Skocz do zawartości
IGNORED

Sony MDR-DS3000 vs Pioneer SE-DIR800C

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie kinomani :)

Trochę napaliłem się na zakup słuchawek do nocnego oglądania filmów DVD. Wiadomo - jak DVD, to ma być dookólnie. Przejrzałem zasoby naszego archiwum, trochę netu. Moją uwagę zwróciły 2 zestawy słuchawek bezprzewodowych z dekoderami.

Opcja pierwsza

- Sony MDR-DS3000 (999zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opcja druga

- Pioneer SE-DIR800C (1999zł)

Ukryta Zawartość

Opcja trzecia

- Amplituner Yamaha z Silent Cinema + normalne słuchawki przewodowe. Jakoś nie wyobrażam sobie zakupu amplitunera jedynie do słuchania przez słuchawki. Nie wierzę w wysoką jakość tych wyjść w amplitunerach.

Opcja czwarta

- pozostanie przy słuchawkach stereo i dźwieku stereo :) Mam DT-150 - dobre do nocnego słuchania, bo zamknięte, a wzmacniacz też nie ułomny QAudio - przecież "wysraczy" ;)

Pojechałem do salonu Sony i poprosiłem o podłączenie MDR-DS3000. Wejście cyfrowe tylko Toslink (do DD i DTS), dodatkowo analogowe (DPL II). Sprytne połączenie w dekoderów, stacji nadawczej IR, ładowarki i podstawki na słuchawki w jednej estetycznej, chociaż plastikowej obudowie. Wygodne "nauszniki". Generalnie super-gadżet. Ale po podłączeniu wrażenia gorsze. Przede wszystkim w przypadku IR "bezprzewodowe" nie znaczy "do swobodnego poruszania się". Transmisja rwie się przy podchodzeniu do sprzętu (chyba, że szedłbym na kolanach, czego w sklepie nie póbowałem), a nawet przy próbie regulacji głośności. Pokrętło znajduje się w prawym nauszniku i sięgając do niego zasłaniałem odbiornik IR... Sam dźwięk przestrzenny w miarę, czytelny, ale szorstki - Matrix, Depeche Mode. Generalnie nie za 1000zł. Ale rozumiem, że słuchawki prosto z pudełka i może jeszcze nie wygrzane?

A Pioneer jeszcze droższy i posłuchać nie można... Zadzwoniłem do DSV i okazało się, że nie sprzedali ich żadnemu salonowi... Zostają sklepy internetowe. Cena niższa, ale jako posłuchać? I wogóle się zastanawiam, czy warto się tak wykosztowywać. Czy ktoś ma doświadczenia z tym Pioneerem? Dartman wpisał lakonicznie, że odbiór przestrzenny jest znakomity. Ot tyle wiem :)

Pozdrawiam

Papamek

post-28-100004877 1170287876_thumb.jpg

post-28-100004878 1170287874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25217-sony-mdr-ds3000-vs-pioneer-se-dir800c/

Pampek,

mam doswiadczenie z Pioneerem. Uzywam, sa naprawde znakomite porownywalem ze wszystkim co dostepne na rynku. ocena subiektywna (kazda matka swoje dziecko chwali..), najlepsze a jaki BASS!.

jedyny feler jaki jest w nich to glosnosc, slucham prawie na max volume. nie wiem gdzie lezy problem. ale juz sie przyzwyczailem. to kwestia psychiki, jezeli wiesz, ze juz nie za wiele podglosnisz to myslisz, ze za chwile trafi sie film, ktory bedzie gral za cicho :). Inni uzytkownicy nie zglaszali takich usterek oprocz mnie i jeszcze ze dwoch.

tu masz watek, ktory powie Ci wiecej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A i jeszcze jedno, przestrzennie graja tak, ze dla mnie calkowicie odpadl problem calego zamieszania glosnikami, kablami, ampli do KD. Pioneer zrobil znakomita robote. BTW, do zestawu mozna podlaczyc kolejne sluchawki :) czyli dwoch kinomanow na raz. obilo mi sie, ze nawet cztery ale to wymaga sprawdzenia.

PS. Pioneer w Polsce nie sprzedal ani jednej sztuki. Ja zaplacilem kolo 1.500 PLN, musialbym sprawdzic

Jak oceniacie wyjście słuchawkowe i brzmienie surround z takiego Pioneera VSX-415?

Ukryta Zawartość

Fajna cena. Ale miałby służyć tylko jako wzmacniacz słuchawkowy do DT-150.

post-28-100004864 1170287893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie sadze. ja kupowalem w UK w www.hiwayhifi.com i widze, ze cena sie nie zmienia 214.45 GBP do tego jeszcze przesylka 37.50GBP (moze bedzie nizsza) total 251.95GBP ca 1.500PLN. to dobry sklep.

pozdrawiam

dartman

hm, taki wielki i tylko do sluchawek ;-). nie wiem co oznacza Phones Surround? Czy to znaczy Dolby Headphone?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra oferta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pampek,

nie wiem czy namiastka. Moj kolega ma KD na Trianglach, czy mi sie podoba? fajne, czemu nie ale mi osobiscie nie odpowiada by caly dom sluchal odglosow wybuchow :) bo ja akurat mam ochote na "Szeregowca Rayana".

Glos z tych sluchawek jest jak najbardziej ok :))

malo tego mam calkiem przyzwoity zestaw stereo ale steruje w kierunku sluchawek, tzn, sluchawki juz mam czekam na wzmak. Lubie sluchac muzyki, duzo muzyki, w bardzo dobrej jakosci i to jest dla mnie jedyne rozsadne wyjscie za rozsadne pieniadze, bez oddzielnego pokoju odsluchowego i kolumn za setki kilo zlotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.