Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnica basowa

satan

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie do expertow z dzialu DIY

bawilem sie dzisiaj zwrotnicami z glosnikow jamo bo urwal mi sie kabel + ktory idzie od terminalu do zwrotnicy i nie wiedzialem gdzie go przylutowac wiec podlaczylem sygnal mono , glosnik i metoda prob i bledow przytykalem ten urwany kabelek do stykow z ktorych mogl sie urwac. NO i zaobserwowalem ze gdy stykam go ze stykiem od cewki basowej to bas rozrywa mi glosnik. I tu pytanie do expertow - dlaczego? przeciez cewka odcina wysokie i srednie a nie podbija , jak podlaczam glosnik bez tej zwrotnicy to slychac gore, srednice i bas jak podlaczam ja cewka tak jak powinna filtruje i daje bas ale wiekszy (cewka basowa jest z rdzeniem reszta to powietrzne). Efekt podobny jak bym wcisna loudness.

chcialem w przyszlosci zlozyc sobie jakis sub pozadny pasywny i tak sobie mysle ze moze sie nada taka zwrotnica wywale co nie potrzebne i bedzie ok?

https://www.audiostereo.pl/topic/25279-zwrotnica-basowa/

Moim zdaniem są dwie przyczyny . Cewka (dobra z małą rezystancją) przesuwa lekko charakterystykę

częstotliwościową kolumny basowej BR w lewo (f3 minimalnie staje się mniejsze) .Jesli zestrojenie układu kolumna -głosnik jest w zakresie słyszalnych dla normalnego słuchacza częstotliwości ,to usłyszy się wyraźną różnicę.Do tego dokłada się naturalne dla cewki szeregowej zmniejszenie poziomu średnich i wysokich tonów

i nasze uszy odbierają więcej basu (choć fizycznie niewiele go przybyło).Osobiście nie zauważyłem ,żeby chciało rozerwać głośnik, a sporo eksperymentuje z subbasami dużej mocy (estradowymi).

Dodam też,że dużo zależy od użytego do badań wzmaciacza.Ale to już inny temat.

Za eksperta DiY nie uważam się ,bo brzmi to zbyt dumnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/25279-zwrotnica-basowa/#findComment-501426
  • 8 miesięcy później...

MAM TUBE 200 WATT 4 OHM I POTRZEBUJE DO NIEJ ZWROTNICĘ MÓGŁBY MI KTOŚ JAKĄŚ POLECIĆ? TAK ABY GRAŁA DOBRZE BEZ WZMACNIACZA MAM JA PODŁACZONĄ DO RADIA SONY 4 X 45 WATT XPLODE POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDŹ

https://www.audiostereo.pl/topic/25279-zwrotnica-basowa/#findComment-664298

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.