Skocz do zawartości
IGNORED

jak sprawdzić kierunkowość kabla?

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

...mam mały problem. Mam kabel, na 100% kierunkowy, niestety strzałki się starły i nie wiem co teraz. Podobny problem miał zdaje się kiedyś Matthew przy budowie swoich ProAc. Jest jakiś sposób żeby sprawdzić ich kierunkowość?

Oto winowajca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czasami firmy aby glupoli mozgi nie rozbolaly w czasie zastanawiania sie nad tym ktory koniec wepchnac w dziure oznaczaja graficznie co i jak. Czasami w oprawce zamontowanyjest rezystor lub ceweczka i ta koncowka do cd ew. mozna zmierzyc pojemnosc i z ta mniejsza pojemnoscia do cd.

Czasami można dojrzeć, po rozkręceniu wtyków z której strony przylutowany jest ekran pod warunkiem, ze kabel ma ów przylutowany tylko z 1 strony. Poza tym jeśli ekran jest polutowany z dwóch stron to kabelek raczej nie jest kierunkowy. Więc strona z przylutowanym ekranem idzie do źródła.

cały problem jest w tym, że chyba były właściciel tego kabelka skleił "śrubę" i "nakrętkę" w RCA bo za cholerę nie mogę tego odkręcić. Tak to nie byłby to żaden problem sprawdzić gdzie "-" podłączony jest do ekranu....

To bez znaczenia. Podłącz tak jak Ci się lepiej słucha. Kierunkowość to tylko miejsce dołączenia ekranu obu żył (masa i sygnał) i nie wpływa ono na dźwięk. Zeby to sprawdzić trzeba rozkręcić wtyczki i obejrzeć, jeśli nie są zalewane.

Senicz nie chrzań!!

>saczek_XTRM, 15 Mar 2006, 13:35

W całej rozciągłości popieram Kolegę Mahlera. Natomiast jeżeli nie słychać różnicy

to mamy następujące możliwości:

- kabelek nie jest kierunkowy

-kabelek jest kierunkowy, ale Kolega nie słyszy różnicy (słyszą tylko Prawdziwi

Audiofile)

-kabelek jest kierunkowy, ale w ciemno nikt nie usłyszy różnicy (teza ryzykowna,

nieaudiofilska i jako taka zasługująca na potępienie).

To, czy kabelek w ogóle ma asymetrycznie połączoną masę można sprawdzić

omomierzem.

Jeżeli jest połączenie, to może chodzić o kierunkowość "magiczną" typu

kierunek ciągnięcia drutów itp. Ale wtedy obowiązuję punkty 2 i 3.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>>Jaro_747

części tego Twojego wywodu zupełnie nie pojmuję, chociaż mogę się mylić (jak tak to poprawić)..

"kabelek jest kierunkowy, ale Kolega nie słyszy różnicy (słyszą tylko Prawdziwi Audiofile)" >> szczerze mówiąc to nie zdążyłem podłączyć, najpierw padł temat..

"kabelek jest kierunkowy, ale w ciemno nikt nie usłyszy różnicy (teza ryzykowna, nieaudiofilska i jako taka zasługująca na potępienie)" >> jak do dupy kabel to nie wiem jak się starać, i tak się nie usłyszy ;))

"To, czy kabelek w ogóle ma asymetrycznie połączoną masę można sprawdzić omomierzem.">>> NOOOO doszliśmy do sedna sprawy.. To jak zmierzyć skoro przy jednym wtyku RCA jest połączony ekran? Na końcówkach? To będę miał tylko opór między końcówkami omomierza, a co z tą "resztą" ekranu? Sama mi się nie zmierzy...

>>Vires

nie chodziło mi o prowokację, po prostu taki przypadek mi się zdarzył i szczerze mówiąc stanąłem w kropce ;))

>>Matthew

no powiedz ;))

>>Uwe300

LOL ;)), w sumie pomysł nie głupi, tylko weź i traf ;)))

>saczek_XTRM, 15 Mar 2006, 16:31

Jeżeli czegoś nie zrozumiałeś to się nie przejmuj, zdałeś test

na posiadanie zdrowego rozsądku ;-).

A tak na poważnie, to po chwili namysłu sam zgłupiałem.

Przecież ekran musi być ciągły, bo w kablu niesymetrycznym

stanowi powrót dla żyły środkowej. Co innego w XLR, tam może być

podłączony na jednym końcu. Chyba, że mamy drugą żyłę która łączy

zewnętrzne styki wtyczek i dodatkowo ekran.

Sam jestem ciekaw...

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>>>saczek:

odwołując sie na opis na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z którego wynika, że cytując (dla przykładowego kabla - tutaj Oxyfuel):

" Oxyfuel jest kablem kierunkowym, ale potrafi zmienić swoją kierunkowość. Jeżeli podłączysz kabel odwrotnie, to będzie brzmiał płasko i bez wyrazu, ale po kilku dniach sytuacja wróci do normy. Pomimo tego zalecamy, by podłączać Oxyfuel etykietą przy źródle. Wymaga około 150h wygrzewania, by pokazać pełnię swoich możliwości ".

niewiem jak ma sie to do innych kabli !

Ukryta Zawartość

Hmmm probowalem sprawdzic kierunkowosc kabla zasilajacego, ale ni cholery nie moge go odwrotnie zamontowac. Pomocy ! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>saczek_XTRM, 16 Mar 2006, 10:20

>>>Jaro_747

>

>mam rozumieć że kierunkowość kabla jest bezsensem i nie ma uzasadnienia?

Aż tak daleko bym nie poszedł (ze strachu przed niektórymi Kolegami z forum ;-)).

Tak, jak pisałem, w przypadku XLR można dać nieciągły ekran.

W przewodzie niesymetrycznym widzę taką możliwość, że pętla sygnału

zamyka się przez drugi przewód i to wszystko jest zaekranowane,

przy czym przewód ten łączy zewnętrzne styki obydwu wtyczek RCA

natomiast ekran łączy się tylko na jednej wtyczce (przepraszam za kiepski

szkic, ale może coś komuś rozjaśni)

--------------------------- ekran

___________________ sygnał

___________________ masa sygnałowa

---------------------------|ekran poł. z masą na jednym końcu

Taki kabelek zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomoże?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

fakt faktem jest ze kierunkowość moim zdaniem kabla bynajmniej niema znaczenia.

jednak rozważając fakt moze chodzi tu o to, ze kabel w przeciwnym kierunku wpiety charakteryzuje sie oprócz swojej tłumienności jaka posiada takze tłumiennością wsteczna, a której niema jak sie kabel wepnie 'prawidłowo'.

lecz to tylko rozwazania czysto teoretyczne i bardzo płytkie.

Bardziej znaczący ma wpływ żródło sygnału.

fakt faktem jest ze kierunkowośc niema znaczenia , bynajmniej dla mnie.

Jednak rozważając ten problem mozna dojśc do różnych wniosków takich jak np.: że kabel podłaczony w przeciwnym kierunku niz podaje to oznaczenie na nim (producent) moze posiadać dodatkową tłumienność (oprócz posiadanej własnej tłumienności) tłumiennośc wsteczną, która wpływa niekorzystnie. Po 2 rózne kable maja różna konstrukcje i moga tworzyć filtr górno lub dolnoprzepustowy z impedancja zródła sygnału.

Lecz jest to rozważanie czysto teoretyczne i dość płytkie.

Witam

W przewodzie należy odkręcić z obydwu stron wtyki. Tę stronę, gdzie ekran jest podlutowany do masy wtyku wkładamy do źródła sygnału (np. CD, DVD) a drugą do wzmacniacza. Poprawia to tłumienie sygnałów zakłócających (w stosunku do podłączenia odwrotnego).

Jak kogoś interesuje to na stronie chyba Analog Devices można znaleźć Application Note na ten temat.

Pozdrawiam

heh co prawda problem już dawno rozwiązany...

powiem tak, kabel ma 0,5m. Mozliwości sprawdzenia gdzie jest ekran podłączony nie ma.

Odnośnie sprawdzania.... podłączałem go i tak i siak...na początku różnicy nie słychać. Po przesłuchaniu 10 utworów, można zauważyć lekką ale to naprawdę lekką różnicę, szczególnie w wysokich. Myślę, że jakby zapodać sygnał 20-6000 Hz to w ogóle nie byłoby słychać różnicy. Może przy długim kablu miałoby to jakieś bardziej znaczące różnice. No i naprawdę trzeba dobrze się wsłuchać...(heh no może jeszcze kloce za 10tys uwypukliłyby bardziej róznice...)

"""...mam mały problem. Mam kabel, na 100% kierunkowy, niestety strzałki się starły i nie wiem co teraz. Podobny problem miał zdaje się kiedyś Matthew przy budowie swoich ProAc. Jest jakiś sposób żeby sprawdzić ich kierunkowość?"""

Jak to jak??? NA sluch przeciez przy prawidlowym podlaczeniu zagra super a przy zlym w ogole :)

A tak na serio to IMHO kierunkowosc to :

a)sciema w co najbardziej wierze

b)swiadome manipulowanie budowa/parametrami-"kabel typu dioda" - wtedy pierwszym lepszy miernik powinien pokazac roznice.

no i właśnie ściema, nie ma co ukrywać! Tak jak napisałem wyżej...może przy klockach i wysokiej jakości przetwornikach da się coś więcej powiedzieć n/t kabli....

Swoją drogą szkoda że nie mam jak sprawdzić co to za kabel.... Szkoda ;///

• 8 miesięcy później...

Witam.

Czy mógłby ktoś wkleić linki do artykułów poświęconych wyjaśnieniu pojęcia kierunkowości kabli i pętli masy.

Była kiedyś taka strona na której było ładnie wyjaśnione dlaczego ekran przewodów łączymy od strony wzmacniacza itd.

Niestety nie mogę odszukać adresu tej strony a pół godziny siedzę w google i nic. Jak ktoś pamięta będę wdzięczny. Ktoś mnie zapytał o ten temat a ja nie bardzo umiem przejrzyście tłumaczyć i wolał bym mu podesłać linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.