Skocz do zawartości
IGNORED

Siemensy czy Mullardy ?

atopos

Rekomendowane odpowiedzi

>koteczek

Nie wiem koteczku co przeczytales, ale jak chcesz jeszcze cos przeczytac

mojego, to pocwicz szybkie czytanie bo ten towar znika szybciej, niz

daje rade go wklepywac ! :)

Pozdrawiam

No to wrocmy do Twojego pytania: Simensy czy Mullardy? Nie slyszalem Mullarow, wic nie wiem. Znam Siemensy E88cc oraz kilka innych (Telefunkeny, Philipsy, Tesle, Tungstremy, rosyjskie 6922 i cos tam jeszcze, ale zapomnialem).

Uwazam, ze wszystko zalezy od indywidualnej aplikacji, ta sama lampa zachowuje sie roznie jako np. sygnalowa, odwracacz fazy lub wzmacniacz napiecia w Phono. Wiec nie ma uniwersalnie najlepszych do wszystkiego i na wszystkie pory roku. Wiem, ze do phono Simensy ecc88 sa super , przynajmniej w ARC PH15. Podobnie Telefunkeny. Zaskakujaco urokliwe sa Tungstremy. Maja rowniez dodatkowa zalete sa kilka razy tansze od intensywnie poszukiwanych (czytaj- drogich) lamp zza Odry. Jakos nie za bardzo spiewaly Philipsy E88cc SQ.Szkoda bo sa dosc latwo dostepne w Polsce. Zaznaczm, moze to byc lokalna obserwacja dla PH15. Podobnie tesle E88cc na zlotych paluszkach tez byly troche za plackate. Mistrzami byly Siemensy i Telefunkeny. Nie jestem pewny czy te Telefunkeny nie byly Siemensami, mimo logo w ostatnim okresie przed zamknieciem produkcji Telefunkien produkowal OEM u Siemensa, wic juz nie wiem co jest co. Trzy E88cc Telefunkena z diamentem miedzy nogami byly bardzo zblizone tonalnie do Siemensow.

Mam swiadomosc, ze cichym pytaniem jest: czy warto placic extra za Siemensowe lub diamentowe cuda?

Uwazam, ze warto. Tak jak warto placic za dobre wino chociaz sa tanie. Chyba, ze dzieci glodne albo zona bosa.

W/g mojej prywatnej oceny klasyfikuje te lampy od najlepszej:CCA Telefunken,CCA Simmens,E288CCTelefunken.E88CC Telefunken E88CC,Simmens E288CC Simmens,E88CCMullard,Cvetlana6922...potem długo długo nic i reszta tzn:Philips ,Tesla itp

W zupełności się zgadzam z kalsyfikacją seri E88CC przedstawioną przez robtango z jednym zastrzeżeniem te lampy nie były konstruowane do celów audio, absolutnym topem do audio są a raczej były bo bardzo trudno je dostać to E283CC Simmensa i ECC808 Telefunkena, Audio Research przeszedł z E88CC na 6N1P wprawdzie to masówka ale to też o czymś świadczy.

Pozdrawiam Marek

"te lampy nie były konstruowane do celów audio"

Po raz kolejny spotykam się z opinią, że skoro "nie były konstruowane do celów audio" to się nie nadają. Ciekawi mnie, czy rzeczywiście tak jest, czy to tylko logiczne rozumowanie, które - jak wiadomo - nie zawsze jest słuszne. Zdarzają się przecież udane transplantacje.

zwolennik łagodności

To nie jest dokładnie tak. Sporo lamp wykorzystywanych w audio nie ma rodowodu małoczęstotliwościowego. Np. słynna 6C33C pomyślana jako element stabilizatorów napięcia nijak ma się do układów dźwiękowych (nota bene akurat ona jest dość chimeryczna jezeli chodzi o parametry we wzmacniaczu), podobnie jak lampy z układów wizyjnych telewizji. Dalej, są lampy przeznaczone do sugnałów akustycznych, które nigdy nie były seryjnie montowane we wzmacniaczach mono czy stereo np. lampy modulacyjne z nadajników radiowych.

Ważne jest czy pomimo swojego pierwotnego przeznaczenia dany typ dzięki swoim parametrom czy inaczej właściwościom pozwala na sensowne wykorzystanie go do celów audiofilskich. Tu bywają lampy bardziej i mniej przydatne. IMO np. ECC85, ECC88 są z gatunku tych mniej przydatnych ale w odpowiednim układzie, na odpowiednim miejscu i one moga być użyteczne.

Jako szeroka grupa nowalowe 2xtriody typu ECC8X nie jest, moim zdaniem, szczytem urody i piekna tonalnego.

Wiem, ze duza ilosc sprzetu HiFi stosowala i stosuje je. Wiele bardzo modnego sprzetu ma je w swoim torze sygnalowym. Osobiscie, uwazam, ze mozna lepiej. Oktalowe 2xtriody typu 6sn7, 6sl7 bardzej mi odpowiadaja. Wiem, ze oktale bardzej mikrofonuja, ze zabieraja wiecej przestrzeni i sa drozsze w budowie wzmacniaczy dla producentow, ale sa rowniez bardzej urokliwe. Jako kaskadowe sterowniki lampy mocy pracujacych w klasie A, oktalowe triody zachowuja z wiekszym wdziekiem niz nowale. Chyba nie jest rowniez przypadkiem, ze przedwzmacniacz na oktalach jest bardzej eufoniczny od nowalowego, przynajmniej w aplikacji ktora znam.

Konkludujac: najwdzieczniejsza ECC88 jest 6sn7/6sl7. Nie traktujac tego za doslownie.

Wiem, ze 6sn7 na swoich fanow i krytykow oraz, ze mozna lepiej niz 6sn7, itp, itd.... a kto powiedzial, ze byc audiofilem to sama przyjemnosc.

Prawie żadna z lamp nie ma rodowodu audio.Jedyne znane mi lampy do zastosowań audio to 300B i El

>84.

Nie jest tak zle, byly inne projektowane dla audio: starsze siostry 300b: 2a3, 45, 50, PX4, PX25 wiele lamp western electric z lat 20-30. Wiele pentodowych sterownikow. Wspaniala Telefunkenowska pentoda EL156, li tylko audio. Nie dam sie zabic, ale pierwsze aplikacje 6v6, 6l6,kt66, bylu w audio. Rowniez wiekszosc el34 znalazlo swoje nekropolie w wzmacniaczach lampowych. Jestem przekonany, ze ominelem tony innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.