Skocz do zawartości
IGNORED

laser z CDM 4/25 do CDM 4/11

ARGOS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie (troszkę lamerskie) do zorientowanych - czy taki przeszczep się przyjmie? Na moje oko powinien, z zwenątrz wszystko wygląda tak samo, ale parę dni temu spotkała mnie zaskakująca niespodzianka - laser wyciągnięty z napędu 4/19 nie poszedł w 4/11. Napęd w ogóle nie startował, zachowywał się jak by lasera nie był podłaczony (robi dwa razy po pól obrotu płytą i na tym koniec, nawet nie próbuje jej rozpędzić, pamiętam że takie same rzeczy działy się jak przy którymś z przeszczepów zapomniałem wpiąć taśmy) a sam laser bardzo słabo świecił. Tłumaczę to sobie w taki sposób, że tasiemka gdzieś nie stykała, ale... chcę mieć pewność zanim podejmę następne kroki. A następne kroki zakładają zakup nowego czytnika (bo nawet zakładając że jakoś dałoby się uruchomić posiadany laser z CDm 4/19 to jest to i tak nieco wyeksploatowane "oko" i byłoby to rozwiązanie tymczasowe. W necie znalazłem jednak tylko CDM 4/25... Dlatego mnje pytanie dtyczy kmpatybilności 4/25 z 4/11. No, chyba że ktoś wie skąd mżna skołować CDM 4/11, to by było optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/25175-laser-z-cdm-425-do-cdm-411/

Nie ma reguły, czasem wyglądają identycznie ale nie chodza jak się przełoży, czasem są trochę inne a chodzą (na przykład głowica od CDM2/10 w CDM1/MKII). Ale w 80% przypadków wszystkie chodzą i można je zamieniać, akurat tak trafiłeś. Kup sobie za 80zł żeśkiego Philipsa z CDM 4/11 na Allegro i będziesz miał na lata.

aha i jeszcze jedno pytanko - swtiwerdzenie "nie ma refguły" oznacza że same w sobie lasery są niekompatybilne czy może powód leży w rozwiązaniach konstrukcyjnychkonkretnego CD, że jest on np. mniej tolerancyjny na przeszczepy?

Nie wiem powiem szczerze, nie wnikałem głębiej. Wiem ze kilka razy miałem sytuację gdy próba przełozenia soczewki z ramieniem od CDM 4/19 do innego CD z innym napędem ale majacym identycznie wyglądający laser zakończyła się niepowodzeniem, laser nie ruszał wogóle, i zadna regulacja fokusu i trakingu nie pomagała. Chyba było to w CD z CDM1/MKII. Natomiast w tym samym Cd z CDM1/MKII zarówno głowica od CDM2/10 działała (choć wygląda inaczej) jak i głowica od CDM4/11. CDM4/11 był bardzo popularny w tańszych Philipsach. Jeszcze był jakiś CDM 2 który wyglądał identycznie i miał identyczny silnik jak w CDM 4/11, dawno juz się w tym nie grzebałem.

tak czy siak cenna informacja. Między Bogiem a prawdą to ramię i soczewka z 4/19 wyglądają ciutkę inaczej niż z 4/11 i CDM 1 Mk II. Szkło w 4/19 wydaje się nieco bardziej przejrzyste (choć to może być kwestia wieku) a sama obudowa soczewki jest ciemno szara, a nie biała. Inny jest też rysunek ścieżek na taśmie, choć prowadzą one do tych samych pinów. Teoretycznie to samo, ale chyba jednak nie to samo. Lasery z CDM 4/11 i CDM 1 Mk II wyglądają identycznie i z tego typu przeszczepami ja również nie miałem kłopotów. Podobnie za to wygląda laser z CDM 4/25 (przynajmniej na zdjęciach, bo w "live" to się za specjalnie nie przygądałem) ale chyba sensowniej będzie wrzucić coś z używek, nie ryzykować wpadką, to sa raczej żywotne zabawki.

Dzięki za info, naped CDM 4/11 już zdobyty, z takim przeszczepem to probleów raczej nie będzie, jedyne co moze zaskoczyć to jakaś bardziej złożona rregulacja, co mam nadzieję że nie będzie konieczne...

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.