Skocz do zawartości
IGNORED

Tlumienie wysokotonowego w altusach 300

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

mam prosbe. czy moglibyscie napisac jak stlumic wysokotonwy a w/w kolumnach?

tak mnie naszlo na delikatne poprawienie tych kolumn.

juz usztywnilem obudowe, poprawa kolosalna!

ale jeszcze ten wysokotonwy.prosze o pomoc:)

pozdrwaiam

grzesiek

najprościej - wstaw równolegle kondensator (w zależności od głębokości tłumienia musisz poeksperymentować z ppojemnościami) a bezpieczniej wstaw równolegle kondziołka który to jest połączony szeregowo z oporem

Musisz zrobić L-pada, czyli jeden rezystor szeregowo do tweetera, drugi równolegle.

Są programy, arkusze kalkulacyjne, google.

np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podajesz impedancje i tłumienie, on oblicza jakie mają być rezystory.

Ukryta Zawartość

jakos sobie poradzilem:)

wstawilem miedzy + a - na wysokotonowym kondensator 47uf

nie wiem czy to nie za duzo, ala narazie mi sie podoba:)

jak by to okreslic ladnie.. wysokir tony wzgledem reszty nabraly..tajemniczosci..delikatnosci i juz nie sa takie natarczywe:)

jezeli to co zrobilem bedzie mialo jakies negatywny wplyw na glosnik/wzmacnaicz to prosze napiszcie

pozdrawiam grzesiek

nie chce Cie martwić, ale zrobiłeś korektor impedancji :)

przeczytaj coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wygrzebałem to przed chwilą na goglach), to może Ci pomoże. Kalkulator do oblicznia tłumika (L-pad) masz w kinku, który podałem powyżej.

Ukryta Zawartość

pzremek

co by to nie bylo..:) to narazie jest dobrze i ladnie gra:)

jak znow nabiore checi..to przerobie to jak jest na tej stronie co mi podales

wszytskim wielkie dzieki!!

pozdrawiam

gzresiek

Witam !

Mam w tym spore doswiadczenie.To co zrobiłeś to tylko przez jakis przypadek może być dobrze.

Kolega ,który radził Ci zastosować L-Pad miał rację .To jest taki tłumik ,który nie nie zmienia

impedancji i co za tym idzie pasma podziału na zwrotnicy głośnikowej.Są takie L-pady z płynną regulacją

tłumienia za pomocą potencjometru (podwójnego na jednej osi).Bodajże na stronie Monacora za nieduże

pieniądze.

witam

zrobilem wlasnie l-pada w jedej kolumnie na tlumienie 2,2 dB

hehe:)jest to duzo lepsze rozwiazanie od tego co ja wymyslilem:)

poslucham jeszcze madonny a potem moze zrobie jeszcze na 5,5dB ale nie wiem czy to nie bedzie za duzo

pozdrawiam Grzesiek

Witam znow wszystkich!!

czy warto robic L-pada na sredniotonowego?zostaly mi rezystory 5w na tlumienie 2,2 dB.czy moznaje zalozyc do sredniotonowego?

zaczolem sluchac troche ambitniejszej muzyki od techno i zaczynaja mnie altuski ciut irytowac.

pozdrawiam

Możesz sprawdzić jaką efektywność mają poszczególne głośniki (na stronie tonsila powinny być informacje), i spróbować wyrównać efektywność wszystkich.

Jeśli chodzi o to "tsss" to możliwe, że jest to ograniczenie wzmacniacza. Spróbuj wymienić kondensator w zwrotnicy (o ile się nie myle, to teraz siedzi tam jakiś elektrolit), ten co jest w szeregu z głośnikiem wysokotonowym (swoją drogą inne też można wymienić, ale to są zawsze koszta). Wartość zostaw taką jak była. Jantzen MKP są tanie i dobre, do dostania w www.polink.com.pl (o połowe taniej niż na allegro). To powinno troche pomóc.

przemek

dzieki bardzo

z kondensatorami bede dziala w poniedzialek

teraz wlasnie poprawilem kabelki glosnikowe wewnatrz radmora, bo jak zmienailem na gniazda bananowe to nie bylo lutowane tylko przykrecane nakretka. nakretke wywalilem i przylutowalem bezposrednio do gwintu. mysle ze powinno byc lepiej, zaraz zobacze.

a myslisz ze jak obnize srednitonowy o 2 dB to bedzie lepiej?lagodniej?

prosze was o szybka odpowedz!

za chwile wybieram sie do sklpeu i nie wiem co kupic

postanowilem pozmianiac elementy w zwrotnicy

zajrzalem tam i jest takie cos

1u0k 250v mkt

6u8k 160v mkt

czy wymienic je na te same wartosci tylko ze mkp tak jak to ktos sugerowal?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.