obcowania z tym dźwiękiem !!!

Przede wszystkim z konfiguracji wypięte zostały wszelkie mulące elementy ;) ... nawet yuma ze swojego Lectora chciał podobno lampkę wydłubać ;) ... na szczeście Walery go powstrzymał, gdy ten dzierżąc śrubokręt w ręce z błyskiem w oku do Lectora się dobierał :)

Tak więc do Guardianów podpieliśmy ... Lectora, GC + pre Jar'a ... kable też z tych ultraprzezroczystych i....

i...

Panowie... Panie .... metamorfoza .... zniknęły niskie tony !!!

To znaczy one nie zniknęły ... po prostu dopasowały się do reszty pasma czyli ... wysokich tonów których w zasadzie nie ma i nosowej zmulonej średnicy :)

Tym razem Guardiany zagrały dźwiękiem .... wielkiego kuchennego radyjka tranzystorowego !!!!

Takiego jakie ma moja mama ... która słucha go czasami robiąc najlepsze na świecie rogaliki z jabłkami ;)

teraz już wiem .... że dźwięk Gauardianów bedzie mi się zawsze kojarzył z zapachem i smakiem owych rogalików :)

dziękuje Panowie .... konstruktorzy ... dziękuję Walery... dziękuję Yuma :)

Chciałbym się jeszcze odnieść do wpisu S&L a szczególnie tego fragmentu :

Możecie wierzyć lub nie, nie ma w naszych konstrukcjach cienia choćby przypadkowości co do rezultatu

końcowego. W przysłowiowe 15 minut jestesmy w stanie odwrócić tą konstrukcję o 30 ? 60 ? 90 ? a

nawet 180 stopni.

Przepraszam że pytam ale ja raczej z tych średniotechnicznych ... na czym polega ów upgreade?

Panowie czy wymieniacie elementy w zwrotnicy... czy może całą zwrotnicę ... a może przetworniki albo podmieniacie całą obudowę ... bo zupełnie nie mogę tego zrozumieć.

Ale jeśli faktycznie tak jest że potraficie w zasadzie w kilka sekund zmienić charakter brzmienia o 30, 60 .... ba nawet 180 stopni ... to hmmm....

Czy mógłbym prosić ... by tak wymodelować brzmienie Guardianów by zagrały jak kolumny tubowe :) np. Avantgarde Duo !!! .... albo np. jak elektrostaty Quad :)

Bo w zasadzie jeśli nie stanowi to problemu ... to można by tak w jednym (takie audiofilskie wash&go) połączyć brzmienia wielu uznanych konstrukcji ... np. Avantgarde, Quad, Harbeth :) tyle, że wtedy trzeba by z tyłu wywiercić jakiś mały otworek i zamontować w nim taki mały "prztyczek elektryczek" do przełączania charakteru brzmienia :)

Myślę że to było by coś nowatorskiego .... i niespotykanego w innych kolumnach!!!

Tyle, że trzeba by też takie małe diody zamontować z przodu by słuchacz wiedział czy aktualnie słucha elektrostatów czy tez brzmienia tubowego ... ale to tak na wszelki wypadek gdyby okazało się że nawet po przełączeniu Guardiany brzmią nadal jak .... duże tranzystorowe radyjko !!!

z poważaniem

zdezintegrowany_3PO

>zdezintegrowany

Ja mysle ze guardiany sa po prostu uszkodzone i ktoś powinien je zabrac z klubu i ewentualnie dostarczyć sprawny komplet.

o/t

Wczoraj słuchałem małych podstawkowych Usherów 520 w cenie ca 1500-1800zł. "Szczęka mi opadła" - Tak rewelacyjnego dźwięku z małych kolumienek nie byłem sobie w stanie nawet wyobrazić. I to już z elektoniką CA Azur 640 !

Myslę że jak ktoś chce wydać na kolumny 8-9k i nie musza być podłogowe, koniecznie powinien posłuchac usherków ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.