Skocz do zawartości
IGNORED

wstegi do wstegowca

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

ja jednak kupile ferryty bo roznica w cenie duzo wieksza i ferr. wystarczy. Jak sie troche ogarne z tymi projektami to byc moze uruchomie produkcje wsteg na wzor megaline. Prosta sprawa.

nie no niesamowite.... nawinalem na poczekaniu trafko, na dwoch magnesach od hdd znosnie to gra (jak na taka prowizorke :) ) w niedziele kupie wiecej neodymow, teraz ma to sprawnosc moze kolo 80dB wieczorem zmierze pasmo SPL

Senicz, moze masz troche racji ze karbowana wstega bedzie sie rozciagac ale niestety pole magnetyczne tak sie rozklada ze przy gladkiej folii drgaly beda tylko boczne krawedzie, poprzez karbowanie zyskujemy na sztywnosci poprzecznej(zasymulowalem magnesy ktore kupie). Jakie szerokosci wsteg sa najczesciej stosowane, ja bede robil 15-20cm dluga, jaka ma byc szeroka do tego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz alles opisane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nadadzą się?

Senicz, myśle, zeby wstęgę ciąc możliwie nisko(np. 2K 3order). trzeba będzie zrobić to ustrojstwo dość duże. Masz może jakieś sugestie co do wielkości wstęgi która to obsłuży?

Może wreszcie coś zrobisz swoimi zdolnymi łapkami i zademonstrujesz?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Hmm te magnesy SmCo są w bazie FEMM wieczorem zasymuluje czy rzeczywiscie takie mocne, szkoda ze gosciu nei podaje jakie to sa 20,24,27?? trafko nawinalem tak na szybkiego zeby tylko przekladnia spora byla bo 0.1R przy 3V mamy 90W, na pierwotnym mam 1R i drakula daje rade ;) po niemiecku tez ciezko szprecham wiece bedziemy musieli rozszyforwac to wspolnymi siłami, jak cos to mam troche trafek z atx wiec moge wspomoc forumowych konstruktorow ;)

Ukryta Zawartość

może bedzie łatwiej

Ukryta Zawartość

przykladem totalnych wsteg tomegaline z wstegasmi szer. 25mm i dlugosci do 2m. Ale podzial tylko 1200hz.Jak widac wstegi nie lubia niskich podzialow a paramtry wsteg malych z 300hz to mozna wysmiac. Ale co tam papier jest cierpliwy i nawet takie bzdury mozna napisac aby tylko sprzedac. Ogrom wsteg z tych dali przytlacza. Ogromna powierzchnia i duza masa magnesow. Drgania sa minimalne tych wsteg a to powoduje ich dobra i liniowa prace. Wieksze amplitudy pewnie beda obarczone znieksztalceniami. Tak wiec male wstegi to podzial na max 5-8khz ale porownujac koszt takiej wstegi i kopulki widac przewage kopulki i tak wysoki podzial nie wymaga juz tak duzej jakosci jaki daje wstega.

Co do karbowania to wystarczy lekko przegniesc folie doprowdzajac do usztywnienia poprzecznego i ulatwienia ruchu prostopadlego do powierzchni folii. To wystarczy. Wrogiem materialow na mebrane sa tzreszczenia wstegi w czasie pracy wywolane przelamywaniem sie powierzchni wstegi. No i ta skutecznosc. Minimalna. Oczywiscie cos tam bzyczy ale skutecznosc 90dB to juz inna sztuka jazdy. Ja tam wole kopulke z mfb.

senicz, ok. Skutecznosć będzie pewnie tradycyjnie uzależniona od wagi membrany i pola magnetycznego?

Czyli tak: Na membranę dajemy z referencyjnej folii śniadaniowej, a magnesy dokładamy takie, żeby skuteczność wyszła na poziomie 90dB i powinno zagrać?

Raveny amją znacznie powyżej 95dB...

no co z tego. Ich cena wynika po czesci z magnesow i egzotycznosci ale wieksze syganly doprowadza do powstawania fal stojacych w foli i du..... troche krytykuje te foliowce bo sam nie uzyskalem klasy swiatowej - najlepszej z tego formatu a i nie mam jak w nich zastosowac mfb i moze sie okazac ze moje alu kopulki z mfb graja gorzej od pasywek foliakow? no nie nie wytrzymam napiecia!!!

Senicz, może się okazać, że tak jest!

Koniecznie wznów eksperymenty, nie wolno zaprzestawć poszukiwań dopóki nie przeskoczy sie pewnego poziomu(Raven R2). Pamiętaj, że koszty z trafiakiem broń Boże nie wyższe niz 50zł/szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.