Skocz do zawartości
IGNORED

wstegi do wstegowca

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

ok!na rysunku tego niewidac!ja tylko chcialem sie dowiedziec czy w ten sposob uwe300 nawinal swoj transformator.Po cos w koncu jest ten sposob nawijania a wydaje mi sie, ze w zastosowaniu trafa glosnikowego ma to sens(mozliwe ze sie myle).

Ps. a jak nawine to co sie stanie???:)

moim skromnym zdaniem to własnie trafo separujace ma decydujący wpływ na jakość brzmienia. Aurum Cantus stosuje trafka toroidalne nawijane drutem i mimo że głosnik wygląda całkiem poprawnie to nie gra tak czysto jak Raven. Raven jest drogi ale trafo ma nawinięte srebrną (lub srebrzoną) tasmą. Tu może leżeć pies że tak się wyrażę pogrzebany. Widziałem całkiem fajne taśmy w sklepach z metalami kolorowymi, nadadzą się. A ... pokazujesz wciąż i wciąż wykresy pasma przenoszenia trafa ... chętnie zobaczył bym wykres całego głosnika i impedancję trafa podłączonego do głosnika ... z mojego doświadczenia trochę się to różni. Ciekawy jestem czy tez masz skok o 3 db zaczynający się od 10 k ... pozdrawiam i gratuluję wytrwałości

roznica w jakosci ravena i wstegi diy wynika z zastosowanej wstegi - inny material a dwa trafo w ravenie to permaloy. Wiec lepeij zrobic specjalny wzm do wstegi bez trafa. Schemat gdzies widzialem w sieci. Zasilany z +/-5V? chyba?

a i tu się nie zgodzę, ja najfajniejsze efekty uzyskałem jak dotąd z folii alu 8 um i płaskiej, wogóle nie karbowanej, ładny równy SPL i do tego o 3 db wyższa skuteczność od oryginału. Za to kluczem do sukcesu było indywidualne mierzenie szczeliny i przycięcie wstęgi pod wymiar tak aby odległość pomiędzy wstęgą a ścianką była jak najmniejsza.

Witam!

>moim skromnym zdaniem to własnie trafo separujace ma decydujący wpływ na jakość brzmienia.

Prawda jak najbardziej to tak jak w lampiakach!

A ... pokazujesz wciąż i wciąż wykresy pasma przenoszenia trafa ... chętnie

>zobaczył bym wykres całego głosnika i impedancję trafa podłączonego do głosnika

Tylko raz pokazalem pasmo przenoszenia trafa,

... chętnie

>zobaczył bym wykres całego głosnika i impedancję trafa podłączonego do głosnika

impedancja trafa z glosnikiem kawalek wyzej.

teraz wstęgi rozlozone na parapecie czekaja na nowy system mocowania folii

ch-ke przenoszenia pokaze jak skoncze dobieranie optymalnego karbowania.

Ciekawy jestem czy tez masz skok o 3 db zaczynający się od 10 k

tego raczej sie nie dowiemy troche nie ufam WM61-a i SW powyzej 7-10k to tylko wkladka elektretowa:)

>... pozdrawiam i gratuluję wytrwałości

Dziękuję i rowniez pozdrawiam

chyba jednak mi sie to przysnilo. Z nudow zdrzemnolem sie troszeczke przed kompem.

Ale jaki to problem? Pare tranzystoroew mocy i juz. Co? nie potraficie sami narysowac? takiego prostego ukladu?

to może ja coś wkleję, tak wygląda pomiar wstęgi oryginalnej (czerwony), karbowanej z folii kuchennej (czarny)i ... zupełnie plaskiej (żółty) .... ja zostaję póki co przy płaskiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

proszzzzę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche dziwny ten wykres. Sygnal maxymalny jest dosc dlugi w czasie. Powinno byc inaczej. jedna najwyzsza linia i spadajace linie ponizej. Czyzby Clio generowalo bialy szum w paczce? a ile kosztuje takie clio?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tanie nie jest :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

senicz, 31 Maj 2006, 16:17

>chyba jednak mi sie to przysnilo. Z nudow zdrzemnolem sie troszeczke przed kompem.

>Ale jaki to problem? Pare tranzystoroew mocy i juz. Co? nie potraficie sami narysowac? takiego

>prostego ukladu?

No co za pręt, brak mi słów, jeszcze strone czy dwie temu napisał że nie da rady. Moze napedzimy to twoim opa na lampach/dumnfuckiem/zwyklakiem/kotem sąsiadki co tobie elektrostaty porwał, co jeszcze wymyślisz?

senicz, 31 Maj 2006, 18:24

>5kzl to troche duzo. Za ta kase chyba mozna kupic cos lepszego. Choc wodospady sa ok.

za 10tys sprzedam tobie mojego JIG-a z mega napisem UWE300 dzieki czemu ma ultra niskie THD bo pisałem to mazakiem ktory widział twojego dumnfucka. Do tego super mega hiper mikrofon ze wzmakiem na fetach w kapsułce o DF = 5S (pięć seniczów- jeden senicz to taka liczba której nikt nie widział nawet!!!) a jak mi dolozys zdrugie 10tys euro to pokaze tobie swietny wodospad mierzony metodą niagara, dzwon szybko 0700196483(SENICZ na klawiaturze telefonu) bo sie rozmysle

no wlasnie go zrobiłem miałeś rację prosty schemat, odpaliłem na pająku, niestety nie zamiescze schematu bo mi ptasia grypa go zjadła a fotki też nie dam bo jak aparat zobaczył DF=100S to sie popsuł. Kurcze że nam mistrzom elektroniki zawsze pod górke:(

No więc tak, teoretycznie karbowana wstega ma lepszy impuls, ale szczerze powiem że nie jestem w stanie odsłuchowo rozstrzygnąć na korzyść jednej czy drugiej. Za to płaska ma równiejszy przebieg co zdecydowanie oszczędza elementów w zwrotnicy oraz ma wyższą skuteczność. Poza tym oryginalnie karbowana wstęga w ravenie była niesamowicie czuła na podmuch ... sam załatwiłem dwie a moja kobieta trzecią. Jest to mega niepraktyczne. Więc albo zastosujesz karbowanie drobne usztywniające ale to podnosi masę drgającą i spada skuteczność albo plaską. Ja na razie zostanęprzy płaskiej tak jak z resztą fountek, który z resztą znalazł się w kilku konstrukcjach Joachima Gehrarda na Hi End w Monachium ... na marginesie impreza na wysokim poziomie :D

a jak z kierunkowością? moje karbowane w płaszczyźnie pionowej bardzo kierunkowę są co jest raczej dobre bo nie ma tylu odbić od podłogi itp. w poziomie już mniej kierunkowe są.

Pozdrawiam

a widzisz tu mnie masz ... nie sprawdziłem tego. Jeszcze dziś podeślę pomiary ale niestety tylko płaskiej. Bo karbowanych na ten czas nie mam. Natomiast wydaje mi się że wysoka kierunkowość to raczej gorzej niż lepiej. Na podłogę można zawsze coś położyć a jak słychać tylko w jednej płaszczyźnie to eliminuje możliwość dobrego odsluchu np podczas wieczornego zsywania się coraz niżej w fotel :-). Nie lubię kierunkowych głosników. Na Hi End w Monachium najlepiej zabrzmiały moim zdaniem "cebule" MBL'a które promiemiują dookólnie oraz Sphere Cabasse (80 cm 4 drożne kule!!) które dzięki 4 procesorom DSP zachowują pełen poziom spl w obu osiach pod kątem do 60 stopni. Po prostu ttaki dźwięk bramiał najbardziej nturalnie. Były odbicia ... ale jak gra fortepian to też nie gra prosto do ucha. Ale to moje zdanie prywatne. W audio podoba mi się ta różnorodność ... omnipolarne MBL i mega kierunkowe tuby. Każdy coś znajdzie i o to chodzi :-)

dodam jeszcze że na korzyść płaskiej wstęgi wg. mnie przemawia fakt że można zmniejszyć odległośc krawędzi wstegi od magnesu do absolutnego minimum i da się ładnie ją ustawić co ma kardynalny wpływ na skuteczność, podczas gdy karbowana wymaga jednak co najmniej 0,5 mm gdyż zawsze krbowanie wprowadza lekkie podgięcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.