Skocz do zawartości
IGNORED

Linn LK100 vs. Rotel 980BX

imek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie, ktory z powyzszych wzmacniaczy mocy lepiej bedzie sie sprawowal, odtwarzajac szeroko pojete spektrum gatunkow muzyki, z wyjatkiem muzyki powaznej i ortodoksyjnego jazzu. Kolumn jeszcze nie mam, pre-ampem bedzie Denon avr-3801.

Dzieki za pomoc.

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/25282-linn-lk100-vs-rotel-980bx/

wiem ze rotel jakas dekade temu byl referencja w swojej kategorii cenowej, np. stereoplay porownowalo go w testach no. z vincentem (na korzysc rotela z racji wiekszego wspolczynniku tlumienia i bardziej precyzyjnej sceny). Linna nie znam.

Jeśli już się zdecydowałeś... szkoda. Miałem swojego czasu okazję porównać LK100 z Kloutem (taka końcówka Linna, ostatnia cena detaliczna bodaj 18k5), i powiem tak: finezji i precyzji mniej, detal gorszy, bardziej rozmyty bas, słabsze stereo... no, ogólnie na poziomie 75% droższego klocka. Za 30% ceny... ;)

No tak, 75% jakości trudno ocenic. Ale cóż - najwyżej bede teraz szukał linna lk100 w Polsce i porównam z tym Rotelem.

A co do ceny na e-bay - przeglądając aukcje w DE i UK obliczyłem, że średnia cena to ok. 250-280 euro. Ostatnio jeden poszedł za ponad 300 euro..., a tutaj znalazłem info, że 1400 pln to dobra cena. Cóż, ostatnio za wszystkie klocki przepłacam ;-) więc jakoś to przeżyję.

Czy CDM1NT będą dobre do tego Rotela? Jakie one mają bas - raczej mocny, czy raczej słabszy? Oczywiście bede je odsłuchiwał, ale chciałem się przygotować. Mam na celowniku też AE Aelite 2 - czy są jeszcze jakieś duże monitory (oprócz Paradigma, od których bolą mnie uszy), na które powinienem zwrócić uwagę?

Czy słuchałeś Paradigm Studio i od niego bolały Cię uszy? Mnie ich monitory, tylko nie pamiętam która to była wersja (Studio 20 v2 chyba) nawet się podobały. Niższa seria Monitor to jednak chyba strata czasu.

B&W CDM1NT to trochę inny rodzaj grania - na pewno nie za dużo basu. Innymi słowy nie będzie złudzenia, że grają kolumny podłogowe. Na allegro widziałem ostatnio ich poprzednika B&W CDM1SE za 1500 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.