Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczny tuner - muting itp. - pytanie

Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o porady do doświadczonych tuningowców :)

W swoim Dualu pozmieniałem kondensatory, op-ampy, diody prostownicze, z brzmienia jestem zadowolony, ale myślę że można "wyciągnąć" jeszcze więcej... Słyszałem, ze poprawe może przynieść usunięcie mutingu, moze mozna jeszcze uprościc ściezkę sygnału na wyjsciu? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, poniżej fragment schematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25048-%C5%9Bliczny-tuner-muting-itp-pytanie/

Rezytor równoległy do masy zmień w obu kanałach na większy, np. 75k. Tranzystory mutujące nie są generalnie potrzebne. 3 rezytory szeregowe do wyjścia zastąpiłbym jednym o mniejszej wartości, 47-100 Ohm. Elektrolity sprzęgające zastąp foliowym 2.2-3.3uF.

Wielkie dzięki za rady. W tej chwili sprzęgające elektrolity mam zastąpione BG-N, ale też myslałem o użyciu np. WIMY MKP10 za radą StefanaB. Skoro można wyrzucić tranzystory mutujące, to może warto pominąć spory kawalek płytki i zrobić coś w rodzaju "pająka" od razu do wyjść? Czyli byłby MKP 3,3uF, za nim owe RA06/RA13 => 75k do masy, szeregowy rezystor (czy 100R wystarczy w miejsce 1k? nie uszkodzę op-ampów?)... Za tranzystorami są jeszcze CA01/07 220pF do masy, co z nimi?

Jeśli są BG-N to wystarczy je tylko zrównoleglić albo małymi 100nF MKP albo nawet tymi 3.3uF...

Pająka nie warto robić - lepiej wszytko umieścić na druku tunera.

Właśnie tak można zrobić, 100ohm to bezpieczna wartość.

220pF nie mają znaczenia jeśli ta rezystancja szeregowa będzie zmniejszona ok. 10x, do stu omów i mogą zostać. I ch wpływ jest pomijalny.

Dzięki raz jeszcze, na druku jest trochę ciasno na MKP, stąd pomysł na łączenie elementów 'nogami'. Może na razie zostawie więc BG, jutro pewnie wylutuję te tranzystory i zobaczymy, czy brzmienie się zmieni...

Pozdrawiam.

No i jest lepiej :-))) Zmiana brzmienia przypomina wymianę interkonektu na lepszy - jest jakby czyściej i bardziej 'detalicznie'. Wydaje się, ze minimalnie poprawiła się dynamika brzmienia (?). Pozostaje tylko dokupić jakieś dobre rezystory...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.