Skocz do zawartości
IGNORED

Co zrobic z JBL E100

mad_inside

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Potrzebowalem glosniki stereo i wzmacniacz do sluchania muzy.

Kupilem sobie 2 Jbl E100 i wzmacniacz Harman Kardon 3380.

Pokoj mam jakies 30m2, nie maly, ale nie za duzy jak na moc tych glosnikow, bo basy czuc lepiej na pietrze niz wokol mnie. ALe grywam na przyjeciach w wiekszych i mniejszych pomieszczeniach wiec wybor moze nie byl taki zly, zwlaszcza ze sie nie znam na glosnikach a do JBL mialem zawsze jakies takie cos, ze marzylem by kiedy bylo mnie na nie stac.

ok, slucham w sumie tylko techniawy, d&b, trance, progressive,troche HH PL, ale wiadomo, na imprezach raczej jeden typ muzy puszczam i wiadomo jaki.

Minal miesiac, najpierw Midrange(ten sredni glosnik) zaczal mi chrapiec przy niektorych piosenkach(trudno bylo wyczuc o jaki ton chodzilo, bo naprawde w 2 na 10 piosenek cos takiego sie dzialo). Tydzien pozniej napisalem do supportu JBl i odpisali mi wiadomo: 5 lat gwarancji, rozkrec glosnik i sprawdz co nie dzial i przyslij nam to.

No ale szukalem gwarancji, okazalo sie ze jej nie przyslali, zostal mi tylko internetowy invoice. Wkoncu jednak po koljenym tygodniu sklep online, gdzie kupowlaem sprzet wyslal mi potzwierdzenie zakupu droga pocztowa. W miedzy czasie dalej sluchalem ostro muzy na min polowe basu i +2 do +5dB glosnosci. Drugi Midrange zaczal chrapiec, warczec...

Wiec teraz musze oba wyslac. Mam nadzieje ze w ramach tej gwarancji nic nie zaplace. No ale to Ameryka, i mysle ze tak samo jak z meisiac temu przekrecilem troszke mojego Asusa GF 7800GT i odeslalem im to po 2 tygodniach przyslali mi nowiuskiego i z jeszcze jednym chlodzeniem:) wiec mysle ze tu zrobia to samo i dostane 2 nowe glosniki.

Ok, w piatek czyli pojutrze mam impreze na 50 osob, gram tam cala noc.

To chrapanie jest slyszalne tylko, jak mowilem, w niektorych piosenkach, i tylko z odleglosci ponizej 1m.

Chcialem zeby moj zestaw jakos "wygladal" i kupilem 15m kabla OFC 3mm(srednica zylek). To najgrubszy jaki widzialem. Kosztowal tu 23$ czyli jakies 70zl . Dokupilem do zintegrowanej Audigy 4 z pilotem i na poczatku nie wierzac, ale poczulem roznice. A w niektorych piosenkach to byla diabelna roznica. Nie wiem czy jakos tych mp3 byla lepsza czy to jakis trik przy nagrywaniu i bawieniu sie dzwiekiem w stereo.

Teraz uzywam sluchawek Sony MDR- XD200 na winampa z zintegrowanej (dla testow dalszej muzy z playlisty) a na glosnikach leci drugi winamp z Audigy4.

A teraz o co mi chodzi?

-czy mieliscie taki problem(chrapanie, trzeszczenie) i jak sie skonczylo?

-co myslicie o tym zestawie, pomijajac fakt, ze juz wyczytalem co sie dalo na temat JBli, ze sa za duze do mojego pokoju. Ja mysle ze sa ok, po prostu piekniejszy i zdrowszy dzwiek plynie z nich dopiero w duzych salach, takich jak na imprezie urodzinowej 14 czerwca, gdzie bede gral dla mam nadzieje 100 osob albo wiecej na sali 20m na 30m, na ktorej moze usiasc do 240ludzi i tanczyc prawie 100. Takze przydaja sie i przydadza.

Jednakze tak czy inaczej jak osadzacie ten wybor ampa i glosnikow w stosonku do zastosowania do techniawy, dla normalnego czlowieka jak ja?

-co moge jesczze dokupic do tego zestawu?

coaxial? koncowka mocy? dekoder dolby ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25196-co-zrobic-z-jbl-e100/

aha, jakbyscie mi jednak proponowali cos innego, nie wiem wymiane, pozbycie sie, sprzedaz czy cos, to dalem za zestaw:

Audigy4 =83$

kabel OFC 14gauge =23$

H&K 3380 =220$

2 JBL E100 = 630$ (dostawa prawie stówe)

Sony MDR-XD200 =50$

czyli rozumiem, ze za duzo basow dawalem (no moze akurat nie dla Midrange) i za duzo decybeli bylo. Wiem, ze dopiero zaczalem z tym zabawe wiec nie raz zdarzylo sie ze przetrzymywalem kilka sekund dzwiek ktory juz charczal z bolu, bo chcialem dac najwyzsza moc dla basow i glosnosci...

Chyba głównie o to chodzi, że każdy wzmacniacz do pewnego zakresu ma liniowa (w przybliżeniu) charakterystykę pracy...powyżej zaczynają się zniekształcenios w wyniku których mamy przesterowanie.

Po prostu wzmacniacz jest za słaby...

Jeśli się mylę...niech ktoś mnie poprawi..

Pozdrawiam

Po pierwsze zgadzam się z poprzednikami, wzmacniacz, a raczej ten amplituner sie przesterował. E100 to potężne kolumny ale zaszło tu nieporozumienie ponieważ one są do domu, a nie do robienia techno szamańskich imprez na dużych salach. Jeżeli ci chodzi o imprezeowanie to raczej nie to forum i lepiej by było zrezygnowć z pc i wyposażyć się w zestaw dla dj'a. Na początek polecam dwa odtwarzacze cd, mixer, mikrofon, słuchawki, koncówka mocy, dwie kolumny PA no i może aktywny subwoofer i wtedy możesz imprezować do woli :)

Jest jeszcze jeden sposób: sprzedaj ten amplituner i kup końcówke mocy do napędzania tych e100 i tu polecam przedwzmacniacz KD-233 i koncówke mocy KD-269 Kody bo nadają się do domu jak i imprezowania. A tak pozatym to się dziwie, że ten amplituner nie poszedl z dymem :P

-jestem dj'em ale pije z ludzmi, nikt mi za to nie placi. Robie imprezy dla znajomych, ale to moje hobby nie praca.

-az tyle imprez na duzych salach nie mam wiec to wystarcza, bo raczej mamy imprezy w domu lub lekko na zewnatrz

-nie potzrebuje zestawu dla dj'a, tzn tych racków calych czy cos takeigo, gram z pc i jest ok.

-co do koncowki mocy to myslalem by ja dokupic to tego ampa, nie mozna?

-co do sub'a to myslalem o tym z serii Nortridge 150 lub 250, sa dosyc drogie nawet dla mnie.. ale moze... tylko ze ja basów nawet w domu nie moge dac wiecej niz polowe bo szklanki i garczki leca w kuchni na pietrze, a wszytsko co skzlane, polki, kieliszki etc, po prostu przewracaja sie i drza, amtak juz krzyczy...

-mieszkam w Chicago, wiec jak proponujecie to raczej z rynku amerykanskiego, nie z polskiego

-a wzmacniacz? przesterowal sie?

to mam go oddac na przeglad czy na gwarancje?

a nie glosniki? myslalem ze mam glosniki oddac na wymiane?

jak wlaczam powyzej 0 dB, i leci dzwiek ponad godzine, zaczyna bys starsznie goracy ten amp. A raz polozylem na nim duzy zeszyt. Nie wiem czy to przez to, ale po paru minutach normalnie czulem jak sie cos smazylo. Zciszylem troche i przestalo smierdziec. Wiecej tak duzo nie podglaszam i juz nic nie klade na ampa, no moze sluchawki

-a propos mikrofonu, mam taki duzy, nie jakis pro, ale duzy, wygladajacy jak prawdziwy a nie do rozmow na skype. Ale on ma to duze grube wejscie, tzn koncowke. Nie mam go gdzie wlozyc. CO moge z tym zrobic, bo by mi sie przydal czasem. Myslalem ze poszukam w sklepie przejsciowki na maly jack, ale czy to mozliwe? i czy jedyne miejsce gdzie bede go mogl wlozyc to wejscie do ktorejs z kart muzycznych w kompie?

-od keidy zaczalem uzywac 2 karty i 2 winampow , tzn dokladnie od wczoraj cos sie dzieje niedobrego z Winampem. Jutro impreza i jezeli nic nie pomozecie to bedzie problem bo nie mam czasu formatowac dysk.

No wiec wlaczam czy 1 czy 2 winampy, i po kliknieciu kilk razy B, czyli nastepna piosenke czy tez sluchaniu i samemu przelaczaniu sie piosenek, no wiec mija max 9 piosenek i winamp sie zamraza, czasem po 4 czasem po 6, nie wiem od czego to zalezy, i tak mam wlaczone 2 lub 3 instancje winampa, ale to serio przeszkadza. Piosenek nie urywa mi w trakcie po prostu gdy dochodzi ten moment, winamp zamraza sie na samym poczatku, nie puszcza juz nowej piosenki. Probowalem pare piosenek w W.Media Player ale nie bylo tego,, przynajmniej po sprobowaniu pierwszych kilkunastu.

Zainstalowalem jesczze raz winampa ale nic nie pomoglo. Moze jak go odinstaluje i zainstaluje do bedzie ok, ie wiem... mysle ze to cos innego i trzeba format, ewentualnie w taki dziwny sposob gryza sie karty choc tez nie wiem czy to to bo czemu?

dzialalo dobrze przez pare dni. Moze lista za dluga, ale mam roznie raz 100, raz 500, a raz 5000plikow, ale zawsze dzialalo.

Szkoda tylko ze jutro wieczorem mam impre(piatek), a tu problem. Poleci muza, pojdzie pare piosenek, klikne pare razy "nastepna" i bum, cisza bedzie. Oczywiscie automatycznie wlacze ta sama piosenek na drugim wianmpei z tej samej karty, ale ta cisza bedzie kosztowac troszke klimatu i paru " co jest q***a?" ze strony imprezowiczow...

Takze jak mozecie to pomozcie, dzieki !!!

Jak się zabierasz za coś takiego to chociaż staraj się to robić profesjonalnie, mnie osobiście taka prowizorka odrzuca na 100 mil. Ciekawe co zrobisz jak ci wysiądzie ten amplituner ? Koniec imprezy ? lol ;-)

Koles nie wiesz co mowisz! Nawet nie zapytasz a juz masz gotowe odpowiedzi?? Widocznie sam jestes jakis lewy.

Na takich imprezach zawsze jest drugi plan. Normalnie przy wiekszych przyjeciach jest drugi dj i on gra po drugiej stronie pokoju o wiele ciszej, a dokladniej mowiac przy barze. Ale na imprezach typu domowka jak jutrzejsza tez nie ma problemu. To Ameryka, tu kazdy ma laptopa i kazdy ma glosniki. Moze nie kazdy ma E100 ale sprzet maja naporawde wielki i naprawde wypasny. Takze nic sie nie stanie.

Druga strona medalu jest taka skoro to mieszkanie to nawet nie bede mogl wlaczyc na super glosno, wiec nie ma mowy by ten amp wysiadl, bo nie zamierzam kupowac drugiego.

BTW nienawidze jak na powaznych forach pojawi sie taki typ jak Ty i zamiast napisac cos sensownego po prostu spamuje i pisze bzdury. Po co? Rownie dobrze mogles zapytac co bedzie jak bedzie powodz albo trzesienie ziemi, bo to tak samo mozliwe. I wiesz, odpowiem CI: nie pojade. Ale jakos nigdy znaim mialem ten sprzet to sie nie stalo. Gralem na glosnikach Harman Kardon i na Soniaku i zawsze wszystko dzialalo.

A wiesz co jest najlepsze?

sklepy sa czynne do pozna, gdyby nawet sie cos zepsulo, spalilo. Jade od razu do sklepu ze sprzetem, jest taki na kazdym rogu. Kupuje na karte jakie chce glosniki, nawet za 20000$, wezme na raty, po 5min wychodze ze sklepu , wsadzam wsyztsko do samochodu, a i tak beda sie upierac ze oni sami mi zawiozoa to do domu. Po imprezie nastepnego dnia ajde spowrotem oddaj sprezt i nikt nawet nie zapyta czemu oddaje, po prostu oddaje i koniec. A jak myslisz jak robimy z kamera, nikt nie ma takiej pro, kazdy ma cyfrowke. No to co? Wzielismy prawdziwa kamere i w poniedzialek oddamy jak zgram wszystko...

wiec co? koniec imprezy? lol dla Ciebie kolo!!!

jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Tak w ogole pracuje na salach bankietowych gdzie zawsze mamy DJ'a najbardziej profesjonalnego jaki sie da, z reszta to zamawia ten kto chce miec impreze: urodziny, wesele itd...

Taki pro dj, ktory bierze 150$ na godzine lub normalny bioracy 3-400$ za impreze ma zwyczajnie laptopa, chociaz coraz rzadziej go widuje, equalizer czy cos tam z suwakaimi(5 suwakaów i pokretlo na krzyz), 2 glosniki 2 razy wieksze od moich, ale w srodku zawsze, nie wiem czemu, sa 2 glosniki, znaczy 2 membrany... i jak koles podglasza to zwyczajnie slychac huk a glos 20m dalej jest slabiutki...

Zaden z nich nie ma zapasowego ampa, to wszystko pachnie ta twoja prowizorka. Bo jak padnei to co? koles pojedzie tak jak ja do sklepu i wezmie drugi albo oleje i pojedzie do domu, bo co ma sie denerwowa skoro ma placone i tak po imprezie...

Takze, gdzie sa pro? Nigdzie, chodzi o kase! Kazdy musi zarabiac. A sprzet, sadze ze moje E100 lepiej by wypadly niz nie jeden samozwanczy dj na naszych imprezach, ale co? przynajmniej moge za darmo na zywo pooceniac moc glosnikow, dzwiek i wyglad. A o to przeciez tu chodzi, nie? bo gdzie indziej cos takiego uslyszysz? Takze jest fajnie.

Odpisze mi ktos na wczesniejsze pytania...?

podpowiesz mi co dokladniej?

nie wiem czy kupic nowke(wolalbym) czy tez ebay.com. Allegro odpada...

Z gory wielkie dzieki.

Aha, z tym oddawaniem sprzetu, to naparwde przyjemnosc. Najczesciej wlasnie tak ludzie robia z kamerami, jada na wakacje i oddaja po tygodniu, bo masz najczesciej 30 dni do oddania. Ja tak pamietam ostatnio zrobilem z karta i routerem bezprzewodowym. Mialem za daleko od drugiego kompa, a mieskzamu na 2 pietrach w domku, i skoro nie poszedl sygnal tak bardzo w dol, no to oddalem na 28 dzien i nawet mi paczki nie sprawdzili tylko zpaytali czy cche kase czy nowy sprzet. To jest to!!!

Znajomy nagłaśniał imprezy wzmakiem firmy Carver. Sprzęt amerykański - solidna budowa, duża moc, słowem jest to to, co potrzebujesz.Podłączone nawet były do niego kolumny estradowe i dawał czadu całą noc. Na pewno na e-bayu coś spatrzysz, bo nowe są chyba drogie jak na polskie realia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.